Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - EUROSFAT: Daunele anuale din neplata TVA in UE ajung la circa 30-60 miliarde euro
EUROSFAT: Daunele anuale din neplata TVA in UE ajung la circa 30-60 miliarde euro
Expozitii & Conferinte Publicat de Stelian DINCA 19 Oct 2020 14:42
Pandemia de Covid-19 care a determinat alocarea de mai multi bani europeni poate inseamna mai putina rigurozitate in respectarea regulilor si implicit un risc mai mare pentru fraude financiare, a declarat Laura Codruta Kövesi, procuror-sef european al Parchetului European, in cadrul EUROSFAT, cel mai mare forum anual de afaceri europene din Romania.
“Atunci cand vorbim de apararea statului de drept, implicit de combaterea coruptiei si a fraudei financiare, Parchetul European va avea un rol foarte important. Ma refer mai ales la aceasta situatie cu pandemia, o situatie in care pentru prima data o sa avem mai multi bani care merg catre statele membre, mai multa flexibilitate si mai putina rigurozitate in a respecta anumite reguli, ceea ce inseamna un risc mai mare pentru a avea fraude financiare”, a afirmat Laura Codruta Kövesi.
Ea a adaugat ca daunele cu TVA la nivelul UE pot ajunge intr-an la aproximativ 30-60 de miliarde de euro, conform Institutului Kiel pentru Economie Mondiala. Cea de-a doua concluzie a studiului este ca exista coruptie in toate statele UE.
“Analizand diferenta intre exporturi si importuri in fiecare stat, concluzia este ca nu avem tari curate. Nu avem nici tari care sa fie cele mai corupte, sa poti sa zici ca mereu este un vinovat de serviciu si coruptia este mai mare, dar nici nu avem tari curate in Europa. Astfel de infractiuni se comit in toate statele membre. Parchetul European va avea avantajul abordarii unitare. Investigarea acestui tip de fraude va fi o prioritate in toate statele membre”, a explicat procurorul-sef european.
Raportul care a surprins-o pe Laura Codruta Kövesi
Cand i-a fost cerut sa realizeze bugetul pentru infiintarea Parchetului European, Laura Codruta Kövesi a solicitat un raport despre fraudele financiare investigate in ultimii patru ani in cele 22 de state membre ale Parchetului.
“Am constatat cu surprindere ca sunt foarte mari discrepante. Exista state membre in care sunt investigate sute de dosare in fiecare an si state in care sunt investigate trei sau patru dosare. Nu inseamna ca acele state sunt cele mai curate, ci poate ca nu a existat o prioritate pentru a investiga aceste infractiuni. Parchetul European este un raspuns pe care Europa il da acestei provocari. Pentru a avea succes, avem nevoie de cateva conditii. Prima este independenta sistemului judiciar. Independenta Parchetului European este reglementata prin regulamentul sau, toti procurorii care vor lucra pentru Parchetul European vor fi independenti. A doua conditie este legata de resurse. Bugetul pe care l-am cerut este in jurul a 55 de milioane de euro. Astfel, vom putea avea 140 de procurori in cele 22 de state membre. Ei trebuie, cel putin pentru inceput, sa investigheze minim de 3.000 de dosare”, a mai spus Laura Codruta Kövesi.
Intrebata despre evolutia numarului de infractiuni in timpul pandemiei, oficialul european a spus ca se asteapta la o crestere a fraudelor financiare in sistemul medical.
“In sistemul medical, cu siguranta, numarul de cazuri in aceasta perioada ar putea sa fie la fel ca si in trecut sau chiar ar putea sa creasca. Ma refer in special la domeniul achizitiilor publice. Aici sunt convinsa ca numarul achizitiilor publice a crescut si, in general, cand sunt facute fara licitatii, fara reguli stricte, este clar ca exista un risc mai mare pentru fraude. Chiar daca nu am inceput activitatea, am primit cateva plangeri cu privire la acest tip de infractiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (n.red.Oficiul European de Lupta Antifrauda)”, a declarat procurorul-sef european.
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
siniat
rigips
concelex
MAKITA
theda mar
Acvatot 2019
Arduro
konsent
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Ubitech
ness project
strabag nivel 1
BogArt
SIGM
noark
CDS
viarom

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander