Agenda Constructiilor
Luni, 13 Iulie 2020
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - EURO-CONSTRUCTII: Proiectul PIONEER, o actiune urbana inovatoare
EURO-CONSTRUCTII: Proiectul PIONEER, o actiune urbana inovatoare
Expozitii & Conferinte Publicat de AG&F 05 Mai 2016 13:47
O noutate, in materie de subiecte abordate la Conferinta Internationala despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2016 (editia a cincea), ale carei lucrari se vor derula in paralel (la data de 24 mai a.c.) cu ale Conferintei Internationale despre Sisteme de Tamplarie si Fatade Cortina EURO-Fereastra (editia a opta), este cea anuntata de Alexandra Stoica, BREEAM International Assesor si BREEAM In Use Auditor, LEED GA. Astfel, conferentiarul va expune in plen, in fata celor peste 300 de participanti in auditoriu, tema intitulata „Urban Innovative Action: PIONEER Project (Providing Innovative Opportunities in Neighbourhoods through Energetic and Ecological Resetting)”.
„Este vorba despre un proiect de retrofit urban, pe care il dezvoltam impreuna cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca si cu firma Urbasofia, care are ca obiect de activitate planificarea si economia urbana. Urbasofia a fost compania care, alaturi de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, a formulat Strategia de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Cluj 2014- 2035. Concret, se pune problema reabilitarii si regenerarii urbane, inclusiv in sensul cresterii eficientei energetice, a unui cartier de 25 de imobile - locuinte sociale, proiect pe care putem apoi sa-l aplicam oriunde in Europa, nu doar pe teritoriul Romaniei. Proiectul va fi o aplicatie pe platforma europeana de cercetare si inovare Horizon 2020 (The EU Framework Programme for Research and Innovation), fiind depus la data de 31 martie 2016. In plus, anul trecut, am avut o prezentare despre un proiect al clusterului TREC (Transylvania Energy Cluster, pe care il coordonez in calitate de director executiv), reprezentand un parc mixt de energii regenerabile - combinatii ale conceptelor fotovoltaice si eoliene - care sa constituie un prim pas spre realizarea Cluj Innovation Park - o comunitate sustenabila. Proiectul a fost o aplicatie in cadrul Programului Operational de Competitivitate (POC), Axa Prioritara nr 1: Clustere mari de cercetare - dezvoltare. Acest proiect a fost declarat castigator la data de 8 martie 2016, in cadrul unei competitii de proiecte europene, fiind publicat pe portalul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI), institutie aflata in subordinea Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS)”, a explicat Alexandra Stoica.
Platforma unificata, ce poate fi aplicata si in alte orase
Referindu-se strict la proiectul PIONEER, auditorul BREEAM a subliniat: „PIONEER are ca scop sprijinirea dezvoltarii unei guvernante de tranzitie inovatoare in Cluj-Napoca, prin integrarea pe orizontala si pe verticala a dinamicii sociale. Mai precis, se alcatuieste o coalitie locala, reunita in jurul conceptului de optiuni tehnologice pentru caile de tranzitie a energiei din surse regenerabile, abordand mai ales cererea in crestere pentru reabilitarea urbana in sectoarele de locuinte publice si private - dominate de unitati locative in imobile multietajate. De asemenea, se adreseaza cerintelor de reinnoire efectiva, sociala si economica, a cartierelor cu o mare densitate a populatiei. PIONEER va stabili noi practici sociale in ceea ce priveste emisiile reduse de bioxid de carbon, care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice printr-o platforma unificata, a carei aplicare poate fi repetata si in alte comunitati, presupunand analiza integrata a cailor de tranzitie spre energia regenerabila, configurarea unor modele de prognoza si implementare etc. Se creeaza astfel o retea de servicii cu trei laturi, care sa reuneasca administratia locala, furnizorii de servicii energetice si locale, comunitatile / asociatiile de proprietari. Toti acesti factori decizionali asista la adoptarea in comun si punerea in aplicare a celor mai adecvate investitii in domeniul eficientei energetice, urmarind si depasirea barierelor non-tehnologice locale pentru o tranzitie energetica reala. Platforma va impune implementarea rapida a tehnologiilor cu emisii reduse de bioxid de carbon, luandu-se in considerare pre-conditiile locale, construirea si configurarea tipologiei spatiului public, disponibilitatea locala a resurselor de tip RES, potentialul, optiunile de finantare si impactul socio-economic al masurilor propuse. Crearea conceptului de cetatean responsabil, prin implicarea timpurie, formarea si educatia in domeniul energetic a persoanelor interesate, este unul dintre obiectivele principale ale PIONEER. Platforma-program va avea astfel in vedere reinnoirea, din aceste puncte de vedere, a unui cartier de locuinte sociale din Cluj-Napoca, adresandu-se in mod direct provocarilor actuale, inclusiv celor induse de realitatea potrivit careia mediul social din acest cartier este in general expus riscului pauperitatii, ceea ce face, in prezent, ca achitarea facturilor aferente energiei conventionale sa fie o problema”. Pentru informatii suplimentare, www.euroconferinte.ro
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

ALLBIMAUTODESKCOVID-19TeraSteelVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere