Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
PAGINA PERSONALIZATA


SOCIETATEA ROMANA DE GEOTEHNICA SI FUNDATII (SRGF)

SOCIETATEA ROMANA DE GEOTEHNICA SI FUNDATII (SRGF)

Adresa: B-dul Lacul Tei nr. 124, Bucuresti, S2
Telefon: -
Fax: -
E-mail: srgf@utcb.ro
Web site: www.srgf.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Organizatie profesionala cu scop nepatrimonial a specialistilor cu pregatire superioara din domeniul geotehnicii si fundatiilor.
Prezentare companie/institutie
SRGF: Nevoie in crestere de ingineri geotehnicieni, in sectorul de constructii
 
Dr. Ing. Giullia Loretta Batali
Functia/Institutia: profesor la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, departamentul de Geotehnica si Fundatii si Director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat;
Experienta profesionala: 32 de ani in domeniul geotehnicii si fundatiilor; a participat la mai mult de 120 de proiecte de cercetare, proiecte tehnice sau studii geotehnice. Este autor sau co-autor a peste 90 de lucrari stiintifice: 7 carti de specialitate si 83 de articole publicate in reviste de specialitate, volumele unor congrese, conferinte internationale si nationale.
 
In contextul schimbarilor climatice tot mai accentuate si vizibile, in domeniul geotehnicii s-au intensificat, in ultimii ani, preocuparile pe zona de hazarduri naturale (geo-hazarduri), in special in ceea ce priveste alunecarile de teren. Un alt subiect aflat in actualitate este reprezentat de metodele de imbunatatire a terenului, care sunt cunoscute de foarte mult timp, dar care sunt in plina dezvoltare pentru a identifica solutii mai sustenabile decat cele clasice (care utilizeaza beton, de exemplu) si tehnici mai eficiente. Totodata, pe plan european, noutatea momentului si prioritatea din ultimii 5-6 ani a fost revizia Eurocodurilor structurale, deci inclusiv a Eurocodului 7 de proiectare geotehnica, etapa care va influenta practica curenta de proiectare geotehnica din urmatorii ani. Acestea sunt numai cateva din reperele care vor influenta activitatea din domeniul geotehnic si al fundatiilor si care se afla in atentia Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (SRGF), organizatia reprezentativa pentru acest sector de activitate in Romania.
SRGF a implinit, recent, 30 de ani de la infiintarea sa oficiala (1990), dar, in fapt, este continuatorul Comisiei de Geotehnica si Fundatii a Consiliului National al Inginerilor si Tehnicienilor (CNIT), infiintata in 1966. Societatea are, in prezent, circa 300 de membri, din toata tara, fiind organizata in 4 filiale - Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. SRGF reuneste o mare parte specialistii care activeaza in domeniul geotehnicii si fundatiilor, ingineri constructori, ingineri geologi, geologi sau cu alte ocupatii conexe, avand un grad mare de reprezentativitate geografica si ocupationala. De asemenea, mediul academic si cel profesional sunt foarte bine reprezentate, principalele universitati tehnice cu profil de constructii din tara si companii implicate in domeniu avand membri in SRGF.
 
- Care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale SRGF, repere in activitatea de peste 3 decenii a asociatiei?
- Sigur, ar fi multe de prezentat dintre realizarile de 3 decenii ale SRGF, dar, daca ar fi sa mentionez doar cateva as enumera:
   ● conferintele nationale, incepute in 1967 si ajunse azi la a XIV-a editie. Ultima editie, a XIV-a, a avut loc in iunie 2021, pentru prima data in format online, din cauza pandemiei de Covid-19;
   ● deschiderea internationala, conferintele internationale organizate dupa 1990, contactele cu comunitatea geotehnica mondiala. Urmatoarea conferinta internationala va avea loc la Bucuresti, in iunie 2023 - a 17-a Conferinta Dunareana - Europeana de Inginerie Geotehnica;
   ● seminariile tehnice si stiintifice organizate pe tematici de interes ale domeniului, pentru diseminarea celor mai noi cunostinte si informatii si pentru discutarea problemelor de actualitate;
   ● cursurile de formare profesionala, incepute de Filiala Bucuresti in 2014 si continuate in prezent la nivel national, fiind organizate practic anual, in colaborare cu universitatile de profil, in mod special cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB). Au fost organizate cursuri generale de proiectare geotehnica in conformitate cu Eurocodul 7, cursuri pentru pregatirea continua a specialistilor atestati in constructii de MDLPA, precum si cursuri pe subiecte mai punctuale, care nu sunt abordate, de regula, la nivelul pregatirii de Licenta si Masterat;
   ● legatura cu autoritatile de profil, sustinerea punctelor comune de vedere, participarea nemijlocita la elaborarea reglementarilor tehnice din domeniu;
   ● asigurarea viitorului ingineriei geotehnice prin sustinerea masteratelor de specialitate din tara, a studiilor doctorale de profil, precum si organizarea de tabere de geotehnica cu participare studenteasca.
- Care sunt problematicile de actualitate in domeniul de geotehnica si fundatii, in acest moment?
- Sunt mai multe subiecte de actualitate in acest domeniu, dar, probabil, in contextul schimbarilor climatice tot mai accentuale si vizibile, cel mai important este cel al Geotehnicii Mediului (Environmental Geotechnics sau Geo-environmental Engineering). Este un trend aparut deja de mai multe decenii, care a luat un avant deosebit in anii ’90, indeosebi pe problemele legate de deseuri, s-a dezvoltat de atunci si intrase pe un usor palier in ultimii ani. Date fiind conditiile de clima actuale, devin tot mai arzatoare aceste problematici si sunt in plin avant cercetari privind materiale si tehnologii inovative si sustenabile, energie geotermala, sisteme moderne de protectie contra contaminarii terenurilor si remedierea terenurilor contaminate, inclusiv prin metode biologice etc. De asemenea, in acelasi context, se intensifica preocuparile pe zona de hazarduri naturale (geo-hazarduri) - alunecarile de teren generate de schimbarile climatice fiind de interes aici.
Un alt subiect care este in actualitate de cativa ani este reprezentat de metodele de imbunatatire a terenului, care sunt cunoscute de foarte mult timp, dar care sunt in plina dezvoltare pentru a identifica solutii mai sustenabile decat cele clasice (care utilizeaza beton, de exemplu) si tehnici mai eficiente.
Pe plan european, noutatea momentului si prioritatea din ultimii 5-6 ani a fost revizia Eurocodurilor structurale, deci inclusiv a Eurocodului 7 de proiectare geotehnica. Aceasta revizie va influenta practica curenta de proiectare geotehnica din urmatorii ani.
Pe plan national, problematicile de actualitate sunt legate indeosebi de perfectionarea metodelor de investigare si proiectare geotehnica sau de problemele de stabilitate a masivelor de pamant, in special la lucrarile de infrastructura rutiera. Constructiile tot mai inalte si tot mai complexe care sunt proiectate si executate in mediul urban, cu 4-5 niveluri de subsoluri si 20-30 de etaje supraterane, necesita investigatii geotehnice complexe si de adancime mare (100-130 de metri), solutii optimizate de fundare si de sprijinire a excavatiilor adanci, cu calcule geotehnice complexe, utilizand metode numerice si legi de comportare avansate, monitorizare continua cu metode si echipamente din ce in ce mai sofisticate etc. Companiile de pe piata nationala de geotehnica si fundatii se preocupa de adaptarea la noile cerinte de dezvoltare tehnologica din domeniu.
Desi nu putem spune ca exista o dezvoltare notabila pe zona de sustenabilitate, exista totusi din ce in ce mai multe preocupari in acest sens, pentru aplicarea unor solutii si tehnologii durabile.
Pe partea de Geotehnica mediului, inca din anii 2000 au fost realizate progrese in Romania in privinta depozitarii deseurilor menajere si industriale, inclusiv in zona utilizarii materialelor geosintetice, dar in ultimii ani ne-am confruntat cu o serie de probleme de proiectare si executie a centrelor de stocare de deseuri din punct de vedere al lucrarilor din pamant, care ne arata ca inca este nevoie de progres in acest sens.
Un alt element de mare actualitate, si nu numai pe plan national, este digitalizarea, utilizarea tehnicilor BIM, iar pe zona de teren de fundare acestea sunt inca in dezvoltare.
- Cum se pozitioneaza SRGF, in raport cu aceste subiecte de actualitate?
- SRGF incearca sa fie la curent cu toate aceste preocupari actuale, sa asigure in primul rand diseminarea informatiilor relevante catre profesie, inclusiv cele mentionate mai sus. Astfel, de exemplu, in septembrie 2020 am organizat primul curs si webinar de BIM in ingineria geotehnica, impreuna cu ALLBIM NET.
Tot in 2020 si 2021 am organizat o serie de webinarii sustinute de membrii colectivi ai SRGF, in care s-au prezentat noutati in domeniu pe plan international si national. In cadrul celei de-a 14-a Conferinte Nationale de Geotehnica si Fundatii (iunie 2022) a fost organizata o sesiune plenara special dedicata reviziei Eurocodurilor, in cadrul careia s-au prezentat principalele aspecte revizuite in Eurocodurile 0 (Bazele proiectarii), 7 (Proiectare geotehnica) si 8 (Proiectare seismica).
In 2018, SRGF a organizat prima editie a Simpozionului National de Geotehnica Mediului, in cadrul caruia s-au discutat ultimele dezvoltari din domeniu si a fost sustinuta prestigioasa conferinta R.K. Rowe a Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ISSMGE) de catre Prof. Mario Manassero (Politecnico di Torino).
In 2017, am organizat un Simpozion dedicat Proiectarii geotehnice conform Eurocode 7 in Romania, iar in 2018, Seminarul international "Noi tehnici si tehnologii de imbunatatire a pamanturilor".
- Cum apreciati cadrul legislativ romanesc din domeniu si ce considerati ca ar trebui schimbat pentru o buna derulare a activitatii in acest sector de activitate?
- La fel ca in alte domenii, cadrul legislativ tehnic din sectorul constructiilor in general, al geotehnicii si fundatiilor in particular, este unul complicat, stufos, greu de aplicat, cu multe documente vechi si care nu mai sunt de actualitate. Reglementarile de tipul normativelor, ghidurilor, instructiunilor tehnice elaborate de ministerul de resort (MDLPA) si care au caracter de obligativitate, coexista cu standarde (ASRO) legate de materiale sau proceduri de incercare sau de executie sau cu standardele Eurocoduri, care sunt considerate facultative si care devin cu aplicare obligatorie doar prin citarea lor in normative. Acest sistem dual pune multe probleme in aplicare, in mod special pentru standardele de tip Eurocode (in cazul nostru SR EN 1997 - Eurocod 7), care au Anexa Nationala care poate modifica anumite prevederi, dar aceasta Anexa nu poate fi aplicata direct, ci prin intermediul unui normativ. De aceea, Romania figureaza cu o aplicare partiala a legislatiei europene in materie (Eurocoduri). Un alt exemplu de dificultati in aplicarea sistemului actual, pe care l-am numit dual, este legat de faptul ca laboratoarele de incercari sunt autorizate de ISC pentru anumite standarde, care reglementeaza respectivele incercari, dar numai daca acestea sunt citate intr-un normativ (devenind astfel obligatorii). Ori, normativele tehnice nu sunt revizuite cu aceeasi frecventa ca standardele, apar in permanenta noi standarde sau sunt modificate si daca normativele nu au tinut pasul, ISC refuza autorizarea dupa noile standarde de incercari necitate.
In acest an, MDLPA, impreuna cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), a derulat un contract de auditare a tuturor reglementarilor tehnice din constructii, iar SRGF a participat cu o parte din membrii sai la aceasta activitate si a formulat un punct de vedere asupra sistemului de reglementari din domeniul Geotehnicii si Fundatiilor in ansamblu si asupra fiecarei reglementari in parte. A fost o actiune foarte necesara si care a aratat situatia exacta a reglementarilor din domeniu, nevoia de revizuire a multora dintre ele.
In urma analizei efectuate de SRGF asupra sistemului actual de reglementari tehnice in domeniul Geotehnica si Fundatii au rezultat urmatoarele:
   ● sistemul actual de reglementari este destul de stufos, pe alocuri greoi, cu documente atat invechite, cat si actualizate si armonizate cu reglementarile europene;
   ● este nevoie de o reorganizare si simplificare a sistemului, pentru a fi mai usor de utilizat in practica. In acest sens, SRGF a facut propuneri de reorganizare pentru domeniul de Geotehnica si Fundatii. In cadrul acestei reorganizari si simplificari, multe dintre documentele tehnice existente pot fi revizuite si comasate pentru a avea documente unitare;
   ● SRGF a facut observatii generale si propuneri de interventie pentru toate reglementarile supuse auditului, precum si un audit extern complet al unora (21) dintre acestea;
   ● SRGF a prezentat si rezultatele unui chestionar general asupra sistemului de reglementari tehnice cu concluzii utile pentru viitoarea activitate;
   ● SRGF recomanda propunerea NP 074-2014 pentru revizie partiala in aceasta etapa;
   ● SRGF recomanda auditarea reglementarilor AND de catre echipe multidisciplinare pentru rezolvarea conflictelor cu reglementarile MDLPA, care pun probleme in practica.
In cadrul aceluiasi contract, s-a revizuit partial NP 074 - Normativul privind investigarea geotehnica si NP 123 - Normativul privind proiectarea geotehnica a fundatiilor pe piloti, SRGF participand la faza de ancheta publica a acestora prin formularea de comentarii extinse.
SRGF a propus MDLPA elaborarea unui Ghid de investigare si monitorizare geotehnica, care este necesar pentru a clarifica sau detalia anumite aspecte legate de cele doua activitati, de a rezolva anumite suprapuneri si contradictii chiar din alte reglementari tehnice asociate si va constitui un grup de lucru in acest sens.
De asemenea, SRGF a nominalizat membri in comitetele tehnice de standardizare nationale (ASRO) si europene (CEN), care participa activ la revizia Eurocodului 7, in ideea nu numai de a contribui nemijlocit la elaborarea documentelor, ci si pentru a pregati o echipa de specialisti care sa participe, ulterior, la elaborarea Anexei Nationale la Eurocodul 7 si la revizuirea in consecinta a normativelor tehnice.
- In ce directie considerati ca se indreapta domeniul geotehnicii? Ce estimari aveti privind piata in 2022-2023, din punct de vedere al evolutiei tehnologice, preturilor si fortei de munca?
- Domeniul geotehnicii este unul, sa ii zicem, de nisa in sectorul general al constructiilor, desi este un segment de care orice tip de constructie are nevoie. Recunoasterea importantei si specificitatii acestor activitati este tot mai mare, inclusiv prin faptul ca noua revizie a Eurocodului 0 este acum intitulata "Bazele proiectarii structurale si geotehnice". Si pe plan national creste gradul de constientizare a necesitatii de a avea ingineri specializati pe acest domeniu - ingineri geotehnicieni. Fie ca vorbim de proiectanti, executanti sau beneficiari, piata cere implicarea specialistilor atat in fazele incipiente, cat si in etapele mai avansate ale unui proiect. Deci, vedem ca exista solicitari in acest domeniu si prevedem ca acestea sa fie in crestere, in continuare.
In ceea ce priveste evolutia tehnologica, au existat si exista in continuare dezvoltari, pentru ca lucrarile ingropate sunt destul de diverse, dar si costisitoare de executat si atunci exista si presiune pentru a se identifica solutii mai economice. Totusi, aceasta tendinta catre pretul cel mai mic cu putinta este mult prea accentuata pe piata romaneasca si nu de putine ori este afectat gradul de siguranta. In plus, in mod evident, si in acest domeniu se fac pasi spre digitizare si automatizare, atat in executie, cat si in proiectare.
Legat de preturi, cum spuneam mai sus, exista presiuni mari din partea investitorilor de a face lucrari cat mai ieftine, totusi speram ca preturile de proiectare si executie sa fie macar echitabile, mai ales ca un domeniu mai specializat, de nisa, presupune costuri de dezvoltare mai mari.
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de asociatie, in 2022 si in perspectiva?
- Pentru 2022 ne-am propus noi cursuri de formare pentru membrii nostri (si pentru nemembri) care sunt in prezent in curs de desfasurare, pe tematici precum: investigarea seismica a terenurilor de fundare, elemente de hidrogeologie si proiectarea lucrarilor de epuizmente, monitorizare geotehnica si structurala, determinarea parametrilor geotehnici pentru proiectare, interactiunea teren - structura in regim static si dinamic, introducere in utilizarea materialelor geosintetice. De asemenea, demararea unor grupuri de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice.
Principalul eveniment al anului 2023, la care lucram, evident, deja, este cea de-a 17-a Conferinta Dunarean - Europeana de Inginerie Geotehnica, ce va avea loc intre 7 si 9 iunie 2023. Dar mai avem in discutie si alte evenimente tehnice si stiintifice care vor fi anuntate in curand.
In perspectiva, ne propunem multiplicarea evenimentelor organizate pentru tinerii geotehnicieni, pentru asigurarea viitorului acestui domeniu. Organizam deja, de cativa ani, taberele de geotehnica, dar ne gandim si la alte activitati.
In 2025 vom avea cea de-a 15-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii, ce va avea loc la Timisoara, a carei organizare va incepe cat de curand.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2022)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
strabag nivel 1
noark
theda mar
siniat
CDS
ness project
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
Ubitech
concelex
quadratum
rigips
MAKITA
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander