Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - INDEX COMPANII - DONALAM
PAGINA PERSONALIZATA


DONALAM

DONALAM

Adresa: Str. Prelungirea Bucuresti nr. 246 R, Calarasi, Judet Calarasi
Telefon: 0242 307 400
Fax: 0242 306 913
E-mail: info.ro@beltrame-group.com
Web site: www.gruppobeltrame.com
Domenii: Produse metalurgice
Descriere activitate
Producator de profile de otel si oteluri speciale.
Prezentare companie/institutie
DONALAM va continua in 2024 investitiile in productia de otel din Romania
 
 
 
 
 
Carlo Beltrame (42 de ani)
Functia/Firma: Business Development Manager si CEO Franta si Romania in cadrul AFV Beltrame Group;
Experienta profesionala: o viata petrecuta in uzinele siderurgice ale familiei.
 
Anul 2023 a reprezentat o perioada extrem de dificila pentru activitatea companiei Donalam, filiala romaneasca a Grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai mari producatori de profile de otel si oteluri speciale din Europa, dat fiind impactul pe care volatilitatea pietei l-a avut asupra performantei financiare a grupului. Cu toate acestea, Donalam a reusit sa-si respecte programele propuse de modernizare a fabricilor din Calarasi si Targoviste, investind, in anul in curs, peste 30 de milioane de euro. Pentru 2024, Carlo Beltrame, Business Development Manager si CEO Franta si Romania in cadrul AFV Beltrame Group, estimeaza o crestere de aproximativ 10% a cererii pe piata de otel-beton, generata de lucrarile de infrastructura si proiectele rezidentiale mari contractate, care inca nu au fost demarate. Pe termen mediu si lung, obiectivul principal declarat al Donalam este sa devina producatorul roman de referinta pentru otel-beton, sarma laminata si oteluri speciale, un model de buna guvernanta si responsabilitate corporativa replicabil la nivel european.
 
- Ce cifra de afaceri ati inregistrat in primele noua luni din 2023 si cum estimati ca va evolua aceasta in perioada urmatoare?
- Anul 2023 a fost si va ramane pana la final unul extrem de dificil, dat fiind impactul pe care volatilitatea pietei l-a avut asupra performantei noastre financiare. Cu toate acestea, am reusit sa ne respectam programele propuse de modernizare a fabricilor din Calarasi si Targoviste, investind, in anul in curs, peste 30 de milioane de euro. Pentru 2024, cel putin pe segmentul otelului beton, speram intr-o revenire, macar partiala, a pietei, de aproximativ 10%, generata de lucrarile de infrastructura si proiectele rezidentiale mari contractate, care inca nu au fost demarate. Ramane de vazut cat din acest potential va fi valorificat in anul viitor.
Proiectele noastre consistente de investitii vor continua si in 2024. Dintre acestea, 16 milioane de euro, din resurse proprii, vor fi alocate pentru retehnologizarea otelariei si a laminoarelor existente din Targoviste si 4 milioane euro, investitie CapEx, la Calarasi.
- In ce stadiu este proiectul de constructie a noii fabrici de la Targoviste?
- Situatia actuala cu care ne confruntam si evolutia ei imprevizibila impun maxima prudenta. Asigurarea continuitatii operatiunilor noastre si stabilitatea financiara a companiei sunt cel putin la fel de importante ca respectarea angajamentelor investitionale pentru modernizarea si dezvoltarea activelor pe care le detinem. In ceea ce priveste constructia noii fabrici de la Targoviste, proiectul de investitii este pregatit, insa trebuie sa abordam cu prudenta situatia. Urmarim evolutia lucrurilor si vom demara proiectul atunci cand conditiile devin mai favorabile. Valoarea investitiei in acest proiect depaseste 320 de milioane de euro. Fabrica eco-inteligenta planificata va fi cea mai moderna unitate de productie a otelului la nivel mondial, cu cel mai scazut nivel al emisiilor generate, atat in ceea ce priveste gazele cu efect de sera, cat si pulberile in suspensie (praf) si cu cel mai scazut consum de apa. Capacitatea de productie va fi de circa 600.000 de tone/an de otel beton si sarma laminata, acoperind aproximativ jumatate din consumul intern. Proiectul va contribui la dezvoltarea industriei siderurgice locale si are potentialul de a pozitiona Romania pe harta jucatorilor cheie ai acestui sector.
- Cum abordati problema zero carbon in cadrul activitatilor operationale si ce obiective de sustenabilitate aveti stabilite pe termen mediu si lung?
- Emisiile generate in timpul operatiunilor noastre sunt cu aproximativ 75% mai scazute decat cele ale industriei siderurgice la nivel global si cu aproximativ 15% sub media europeana pentru emisiile productiei de otel din cuptoare electrice (EAF). Cu toate acestea, ambitia noastra este sa ne imbunatatim si mai mult performanta. Astfel, avem in derulare un plan de decarbonizare cu un obiectiv ambitios de reducere a emisiilor cu 40% pana in 2030 (Scopes 1 si 2, comparativ cu 2015). Pentru a atinge acest obiectiv, am identificat la nivel de Grup o lista de proiecte pentru reducerea emisiilor din procesele de productie, cu obiective clare in ceea ce priveste eficienta productiei, economia circulara, aprovizionarea cu energie verde si implementarea de proiecte privind utilizarea hidrogenului verde drept combustibil. Cuptoarele AFV Beltrame Group sunt deja configurate pentru a utiliza hidrogenul ca si combustibil in amestec cu gazul natural.
- Ce este otelul verde si cand estimati ca ar putea fi produs la scara larga, in toate unitatile companiei, inclusiv in Romania?
- Acum un an, in noiembrie 2022, Grupul AFV Beltrame a lansat - in operatiunile sale din Italia, Franta, Elvetia si Romania - Chalibria, brandul sau de otel neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon (Scope 1+2+3 generate pe intregul lant valoric). Pentru emisiile pe care nu le putem reduce inainte de finalizarea proiectelor incluse in Planul de Decarbonizare, neutralitatea emisiilor este obtinuta prin compensarea emisiilor de CO2 prin achizitionarea de credite de carbon voluntare (offsetting), in conformitate cu certificarea PAS2060 (Specificatii pentru demonstrarea neutralitatii emisiilor). Angajamentul nostru, prin investitiile din Planul de Decarbonizare, va permite reducerea emisiilor pe intregul lant valoric si, in consecinta, o scadere a cantitatii de credite de carbon achizitionate. Grupul AFV Beltrame foloseste platforma "DIAS" (Servicii de Auditare a Integritatii Datelor), platforma digitala, independenta, de audit a RINA: aceasta platforma asigura trasabilitatea, integritatea si transparenta datelor de-a lungul lantului valoric pentru Chalibria. Neutralitatea emisiilor este atestata printr-un certificat emis de RINA, in conformitate cu standardele internationale si este trimis tuturor clientilor care achizitioneaza produse Chalibria. Intreaga gama de produse finite a Grupului poate fi oferita sub brandul Chalibria. In Romania, momentan, Chalibria acopera doar unitatea de productie din Calarasi.
- Care credeti ca vor fi provocarile anului 2024 in domeniul constructiilor si pentru companie? Dar oportunitatile?
- Evolutia industriei siderurgice si a intregului mediu economic, de fapt, va fi in continuare influentata de situatia politica si economica internationala si locala. Speram intr-o redresare, insa suntem constienti ca va dura. Provocarile anului 2024 raman cele mentionate mai devreme: pretul energiei, inflatia, criza materiilor prime, cererea scazuta, pretul otelului, de asemenea scazut, influentat, pe piata locala, de importurile incorecte. De asemenea, lipsa fortei de munca este o provocare constanta. Ne uitam increzatori la tineri, pe care speram sa ii atragem si sa ii formam. In ceea ce priveste oportunitatile, acestea vin din redresarea sectorului industrial, de exemplu constructii si industria auto, dar si din proiectele de infrastructura.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
noark
Acvatot 2019
ness project
rigips
EDIT-Structural
quadratum
MAKITA
concelex
viarom
konsent
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
siniat
CDS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander