Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
PAGINA PERSONALIZATA


CLUSTER TEC

CLUSTER TEC

Adresa: Str. Alexandrina nr. 20-22, Bucuresti, S1
Telefon: 0762-248.170
Fax: -
E-mail: office@clustertec.ro
Web site: www.clustertec.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Cluster TEC - „Technology enabled construction” include companii dinamice si inovative din domeniul constructiilor, interesate de cresterea competitivitatii, digitalizare si inovare continua.
Prezentare companie/institutie
CLUSTER TEC: "Cei intelepti vor profita de momentul actual al digitalizarii"
 
 
 
 
 
 
Rodica Lupu
Functia/Firma: manager, Cluster TEC;
Experienta profesionala: 15 ani in consultanta pentru finantare si inovare.
 
Clusterul Technology Enabled Construction (Cluster TEC) este o organizatie a carei activitate vizeaza cresterea competitivitatii si a cotei de piata a membrilor sai, prin actiuni de majorare a calitatii produselor, serviciilor si tehnologiilor utilizate, precum si prin alte masuri specifice referitoare la intarirea relatiilor de colaborare dintre companiile care fac parte din asociatie, calificarea personalului si adoptarea unor tehnici inovatoare de proiectare si executie. Aceste obiective devin tangibile prin implementarea unor activitati de cercetare/dezvoltare, precum si prin promovarea comuna a ofertelor. De-a lungul timpului, lista celor prezenti in cadrul clusterului s-a extins vizibil, incluzand la momentul actual companii prestigioase, precum Grupul Erbasu, Avitech, Arggo, Cadware, Allbim Net, Certsign, Concelex, eDevize, Graitec, Graphein, Hilti, Leviatan Design, Ubitech, Viacon etc. In continuare, Rodica Lupu, manager al organizatiei face o trecere in revista a celor mai recente dezvoltari si contureaza o imagine legata de viitorul tehnologizarii domeniului constructiilor.
 
- Cum percepeti, la acest moment, implicarea companiilor romanesti de constructii in implementarea tehnologiilor digitale? Poate fi catalizat acest proces?
- Putem spune ca exista un progres la nivel de interes si intentie de a acorda atentie digitalizarii, insa este un avans foarte lent, cu impact redus in practica si mult sub nivelul a ceea ce este necesar pentru transformarea digitala a industriei. Strategia pentru implementarea BIM elaborata la ministerul de resort - MDLPA, in masura in care va fi implementata conform planului stabilit, ar putea cataliza procesul. Totodata, din dialogurile pe care le avem in cadrul diverselor evenimente si proiecte pe care le desfasuram pentru firmele din industrie, rezulta fara echivoc ca accelerarea poate fi obtinuta doar cu sprijinul autoritatilor publice, anume prin elaborarea de caiete de sarcini care sa solicite, cel putin pentru investitiile mari, utilizarea BIM atat in proiectare, cat si in executie. Insa pentru a ajunge in acest punct, este absolut necesara pregatirea functionarilor publici implicati in achizitii. Acestia trebuie sa participe la un program de formare care sa le permita atat intelegerea metodologiei BIM si a valorii adaugate a acesteia, operarea minimala pe platformele care sustin procesul BIM, cat si definirea corecta a cerintelor in caietele de sarcini.
- In ce fel contribuie clusterul TEC la popularizarea tehnologiilor digitale?
- Dispunem de mai multe instrumente prin care ne aducem aportul la promovarea tehnologiilor avansate si a digitalizarii, in general. Pe de o parte, avem newsletter-ul si site-ul pe care adaugam articole despre tehnologii avansate explicate intr-o maniera prietenoasa si accesibila. Pe de alta parte, evenimentele recurente si dialogul din interiorul clusterului determina un efect de retea, pentru ca toti membrii duc schimbarea de paradigma in propria retea de colaboratori. Consideram ca acest mod organic de propagare a informatiei si a schimbarii este cel mai important si cu efecte durabile, desi in general este subestimat, pentru ca nu poate fi masurat. Conferinta internationala Innoconstruct se va afla in curand la cea de-a patra editie si va fi, ca in fiecare an, un pic mai interesanta, mai mare si mai buna decat cea anterioara. Apoi, dezvoltam continuu proiecte prin care sa stimulam inovarea si digitalizarea. De exemplu, acum avem in derulare trei proiecte mari, la care se adauga unul realizat de unul dintre membrii nostri fondatori cu sprijinul nostru. Ce facem prin aceste proiecte? Unele dintre ele sunt destinate dezvoltarii de competente si ofera formare de competente digitale specifice sectorului pentru antreprenori si angajatii lor. Un alt proiect, realizat in parteneriat cu alte 5 tari, ofera granturi de pana la 60.000 de euro, cu finantare 100%, IMM-urilor care dezvolta tehnologii inovative sau adopta astfel de tehnologii. Am acordat deja prin acest proiect 17 astfel de granturi, dintre care 3 sunt castigate de firme romanesti, toate trei pentru inovare, ceea ce ne bucura foarte mult. Aceste inovatii vor fi promovate si de catre Comisia Europeana prin retelele de care dispune. Un alt proiect este hub-ul european de inovare digitala, din care facem parte alaturi de alti 15 parteneri si care ofera consultanta gratuita pentru digitalizare si adoptie de tehnologii digitale, inclusiv BIM, IMM-urilor din Muntenia si Bucuresti-Ilfov. Exista un plafon, desigur, pana la care se poate acorda consultanta si formare in mod gratuit, dar pentru ca orice firma mica sau mijlocie sa poata avea consultanta gratuita la inceput, acest sistem face o mare diferenta, pentru ca unul dintre obstacolele cu care se confrunta industria in procesul de digitalizare este slaba intelegere chiar la nivel de management. Acum, in parteneriat cu UTCB si cu sprijinul financiar al Erbasu SA, se realizeaza un program de pregatire pentru formatori BIM, dedicat atat profesorilor, cat si expertilor din IMM-uri care doresc sa devina formatori. Programul este realizat cu experti straini, care impartasesc din experienta unor tari care au un avans considerabil in implementarea BIM fata de Romania. Sper ca programul sa poata fi reluat de mai multe ori, pentru ca avem nevoie de multi formatori pentru a acoperi nevoia din piata.
- Exista alternativa la curentul digitalizarii?
- Intotdeauna exista o alternativa la orice. Se manifesta deja, de altfel, si un contracurent, sunt sigura ca nu e un secret. Nu putini sustin ca digitalizarea duce la un fel de sfarsit al lumii sau al omului, asa cum il stim. Sigur ca da, intr-un sens este adevarat. Asa cum omul de azi are prea putina legatura cu iobagul din Evul Mediu, omul din era digitala, cum va arata acesta peste 25 de ani, va avea destul de putin in comun cu omul secolului al XX-lea. Schimbarea de paradigma ingrijoreaza, dar istoria a dovedit ca nu poate fi oprita. Prin urmare, indiferent de cata opozitie va intampina, transformarea digitala se va produce, iar unii se vor afla in primele vagoane, altii vor prinde poate al doilea tren. Cine ramane pe loc insa va deveni irelevant.
- Ce mesaj doriti sa transmiteti companiilor autohtone active in sectorul constructiilor in legatura cu oportunitatea adaptarii la noul mod de lucru?
- Cand chiar si primarii de comune se intereseaza despre modul in care pot eficientiza procesele primariilor prin instrumente digitale, nu vad cum ar mai sta cineva pe ganduri cu privire la oportunitatea si necesitatea acestei transformari. Sunt atat de multi bani alocati digitalizarii, incat trebuie sa fim realisti si sa admitem ca nu vor ramane necheltuiti. Iar daca se vor cheltui, macar cu o buna parte dintre ei se vor atinge si obiectivele de digitalizare a proceselor din administratia publica. Si acela e un drum ireversibil. In toate institutiile de stat din diversele tari sau macar in vasta lor majoritate a existat reticenta la digitalizare. Dar odata inceputa, digitalizarea creeaza dependenta. Atunci cand oamenii descopera primele procese integral digitalizate si se imprietenesc cu instrumentele, devin ambasadori ai acestora. N-are cum sa nu iti placa sa faci lucrurile mai usor si mai repede. Asadar, procesele administrative din institutiile publice vor deveni tot mai digitale. Din acel moment, intreaga societate va adopta comportamentele ce decurg de aici si, mai important, se vor crea asteptari corespunzatoare din partea clientilor. Fenomenul acesta nu este vizibil in cresterea lui, iar cand va aparea rezultatul, adica procesele digitale, va fi destul de brusc. Cine nu a crezut in ceea ce nu se vedea, va fi luat prin surprindere. Din pacate, digitalizarea nu se va vedea, decat cand s-a produs deja. Mai mult decat sa spunem firmelor ca fenomenul este in plin proces de realizare si ca e mai bine sa incepi mai devreme, decat mai tarziu, nu putem face. Nu putem arata un santier al digitalizarii, ca firmele sa vada cum creste etaj cu etaj. Dar santierul e deschis de mult timp si, dupa cum spuneam de la inceput, in urmatorii 3 - 5 ani se vor vedea efecte importante. Cei mai intelepti vor sti sa profite de moment.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
noark
leviatan
ness project
CDS
MAKITA
siniat
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
rigips
viarom
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander