Agenda Constructiilor
Luni, 09 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MF: Societatea romaneasca nu este pregatita pentru limitarea utilizarii numerarului
MF: Societatea romaneasca nu este pregatita pentru limitarea utilizarii numerarului
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 08 Nov 2023 12:17
Ministerul Finantelor a publicat marti seara proiectul de Ordonanta de Urgenta prin care se revine la plafoanele prevazute in Legea 70 din 2015 in ceea ce priveste platile cu numerar. In nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ, autoritatile motiveaza decizia prin faptul ca "societatea romaneasca nu este pregatita la acest moment pentru limitarea utilizarii numerarului", informeaza Agerpres.
Astfel, pentru operatorii economici se revine la plafoanele initiale astfel: incasari de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana; incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, de la persoanele mentionate mai sus, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana; plati catre operatori economici, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi; plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
De asemenea, sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
Totodata, sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Operatorii economici pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.
Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre operatorii economici si persoanele fizice se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei.
Se mentine insa prevederea potrivit careia sumele in numerar aflate in casieria persoanelor juridice nu pot depasi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.
Potrivit pachetului de masuri fiscal-bugetare asumat de Guvern in Parlament, din noiembrie urmau sa fie reduse platile cash la companii si persoane fizice. Platile in numerar catre persoanele juridice ar fi trebuit reduse la 1.000 lei/persoana, pentru incasarile si platile intre o persoana juridica si o persoana fizica, plafonul zilnic era de 5.000 lei catre/de la o persoana, iar pentru incasarile si platile cash intre doua persoane fizice plafonul zilnic era de 10.000 lei.
In nota de fundamentare a noului proiect de ordonanta se arata ca masura de diminuare a plafoanelor pana la care numerarul poate fi utilizat a fost adoptata in contextul necesitatii de combatere a fenomenului, tot mai acut, de evaziune fiscala, tinand seama, inclusiv, de faptul ca in ultimul proces de evaluare MONEYVAL a fost evidentiat faptul ca economia Romaniei este bazata pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de aproximativ 30% din PIB, utilizarea numerarului fiind principala metoda de spalare a banilor, la nivel national.
"Cu toate acestea, atat reactiile din spatiul public, cat si cele existente la nivelul societatii ca urmare a adoptarii acestei masuri, au determinat concluzia ca societatea romaneasca nu este pregatita pentru masura limitarii utilizarii numerarului. Astfel, perceptiile societatii au fost diverse, de la teama, eronata, de eliminare a numerarului, la ingrijorarea cu privire la ingreunarea activitatii zilnice, mai ales in cazul micilor afaceri, respectiv ingreunarea relatiei cu furnizorii/clientii, precum si cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele si taxele pentru procesarea platilor electronice. De altfel, si din sondajul efectuat de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania privind reducerea plafoanelor pentru platile cash, in perioada 3 - 06.11.2023, respondentii au fost in defavoarea masurilor de reducere a plafoanelor de incasari si plati in numerar. Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la intrebarea daca considera oportuna reducerea pragului pentru platile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, 94,1% au raspuns "NU", se precizeaza in documentul citat.
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat marti ca in prima sedinta de Guvern va revizui propunerile venite de la ANAF si Ministerul Finantelor legate de cash, in urma discutiilor cu micii intreprinzatori, cu oamenii simpli, cu mediul de afaceri si cu reprezentantii sistemului bancar.
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul a precizat ca toate limitele actuale de cash vor fi mentinute, atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice, cu doua exceptii: plafonul de casa va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.
"Am insa un mesaj pentru evazionistii care au profitat de aceasta discutie din spatiul public: Voi veni peste voi! Voi veni si va voi scoate din vami, va voi scoate din birourile institutiilor statului, va voi scoate de peste tot! Asa cum am inceput razboiul cu cei care distrug vietile oamenilor cu pacanelele, nici voi nu veti scapa", a incheiat premierul.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
SSAB
EDIT-Structural
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
VEGO
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
CDS
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
BogArt
Arduro
quadratum
MAKITA
ELECTROGRUP
konsent
rigips
DRS
AED
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<