Agenda Constructiilor
Sambata, 24 Iulie 2021
wienberger
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Consiliul Concurentei amendeaza Netcity Telecom pentru abuz de pozitie dominanta
Consiliul Concurentei amendeaza Netcity Telecom pentru abuz de pozitie dominanta
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 03 Feb 2020 13:57
Consiliul Concurentei a sanctionat Netcity Telecom SRL (fosta Netcity Telecom SA) cu amenda in valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de pozitie dominanta.
Netcity Telecom SRL este concesionarul retelei Netcity, avand ca responsabilitati proiectarea, realizarea, deservirea tehnica si comerciala a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului Bucuresti, cu scopul principal de gazduire a retelelor de comunicatii electronice instalate anterior, preponderent, pe stalpii din capitala. Netcity Telecom SRL detine o pozitie de monopol, avand, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv si nerestrictionat de a implementa si administra reteaua Netcity, pentru o perioada de 49 de ani. „Netcity” reprezinta suport pentru retele de comunicatii si trebuie sa fie pusa la dispozitia tuturor operatorilor de telecom care doresc sa ofere servicii in Bucuresti, in mod egal, transparent si nediscriminatoriu.
Autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada 2010-2019, concesionarul retelei Netcity a abuzat de pozitia sa dominanta prin impunerea unor conditii inechitabile referitoare la:
- modalitati de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle functionale (operatorii plateau invers proportional cu lungimea de tubeta contractata);
- obligarea clientilor de a contracta lungimi minime de infrastructura-suport;
- impunerea de bransamente FTTB (tubulatura pre-echipata de catre Netcity Telecom cu fibra optica), in conditiile in care acestea sunt optionale pentru clienti;
- limitarea optiunii operatorilor de a instala, in conditii clare si transparente, in subteran linie de transmisie pentru comunicatii (nu puteau instala alte cabluri in afara de fibra optica),
- durate contractuale mai mari decat doreau clientii finali (5 ani chiar daca ei doreau 1-2 ani) si plata chiriei aferente contractului de 5 ani.
„Asa cum am spus si cu alte ocazii, noi nu contestam utilitatea proiectului, care are ca scop atat cresterea calitatii serviciilor de transmisii de date, cat si imbunatatirea aspectul vizual al orasului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurentei astfel incat costurile suportate de operatori (si transferate consumatorilor) sa nu fie inechitabile. O companie mare, care detine o pozitie de monopol, trebuie sa aiba un comportament echitabil fata de partenerii sai si sa creeze proceduri clare, transparente si rezonabile pentru conditiile de acces la reteaua sa”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Netcity Telecom SRL a recunoscut savarsirea faptei anticoncurentiale si a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.
In cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a constatat ca, in perioada 26.11.2013 – 26.10.2016, administratia Municipiului Bucuresti, prin Primarul General si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu a facut demersurile necesare in procesul de reglementare a conditiilor de acces la infrastructura Netcity. In acest fel (neactionand), Primaria Bucuresti a incalcat reglementarile in domeniul concurentei (art. 8 din Legea Concurentei), favorizand continuarea abuzului de pozitie dominanta a Netcity Telecom pana in anul 2016, cand au intrat in vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum si cele privind stabilirea unor masuri pentru reducerea costului instalarii retelelor de comunicatii electronice (Legea nr. 159/2016).
”Avand in vedere ca la ora actuala, in mai multe orase din tara exista proiecte similare pentru dezvoltarea unor retele de tip , concluziile din acest caz reprezinta o atentionare pentru toti actorii implicati, companii si primarii”, a mai adaugat Presedintele Consiliului Concurentei.
Reamintim ca investigatia privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Netcity fost declansata in anul 2016, la plangerea Ines Group SRL, si a fost conexata cu investigatia declansata in luna aprilie a anului 2019, la plangerea Interlan Internet Exchange SRL. In prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active in domeniul infrastructurii de energie si telecomunicatii.
La sfarsitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de retea subterana de fibra optica, la care sunt racordate 20.300 de cladiri. Din total, 560 de kilometri de retea au fost construiti de Netcity Telecom de la inceputul anului 2018 si pana la finalul lui iunie 2019, infrastructura la care au fost racordate 7.500 de cladiri. In prezent, lucrarile continua, cu precadere, pe strazile secundare.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTgamma_2021AUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE/IULIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
CELCO 2020
hilti
hidroplasto
Acvatot 2019
rigips
hidroplasto
strabag nivel 1
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere