Agenda Constructiilor
Joi, 23 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ENERGOBIT: Societatea contesta sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei
ENERGOBIT: Societatea contesta sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 08 Ian 2018 19:54
Referitor la amenda aplicata de Consiliul Concurentei companiei EnergoBit S.A. pentru o pretinsa intelegere de impartire a unor licitatii pentru echipamente de masurarea energiei electrice organizate de operatorii retelelor de distributie a energiei electrice, EnergoBit S.A. se considera nevinovata si isi declara dezacordul fata de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurenta, dupa cum se arata intr-un comunicat al societatii, dat publicitatii la 8 ianuarie a.c.
Conform comunicatului, managementul societatii clujene precizeaza ca, pe parcursul celor doi ani de investigatie, EnergoBit S.A. a furnizat autoritatii toate informatiile si explicatiile solicitate, aratand in mod clar si argumentat faptul ca societatea nu a participat la intelegeri anticoncurentiale, ci a avut un comportament corect pe piata, incercand prin actiunile sale sa contribuie la cresterea competitivitatii pe aceasta piata.
„In primul rand, dorim sa subliniem ca, in analiza sa, Consiliul Concurentei nu a tinut cont de faptul ca, spre deosebire de celelalte societati investigate, EnergoBit S.A. nu este un producator de contoare si echipamente de masurare, ci doar un furnizor si integrator de solutii, participarea la licitatiile pentru echipamente de masurarea energiei electrice depinzand in mod esential de tipurile de contoare si capacitatile de productie ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurentei nu a tinut cont de faptul ca EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes sa intre in astfel de intelegeri neconcurentiale, riscandu-si reputatia, in conditiile in care cifra de afaceri generata de comercializarea contoarelor electrice reprezinta un procent extrem de scazut (aproximativ 5%) din cifra de afaceri a societatii.
In al doilea rand, Consiliul Concurentei nu a tinut cont de specificitatea pietei de contoare si echipamente conexe pentru masurarea energiei electrice din Romania. Gradul de tehnicitate si complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrica, aspect retinut inclusiv de Consiliul Concurentei in raportul sau, a condus in mod firesc la situatii in care doar anumite produse indeplineau cerintele tehnice, fiind necesare asocieri intre jucatorii din piata. Justificate in mod obiectiv pe baza cerintelor caietelor de sarcini, participarile in asociere sunt perfect legale, putand genera inclusiv efecte pro-concurentiale.
Desi pe parcursul investigatiei EnergoBit S.A. a prezentat numeroase argumente in sprijinul asocierilor in care a fost implicata, Consiliul Concurentei nu le-a luat in considerare, considerand in mod eronat ca societatea a fost implicata in intelegeri anticoncurentiale de impartire a pietei.
Mai mult, intreaga investigatie a fost construita fara a exista probe clare ale unui comportament anticoncurential, ci doar simple declaratii ale AEM S.A., liderul pietei de contoare si echipamente conexe din Romania, cu o cota de aproximativ 70% din piata, care a obtinut astfel din partea Consiliului Concurentei imunitate totala la amenda. Suntem surprinsi de faptul ca autoritatea de concurenta, contrar reglementarilor secundare referitoare la politica de clementa si jurisprudentei europene, care cer probe clare si precise, a renuntat la sanctionarea celui mai important jucator din piata, acceptand simplele declaratii/relatari din memorie ale reprezentantilor acestei societati drept probe ale unui pretins comportament anticoncurential al celorlalti jucatori. Astfel putem concluziona ca AEM S.A., prin demersul sau, incearca de fapt sa limiteze capacitatea de ofertare a celorlalti competitori pe piata echipamentelor de masurare a energiei electrice din Romania, urmarind eliminarea concurentei.
In aceste conditii, EnergoBit S.A. va utiliza toate caile legale pe care le are la dispozitie si va contesta decizia de sanctionare emisa de Consiliul Concurentei, urmand sa dovedeasca ca societatea a avut de fiecare data un comportament corect la licitatii, decizia de sanctionare fiind neintemeiata”, se explica in comunicat.
 
ALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iulman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
leviatan
CELCO 2020
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Ubitech
rigips
BMI_Icopal
FRONTALE
BALTIC
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
CDS
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023