Agenda Constructiilor
Joi, 17 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Softlead: Digitalizarea ramane prioritara pentru companii si dupa schimbarile fiscale
Softlead: Digitalizarea ramane prioritara pentru companii si dupa schimbarile fiscale
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 17 Iul 2025 14:54
Intr-un context economic complicat, cu taxe mai mari si incertitudini fiscale, multe companii ar putea fi tentate sa isi amane investitiile in digitalizare, prioritizand cheltuieli percepute ca „obligatorii” pe termen scurt. Cu toate acestea, conform Softlead, singura platforma de tip marketplace din Romania care ajuta companiile sa aleaga solutia software potrivita, pe baza ADN-ului Digital, arata ca digitalizarea ramane o prioritate pentru numeroase organizatii din Romania, chiar si dupa valul de modificari fiscale din 2025.
Comparativ cu anul 2024, in perioada 1 aprilie - 15 iulie 2025, numarul companiilor cu o cifra de afaceri de peste 500.000 de euro care au solicitat o aplicatie software prin Softlead s-a dublat, ceea ce indica o accelerare a planurilor de digitalizare, in pofida presiunilor bugetare generate de noile taxe. In aceeasi perioada, numarul companiilor cu peste 100 de angajati care au utilizat Softlead pentru a identifica solutii software si a solicita oferte personalizate a crescut cu 38%.
“Daca perioada alegerilor electorale si schimbarile ce au urmat au indicat o stagnare temporara a luarii deciziilor de digitalizare, deja din iunie incepem sa vedem o efervescenta care are la baza mai multi factori: deblocarea unor linii de finantare, nevoia de a lua decizii de business sustinute de aplicatii software, dar si de a avea o mai buna trasabilitate in companie”, Alexandra Roata, Co-Founder Softlead. 
 
Cine mai investeste in digitalizare dupa valul de taxe?
Industriile care isi prioritizeaza in continuare transformarea digitala sunt constructiile, productia, retailul, serviciile, distributia, transporturile, Horeca si sectorul medical, acestea raportand cele mai multe cereri de oferte software si hardware prin intermediul platformei Softlead. Astfel, companiile din constructii continua sa investeasca in solutii pentru gestionarea santierelor, aplicatii de tip ERP specifice si aplicatii de monitorizare a echipamentelor, in timp ce firmele de productie solicita in principal solutii MES (Manufacturing Execution Systems), aplicatii pentru planificarea productiei si pentru trasabilitatea materiilor prime.
In retail si distributie, cererea se concentreaza pe aplicatii de gestiune a stocurilor, solutii de automatizare a proceselor de vanzare si CRM-uri, care pot eficientiza relatia cu clientii si fluxurile operationale. In Horeca, companiile au continuat sa caute aplicatii de management pentru rezervari, gestiune a comenzilor si solutii de integrare cu livratorii, menite sa le eficientizeze procesele si sa le ajute sa gestioneze mai bine cresterea costurilor cu utilitatile si taxele.
Pe segmentul medical, digitalizarea ramane o prioritate, cererile concentrandu-se pe solutii software de gestiune a programarilor, aplicatii pentru dosarul electronic al pacientului si integrarea cu laboratoarele si cu sistemele de raportare obligatorii catre autoritati.
 
Judetele cu cel mai mare apetit pentru digitalizare 
Topul judetelor cu cel mai mare numar de companii care au solicitat aplicatii software prin Softlead intre 1 aprilie si 15 iulie 2025 este dominat de Bucuresti, Galati, Ilfov, Timis, Brasov si Cluj. Capitala ramane lider in digitalizare datorita concentrarii de companii medii si mari care au inteles ca reducerea costurilor operationale si optimizarea proceselor interne reprezinta un avantaj competitiv pe termen lung, mai ales in perioade de crestere a taxelor.
Galati urca in clasament ca un judet cu un apetit crescut pentru digitalizare, in special in industriile de productie si constructii, unde companiile cauta aplicatii software care sa le permita sa isi automatizeze procesele si sa gestioneze mai bine proiectele de infrastructura si extindere a capacitatilor de productie.
Ilfov si Timis isi mentin pozitiile in top, sustinute de dinamica sectoarelor de productie si retail, in timp ce Brasov si Cluj completeaza lista, cu un numar crescut de companii din servicii si Horeca care cauta solutii de automatizare a proceselor, inclusiv pentru integrarea cu sistemele fiscale si de raportare electronica.
 
De ce continua companiile digitalizarea, chiar si in context fiscal dificil?
Pentru multe companii, digitalizarea nu mai este un proiect pe termen lung, ci o conditie de supravietuire pe termen scurt. Cresterea taxelor, costurile tot mai mari cu forta de munca si nevoia de a ramane competitivi pe o piata volatila determina companiile sa isi optimizeze procesele prin automatizare, reducerea riscurilor operationale si imbunatatirea experientei clientilor.
 
Digitalizarea ca solutie pentru optimizarea costurilor
Digitalizarea permite companiilor sa eficientizeze operatiunile si sa elimine costurile ascunse generate de erori umane, lipsa de transparenta in procese sau timpul pierdut pe sarcini repetitive. De exemplu, o companie din productie care implementeaza un sistem de trasabilitate digitala poate reduce semnificativ pierderile de materie prima, in timp ce o companie de transport care foloseste o aplicatie pentru optimizarea rutelor poate reduce consumul de carburant si timpii morti.
In Horeca, aplicatiile software pot reduce cu pana la 30% timpul alocat comenzilor si gestiunii rezervarilor, iar in retail, solutiile de gestiune a stocurilor pot preveni pierderile si pot asigura o mai buna predictibilitate a vanzarilor, un aspect esential in perioade de fluctuatii ale costurilor.
 
Softlead, barometru pentru tendintele de digitalizare
Softlead devine astfel un barometru relevant pentru tendintele de digitalizare ale companiilor romanesti, oferind date in timp real despre industriile care investesc in solutii software si despre evolutia comportamentului organizatiilor care isi prioritizeaza eficientizarea proceselor.
Intr-o perioada in care modificarile fiscale ridica numeroase semne de intrebare, datele Softlead arata clar ca digitalizarea nu dispare de pe lista de prioritati a companiilor romanesti, ci devine un instrument esential de adaptare la noile realitati economice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
quadratum
noark
leviatan
SIGM
Arduro
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT
KADRA
SSAB
GEWISS
TECNIC
CONCEPT STRUCTURE
CDS
AED
MCA
ELECTROGRUP
Eco Garden Construct
MAKITA
strabag nivel 1
BogArt
Acvatot 2019
EDIT-Structural
Daikin
theda mar

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor