Agenda Constructiilor
Joi, 16 Septembrie 2021
wienberger
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Bitdefender: Numarul atacurilor ransomware a crescut de sase ori in pandemie
Bitdefender: Numarul atacurilor ransomware a crescut de sase ori in pandemie
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 08 Apr 2021 13:02
Cercetatorii Bitdefender au constatat ca numarul atacurilor cu amenintari informatice de tip ransowmare, care blocheaza accesul la datele oamenilor si apoi solicita recompensa, a urcat de aproape sase ori de la inceputul pandemiei.
Ransomware ramane una dintre cele mai prolifice amenintari informatice ale momentului, iar atacatorii au exploatat timpul tot mai mare dedicat folosirii dispozitivelor, atat pe fondul muncii de acasa, cat si al lipsei de alternative privind petrecerea timpului liber altfel decat online. La nivel global, numarul atacurilor ransomware a urcat cu 485%.
Victimelor infectate cu ransomware li se solicita sume cuprinse intre sute de dolari in cazul persoanelor fizice si de sute de mii sau chiar milioane de dolari in cazul companiilor.
„Pandemia s-a dovedit a fi mana cereasca pentru gruparile de criminalitate informatica a caror activitate a explodat pe masura ce timpul alocat dispozitivelor a crescut semnificativ, iar multe dintre serviciile consumate altadata fizic s-au mutat online. Hackerii au exploatat fiecare subiect posibil in ultimele 12 luni, incepand de la harta infectarilor, tratamente pentru COVID si procurarea de masti, la inceputul pandemiei, pana la vaccinuri si interesul urias pentru servicii de banking si de curierat, mai recent”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare in amenintari informatice la Bitdefender.
Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender sfatuiesc utilizatorii infectati sa nu plateasca atacatorilor taxele solicitate, ci sa creeze copii ale datelor compromise si sa se adreseze organelor de politie. Odata ce platesc recompensa, victimele nu au nicio garantie ca infractorii isi vor onora promisiunea si le vor reda accesul la date si, in plus, ar putea fi tintite din nou de aceeasi grupare, intrucat au deja un istoric de bun-platnici. Nu in ultimul rand, incasarile ii vor ajuta pe atacatori sa dezvolte amenintari informatice din ce in ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la si mai multe victime infectate.
In ajutorul victimelor vin si companiile de securitate informatica ce dezvolta constant instrumente pentru decriptare astfel incat cei infectati cu ransomware sa nu mai fie nevoiti sa plateasca recompensa, iar una dintre tendintele recente este ca victimele ransomware sa astepte aparitia unui instrument gratuit pentru deblocarea datelor chiar daca acesta nu exista, ceea ce afecteaza semnificativ incasarile gruparilor de criminalitate organizata.
In 2020, peste 1,3 milioane de oameni au folosit instrumentele de decriptare furnizate gratis de catre Bitdefender pentru a-si recupera datele blocate fara sa plateasca vreo recompensa.
Pentru a preveni infectarea cu ransomware, oamenilor li se recomanda sa pastreze copii ale datelor importante, sa foloseasca o solutie de securitate performanta si sa evite sa acceseze linkuri sau fisiere din email-uri nesolicitate.
 
ALLBIMgamma_2021TERAPLASTAUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019
hidroplasto
hilti
leviatan
Ubitech
cv water 2021
rigips
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
bienala
AICPS_30
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere