Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - Bico Industries a achizitionat compania lituaniana Iranga, pentru 3,2 milioane euro
Bico Industries a achizitionat compania lituaniana Iranga, pentru 3,2 milioane euro
Izolatii & Finisaje Publicat de Stelian DINCA 04 Mai 2023 11:47
Bico Industries, cel mai mare producator de plasa din fibra de sticla din Europa Centrala si de Est, a semnat contractul de achizitie integrala a Iranga Technologijos („Iranga”), din Lituania. Tranzactia, in valoare de 3,2 mil euro, consolideaza pozitia BICO Industries in top 5 producatori de plasa din fibra de sticla pe piata europeana si deschide noi piete pentru companie in zona nordica a continentului. Pentru BICO Industries, care face parte din holdingul de materiale de constructii ROCA Industry, listat pe piata AeRo a BVB, reprezinta a treia tranzactie de achizitie a unei companii din afara Romaniei in ultimii doi ani.
Iranga actioneaza pe piata textilelor tehnice si de constructii, oferind solutii bazate pe o gama complexa de tehnologii pentru productia de tesaturi din fibra de sticla si materiale compuse prin laminarea tesaturilor, activitate similara cu una dintre liniile de productie ale BICO Industries.
Finalizarea acestei tranzactii este realizata ca urmare a unor negocieri incepute in cursul anului 2022. Valoarea tranzactiei este de 3,2 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro reprezinta achizitia in integralitate a partilor sociale, in timp ce 1,6 milioane de euro au fost alocati pentru achizitia unei linii de productie, al carei proces de punere in functiune a fost deja finalizat.
„Daca anul trecut, prin achizitia Terra si Europlas Lux am reusit sa ne consolidam cota de piata la nivelul SEE pentru productia plasei din fibra de sticla destinata termosistemelor, acum, prin achizitionarea companiei Iranga dezvoltam o linie de business care se adreseaza unui sector de clienti B2B, in care activam inca din 2019. Am profilat piata la acel moment pornind de la Iranga, iar la peste 4 ani, am reusit sa unim resursele celor doua organizatii, pentru atingerea obiectivului comun: dezvoltarea de solutii inovative pentru armarea materialelor de constructii, convertind astfel toate barierele culturale in avantaje competitive”, declara Adrian Butuc, CEO BICO Industries.
Noua companie va sprijini cresterea capacitatii de productie si diversificarea pietelor in care BICO este prezenta. Prin achizitia Iranga, BICO Industries va creste capacitatea de productie de textile tehnice de la 105 milioane mp/an la 120 milioane mp/an.
Odata cu aceasta tranzactie, holdingul ROCA Industry face un pas in plus pentru indeplinirea planurilor sale de expansiune prin consolidarea si dezvoltarea accelerata prin achizitii de noi companii si transformarea acestora in campioni regionali.
„Achizitia, realizata sub umbrela holdingului nostru, confirma strategia ROCA Industry de a creste campioni regionali, care pot sa puna acest gigant care a fost multa vreme latent - industria tarii - pe harta Europei. Felicitam echipa de management BICO pentru efortul sustinut cu care continua cresterea companiei, atat organic, cat si prin procesele de achizitie si integrare a celorlalte companii, si ii sustinem in continuare in demersul de extindere pe pietele externe”, a declarat Ionut Bindea, CEO ROCA Industry.
Pe parcursul anului 2022, Bico a finalizat alte doua achizitii regionale: a cumparat 100% din grupul Terra (Zona Economica Libera Vulcanesti, Republica Moldova) si 55% din Europlas Lux (Zona Economica Libera din Ialoveni, Republica Moldova). In acelasi timp, BICO Industries a inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 157,2 milioane de lei, a finalizat si a demarat mai multe investitii in doua dintre fabricile sale: finalizarea unui proiect de investitii la fabrica din Vaslui in valoare de 2 milioane de euro, finalizarea unui alt proiect de investitii in montarea de panouri solare la fabrica din Vaslui si demararea unui proiect de investitii in valoare de 1 milion de euro la fabrica din Vulcanesti, Republica Moldova. Inainte de a finaliza achizitia Iranga, compania detinea patru centre de productie, la Piatra Neamt, Vaslui (Romania), Chisinau si Vulcanesti (Republica Moldova). Fiind unul dintre cei mai importanti producatori europeni, BICO activeaza in majoritatea tarilor din Spatiul Economic European si isi propune o dezvoltare accelerata a cotei de piata, prin accesarea celor din Vestul, Centrul si Nordul Europei.
 
ALLBIMALLBIMhiltiman and machineVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
IN CURAND, editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
theda mar
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
viarom
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
rigips
leviatan
noark
CDS
grundfos
strabag nivel 1
Ubitech
MAKITA
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
BA 2023
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica