Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - EY: Jumatate din directorii generali planifica investitii in IA in urmatorul an
EY: Jumatate din directorii generali planifica investitii in IA in urmatorul an
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 28 Iul 2023 11:32
La nivel global, directorii generali sunt deschisi la oportunitatile create de IA, dar raman, totodata, precauti in privinta consecintelor necunoscute, neintentionate, potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj EY CEO Outlook Pulse. Aproape doua treimi (65%) dintre directorii generali sunt de acord ca utilizarea IA este benefica. Cu toate acestea, o proportie aproape egala afirma ca este nevoie de mai multe eforturi pentru a aborda riscurile sociale, etice si de securitate - de la atacuri cibernetice la dezinformare si deepfakes.
Sondajul realizat in randul a 1.200 de directori generali la nivel global, care ofera informatii despre IA, alocarea capitalului, investitii, sustenabilitate si strategii de transformare, a constatat ca 66% dintre directorii generali considera ca impactul inlocuirii oamenilor de catre IA in forta de munca va fi contrabalansat de noile roluri si oportunitati de cariera pe care le creeaza tehnologia.
Cu toate acestea, in timp ce directorii generali doresc sa valorifice potentialele avantaje pe care IA le poate aduce pentru companii si societate, ei sunt constienti de riscurile tehnologiei emergente. Doua treimi (67%) dintre directorii generali au declarat ca mediul de afaceri trebuie sa se concentreze asupra implicatiilor etice ale IA, in timp ce aproape aceeasi proportie (64%) afirma ca organizatiile nu fac suficient de mult pentru a gestiona consecintele neintentionate ale tehnologiei.
In ciuda acestor ingrijorari, directorii generali isi adapteaza strategiile de investitii pentru a maximiza beneficiile pe care IA le-ar putea aduce organizatiei lor. O majoritate semnificativa a directorilor generali (88%) integreaza IA in alocarea de capital, dintre care 43% investesc in mod activ in aceasta tehnologie, in timp ce alti 45% au declarat ca intentioneaza sa faca investitii semnificative in IA in urmatoarele 12 luni.
In Romania, 43% dintre respondenti considera ca inteligenta artificiala este benefica - crescand eficienta in organizatie si, prin urmare, creand rezultate pozitive pentru intreaga societate, cum ar fi inovatiile in tratamentele medicale.
Cand au fost intrebati daca impactul inlocuirii oamenilor de catre IA in randul fortei de munca va fi contrabalansat de noile roluri si oportunitati de cariera pe care tehnologia le creeaza, 40% din respondentii la nivel local au raspuns ca sunt de acord cu aceasta afirmatie.
Increderea liderilor de companii in inteligenta artificiala este esentiala pentru dezvoltarea domeniului. Aceasta reprezinta o premisa pentru a adopta si implementa solutii bazate pe IA in cadrul organizatiilor, pentru a imbunatati eficienta, a optimiza procesele si a stimula inovarea. Utilizarea IA poate aduce beneficii semnificative companiilor. Capacitatea IA de a procesa si analiza cantitati mari de date in timp real poate duce la luarea unor decizii mai bine informate si la cresterea performantelor organizatiei. Implicatiile sociale si etice ale adoptarii pe scara larga a IA sunt, insa, de o importanta majora, fiind necesare abordari responsabile si echitabile in utilizarea IA in mediul de afaceri. Securitatea este, de asemenea, o preocupare critica in implementarea inteligentei artificiale. Capacitatea sistemelor IA de a invata si adapta comportamente poate expune organizatiile la potentiale vulnerabilitati, motiv pentru care investitiile in securitate cibernetica devin esentiale pentru a proteja datele si activitatile companiilor.” Bogdan Ion, EY Romania & Moldova Country Managing Partner | EY CESA Chief Operating Officer
 
Instabilitatea economica se mentine: directorii generali se concentreaza mai mult pe performanta pe termen scurt, in detrimentul obiectivelor de sustenabilitate
In ciuda volatilitatii macroeconomice continue, directorii generali sunt ceva mai optimisti, cu oarecare prudenta, in ceea ce priveste o incetinire economica globala decat la inceputul anului 2023, deoarece doar 33% dintre ei se asteapta la o incetinire temporara sau persistent severa, comparativ cu 50% in ianuarie 2023. Directorii generali raman impartiti in ceea ce priveste perspectivele performantei financiare a companiilor lor, fata de acum sase luni: mai optimisti - 47% sau mai putin optimisti - 36%.
Mediul actual, caracterizat de o crestere economica redusa, inflatie ridicata si rate ale dobanzii in crestere i-a determinat pe multi directori generali sa se concentreze mai mult pe performanta pe termen scurt, in special in detrimentul obiectivelor de sustenabilitate.
In prezent, doar 38% dintre directorii generali au declarat ca ar acorda prioritate aspectelor legate de sustenabilitate, atunci cand iau decizii de alocare a capitalului. Acest lucru este in contrast cu CEO Outlook din ianuarie 2022, cand 83% dintre respondenti au declarat ca sustenabilitatea si aspectele ESG ar fi un motor important de crestere pe termen scurt si mediu.
Jumatate dintre directorii generali din Romania care au raspuns sondajului (50%) cred ca la nivel global va fi o incetinire moderata si persistenta, 26,7% cred ca economia globala se va confrunta cu o incetinire severa si temporara, 16,7% estimeaza o incetinire moderata si temporara si doar 6,7% considera ca sistemul economic global va fi confruntat cu o incetinire severa si persistenta.
La nivel local, piata va intampina o incetinire moderata si temporara, potrivit a 36,7% dintre respondenti. Un procent de 30% considera ca va exista o incetinire moderata si persistenta, 26,7% cred ca provocarea va insemna o incetinire severa si temporara si doar 6,7% cred ca piata locala din Romania va fi afectata intr-un mod sever si persistent.
Conflictele geopolitice si tensiunile comerciale vor afecta semnificativ performanta companiei, potrivit a 40% dintre respondentii locali, in timp ce 23,3% considera ca vor avea un impact moderat si doar 13,3% cred ca impactul va fi minim. Intrebati cum vad urmatoarele 12 luni, comparativ cu inceputul anului 2023, din punct de vedere al performantelor financiare, jumatate (50%) sunt acum mai putin optimisti decat erau la inceputul acestui an.
In ceea ce priveste prioritizarea sustenabilitatii, raspunsurile inregistrate pentru Romania au fost aceleasi pentru cei care prioritizeaza initiativele de sustenabilitate si aloca o parte semnificativa a capitalului lor pentru acestea si pentru cei care au declarat ca initiativele de sustenabilitate sunt in prim-planul strategiei lor de alocare a capitalului si care dedica resurse substantiale pentru a le sustine - 30%.
 
Fuziunile si achizitiile isi vor reveni in 2024
Realizarea de tranzactii ramane o prioritate pentru directorii generali. Aproape toti (98%) directorii generali se asteapta sa urmareasca in mod activ o tranzactie strategica in urmatoarele 12 luni (fata de 89% in ianuarie 2023), 59% dintre acestia urmarind fuziuni si achizitii, 47% cautand sa renunte la activitati si 63% sa incheie aliante strategice sau asocieri in participatie. Apetitul de a achizitiona este aproape de un nivel record, dar barierele care stau in calea incheierii de tranzactii pe piata actuala, cum ar fi extinderea reglementarilor si un cost mai ridicat al capitalului, vor tempera probabil multe dintre aceste planuri.
Imbunatatirea capacitatilor tehnologice si a inovatiei este un motor principal al fuziunilor si achizitiilor, 16% dintre respondenti declarand ca acesta este un obiectiv principal de investitii. In plus, directorii generali incorporeaza inteligenta artificiala in strategiile de fuziuni si achizitii - valorificand aceste tehnologii in procesul de cautare si procesare a tranzactiilor. 71% incorporeaza IA in tranzactionare, fie in intregul proces, fie prin programe pilot. Doar o cohorta infima (5%) nu are planuri de a utiliza IA - si risca sa fie depasita de concurenta.
56,7% dintre respondentii de la nivel local au declarat ca nu vor intrerupe o investitie deja planificata in urmatoarele 6 luni, in timp ce 43,3% vor anula planurile de investitii viitoare in urmatoarea jumatate de an. 63,3% considera ca, din cauza incertitudinii create de situatia politica actuala, vor avea loc reconfigurari ale lanturilor de aprovizionare in urmatoarele 6 luni, in timp ce 36,7% au spus ca nu va exista nicio schimbare.
La nivel global, companiile au tendinta de a amana investitiile deja planificate pentru urmatoarele 6 luni (40%). In Romania, 60% dintre directori considera ca nu vor exista amanari ale proiectelor de investitii in urmatoarele 6 luni. Procentul de amanare a investitiilor este similar cu cel global, respectiv 40%.
Din punct de vedere al fuziunilor si achizitiilor, 90% dintre respondentii din Romania cred ca vor urmari acest tip de tranzactii in urmatoarele luni, 83% cred ca vor avea loc dezinvestitii / spin-off-uri / oferte publice initiale (IPO) si joint-venture-uri sau aliante strategice cu parti terte.
O majoritate solida a respondentilor romani - 76,7% - au declarat ca au integrat deja pe deplin modificarile produselor/serviciilor bazate pe inteligenta artificiala in procesul de alocare a capitalului si ca investesc in mod activ in inovarea bazata pe inteligenta artificiala.
20% dintre respondentii locali au mentionat ca nu au facut investitii de capital semnificative pana in prezent, dar intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni, iar 3,3% au raspuns ca nu planifica nicio investitie semnificativa de capital in inovarea produselor/serviciilor bazate pe IA.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
theda mar
leviatan
concelex
strabag nivel 1
viarom
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
siniat
ness project
EDIT-Structural
rigips
MAKITA
noark
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander