INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
![]() |
COMPANIA NATIONALA ADMINISTRATIA CANALELOR NAVIGABILE SA (CN ACN) |
Adresa: Str. Ecluzei nr.1 Agigea, Constanta, Judet Constanta |
Telefon: 0241.738.505 |
Fax: 0241.737.711 |
E-mail: compania@acn.ro |
Web site: www.acn.ro |
Domenii: Institutii publice |
Descriere activitate
Companie sub autoritatea Ministerului Transportului si Infrastructurii, specializata in administrarea canalelor navigabile. |
Prezentare companie/institutie
CN ACN are în pregătire și execuție proiecte în valoare de 550 milioane euro
![]() Florin Goidea (64 de ani)
Functia/Compania: director general, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CN ACN) SA;
Experiență profesională: peste 40 de ani în domeniul transportului naval și administrația porturilor și canalelor navigabile.
În anul 2024 s-au înregistrat modificări în traficul pe cele două canale navigabile în contextul reducerii cu 26,36% a cantității de mărfuri tranzitate față de nivelul din 2023, dar și ca urmare a reducerii tarifelor practicate în anul 2024. Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CN ACN) SA continuă, însă, proiectele de investiții în îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii pe care o are în administrare, care, după implementare, pot duce la reducerea cheltuielilor de întreținere, precum și la alinierea la cerințele legislative actuale. În contextul în care compania a înregistrat o diminuare a traficului tonelor capacitate tranzitate față de aceeași perioadă a anului 2024, cu aproximativ 50%, și în primele 5 luni ale din 2025, valoarea veniturilor din exploatare a avut un ritm scăzut, în contextul în care au crescut cheltuielile cu mentenanța echipamentelor și instalațiilor, dar și a celor cu utilitățile, salariile, paza obiectivelor etc.
CN ACN SA are în pregătire și implementare, în prezent, proiecte de dezvoltare cu o valoare cumulată de 2,77 miliarde lei (circa 550 de milioane de euro). Compania gestionează cele două canale navigabile (Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Midia Năvodari), cu cele 4 porturi: Basarabi, Medgidia, Ovidiu și Luminița. - Care sunt cele mai mari proiecte coordonate de CN ACN SA cu finanțare din fonduri structurale 2021-2027 și în ce stadiu de implementare se află acestea?
- Prin PT 2021-2027 avem în plan mai multe proiecte majore, cu termene de finalizare până în 2030. Astfel, pentru retehnologizarea ecluzei Năvodari în vederea creșterii siguranței navigației, sunt planificate lucrări de înlocuire a echipamentelor și instalațiilor de bază și auxiliare ale celor două ecluze, realizarea unui sistem de comandă și automatizare care să reducă influența factorului uman și să prevină erorile de exploatare, reabilitarea camerelor tehnologice în care sunt montate echipamentele și instalațiile pentru a asigura microclimatul necesar bunei funcționări a acestora, reabilitarea protecției construcțiilor de dirijare pentru accesul navelor în ecluză, precum și a construcției de beton a ecluzei, dar și modernizarea instalației de prevenire a amestecării apei dulci cu apă sărată. Valoarea estimată a investiției este de 504,87 milioane de lei (inclusiv TVA), termenul pentru finalizarea proiectului fiind estimat în luna mai 2029.
Un alt proiect foarte important vizează reabilitarea și retehnologizarea Barajului Stăvilar Mobil (km 4+337), care are un rol major în menținerea nivelului apei în canalele navigabile Dunăre - Marea Neagră și Canalul Poarta Albă - Midia, Năvodari. Valoarea proiectului este de 50,24 milioane de lei (inclusiv TVA), acesta urmând a fi finalizat în decembrie 2025. Prin mecanismul Connecting Europe Facility (CEF) 2021-2027, avem în derulare FAIRway Danube II, un proiect transnațional implementat de un consorțiu format din parteneri din Austria, Slovacia, Croația, Ungaria, Bulgaria și România, în principal administrații responsabile cu asigurarea condițiilor de navigație pe Dunăre. Proiectul este o continuare a FAIRWAY Danube I, iar în cadrul acestuia, CN ACN SA are alocat un buget de 19,42 milioane de euro. O altă investiție majoră finanțată prin CEF este proiectul River Information Services Corridor Management Execution 2 - RISCOMEX2, dezvoltat printr-un consorțiu format din 18 parteneri. Obiectivul general al acestuia este consolidarea serviciilor de informații fluviale (RIS) în Europa, pentru a facilita mobilitatea inteligentă și interoperabilă în cadrul rețelelor TEN-T centrale și globale de transport pe căile navigabile interioare. - Ce alte proiecte prevede strategia de dezvoltare ACN pentru perioada 2025-2030?
- Aici avem incluse mai multe proiecte pentru care nu avem încă identificate surse de finanțare, dar care vor fi implementate, fiind de importanță majoră. Cel mai mare dintre acestea vizează modernizarea canalelor navigabile ale Dunării: Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Midia, Năvodari în vederea creșterii siguranței navigației. Proiectul include modernizarea, reabilitarea și finalizarea lucrărilor de protecții și consolidări ale malurilor pe sectoarele cu maluri înalte, finalizarea, reabilitarea și racordarea văilor afluente (din beton armat) la terenul adiacent pentru preluarea apelor pluviale pe sectoarele cu maluri înalte, modernizarea și reabilitarea sistemului de drenaj și colectare a apelor pluviale și din exfiltrații și execuția cavalierilor la cota terenului natural pe sectoarele cu maluri înalte, modernizarea și reabilitarea pereurilor secțiunii udate trapezoidale prin consolidarea zonelor afectate, realizarea lucrărilor de consolidare și susținere a taluzurilor pe zonele instabile sau cu potențial de instabilitate, modernizarea drumurilor de acces și de exploatare, inclusiv a podețelor și a podurilor, lucrări de combatere a eroziunii solului și plantări de arbuști pe sectorul Murfatlar - Agigea, precum și realizarea unei canalizații noi pentru fibra optică aferentă sistemului de comunicații RoRIS-ACN. Valoarea estimată a investiției este de 1,67 miliarde lei (inclusiv TVA) conform indicatorilor tehnico-economici aprobați în 2023, iar durata proiectului este de 71 de luni (11 pentru proiectare și 60 pentru execuție), cu un orizont prevăzut în intervalul 2026-2032.
Un alt proiect strategic vizează modernizarea și extinderea capacității de operare în portul Medgidia, în cadrul căruia sunt prevăzute lucrări de finalizare a danelor 16,17 și 18, reabilitarea și betonarea platformelor portuare existente, reabilitarea sistemului de acostare și protecție a cheului aferent danelor din port, modernizarea căilor de acces în port și a drumului de incintă, asigurarea utilităților la dane, modernizarea rețelelor de iluminat și alimentare cu apă, energie electrică, canalizare, reabilitarea și securizarea împrejmuirii incintei portuare, precum și reabilitarea clădirilor administrative (gara fluvială și anexe). Valoarea proiectului este de 249,11 milioane de lei (inclusiv TVA), iar durata de implementare este stabilită la 30 de luni (6 pentru proiectare și 24 pentru execuția lucrărilor). Un alt proiect major vizează modernizarea și/sau extinderea capacității de operare în portul Basarabi, ce include lucrări de reabilitare a platformelor portuare existente, a sistemului de legare nave și de protecție cu apărători de cheu a tuturor danelor din port, a căilor de acces (drumuri) în port, la cheuri și dane, la platformele portuare și la danele de pasageri, precum și a împrejmuirilor și rețelelor de utilități. De asemenea, este prevăzută și reabilitarea/ modernizarea clădirilor administrative (Gara Fluvială, Anexa socială, Magazie mărfuri generale, punerea în siguranță a clădirilor centralelor termice din portul industrial și din portul comercial). În situația preluării terenurilor și mijloacelor fixe aferente Zonei libere Basarabi de la Administrația Porturilor Maritime Constanța, se are în vedere modificarea destinației căii de lansare a navelor în dane de operare (construire cheu vertical). - Care este, pe scurt, situația porturilor din România, în acest moment?
- De-a lungul celor două canale navigabile (Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Midia Năvodari) se află 4 porturi: Basarabi - amplasat la km 25 pe malul drept al Canalului Dunăre - Marea Neagră, Medgidia - situat la km 37,5 pe malul drept al Canalului Dunăre - Marea Neagră (proiectat a fi cel mai mare port de pe canal), Ovidiu - amplasat lângă Ecluza Ovidiu, între km 11+051 - 11+680, pe malul drept al Canalului Poarta Albă - Midia Năvodari și Portul Luminița - localizat la capătul canalului de derivație care se desprinde din Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari, în partea de nord a Lacului Tașaul.
În prezent, porturile Ovidiu și Luminița se află în proces de modernizare și extindere a capacității de operare, proiecte ce beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă. Modernizarea porturilor va contribui semnificativ la reducerea aglomerării din Portul Constanța, îmbunătățind astfel fluxul de transport al mărfurilor. (articol apărut în revista Agenda Construcțiilor, ediția Iunie-Iulie 2025 ) |