Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - BRASOV: Noul spital regional poate fi dezvoltat prin parteneriat public-privat
BRASOV: Noul spital regional poate fi dezvoltat prin parteneriat public-privat
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 08 Apr 2022 09:42
Ieri, 7 aprilie, de Ziua Mondiala a Sanatatii, Primaria Brasov, in parteneriat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, a organizat o intalnire cu parlamentarii brasoveni pentru a prezenta stadiul proiectului si pentru a le solicita sustinerea acestui proiect, mai ales ca realizarea sa depinde si de implicarea Guvernului, in special prin Ministerul Sanatatii. Spitalul Regional este un proiect initiat de municipalitatea brasoveana, cu sprijinul BERD, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Consiliul Judetean Brasov.
"Este un proiect la care administratia locala brasoveana a lucrat in ultimii cinci ani si care a trecut prin faza de studiu de prefezabilitate si acum studiu de fezabilitate, si care a ajuns in forma actuala pornind de la ideea de parteneriat public privat. Un parteneriat public privat sub forma «Facility Management PPP», adica o forma in care partenerul privat s-ar ocupa de tot ce inseamna procedura de achizitie, partea de proiectare, partea de construire, iar partea publica ar plati pentru disponibilitatea serviciului. In ultimul an si jumatate am semnat un acord cu Consiliul Judetean si cu Ministerul Sanatatii, dat fiind ca e foarte important sa ne unim fortele si sa fim o voce unita la nivel central, pentru ca putem dezvolta cu succes acest proiect doar prin parteneriat, doar printr-o colaborare. Prin aceasta colaborare noi ne-am asumat rolul de lider de proiect, am facut toata partea de management de proiect pana in aceasta faza. Potrivit parteneriatului, Consiliul Judetean, asa cum deja se intampla, opereaza infrastructura de sanatate si va fi cel mai probabil organizatia care va opera serviciile medicale in noul spital, iar Ministerul Sanatatii are rolul foarte important de a garanta finantarea pentru un astfel de demers. Daca ne uitam la dimensiunea unei astfel de investitii – si ma refer aici la orice spital regional, nu doar la cel din Brasov – dimensiunea si zona in care ne uitam este de ordinul a 500 de milioane de euro. Este o investitie semnificativa, pe care din punct de vedere bancar este imposibil sa o sustina doar o unitate administrativ teritoriala locala. In acest context, este foarte important sa intelegem care sunt optiunile. Este foarte important sa intelegem ca avem un proiect matur, un proiect consistent, un proiect care este gata pentru finantare, si totodata sa discutam de perspective pentru a realiza acest lucru”, a precizat primarul la inceputul intalnirii.
 
 
Reprezentantii BERD au prezentat stadiul in care se afla proiectul de investitii – cel mai mare proiect al Brasovului, din punctul de vedere al valorii investitiei, si cel mai important, in ceea ce priveste sanatatea brasovenilor, dar si a pacientilor din judetele din jurul Brasovului – solutia de finantarea pentru construirea acestui spital si avantajele pe care le are implementarea lui printr-un parteneriat public – privat.
"Acordul (pe care Municipalitatea il are cu BERD, n.n.) este in sensul unui spital regional in forma de parteneriat public privat. Pe scurt, asta inseamna colaborarea cu o firma privata specializata care sa fie responsabila de proiectarea, executia, operarea si intretinerea spitalului pe o perioada de 25-30 de ani, depinde cat considera specialistii ca este necesar, timp in care partenerul privat este obligat sa puna la dispozitia autoritatilor un spital complet functional, astfel incat autoritatea publica sa poata sa se ocupe doar de actul medical in sine. Practic, cele doua roluri sunt separate. Ce se deleaga partenerului privat, asta ramane in discutie si asta depinde de autoritatile locale si centrale, de Ministerul Sanatatii in special, pentru stabilirea detaliilor. La acest moment, noi consideram ca proiectul este intr-o situatie matura, exista un studiu de fezabilitate disponibil si este suficient de avansat, atat cat este necesar la acest moment. Insa pentru a trece la etapa urmatoare este nevoie de cateva decizii esentiale si de suportul Guvernului, al autoritatilor centrale. Acest suport inseamna decizii privind proprietatea spitalului, operarea si intretinerea – cine, ce institutie este responsabila de aceste lucruri – si cadrul de finantare, structura finantarii. In mod normal, un parteneriat public-privat presupune finantarea de catre partea privata a spitalului, a constructiei, urmand ca autoritatea publica sa finanteze spitalul prin asa numite plati de disponibilitate, pe perioada de contract 25-30 de ani. Insa, pentru a reduce costurile de operare si intretinere – care in general raman pe seama autoritatilor locale – este ideal sa fie si o contributie, care poate sa fie din fonduri europene sau din bugetul de stat, pentru partea de constructie. Aceasta structura de finantare trebuie insa discutata cu autoritatile competente: cu Ministerul Sanatatii cu Ministerul Finantelor, al Fondurilor Europene si asa mai departe. Cert este ca pentru a trece la etapa urmatoare este nevoie de o hotarare de guvern care sa decida asupra acestor aspecte esentiale”, a precizat Venera Vlad (foto mica), reprezentat BERD, care a mai adaugat ca sustinerea financiara a unui astfel de proiect doar de catre administratia locala si judeteana ar bloca pentru 25 de ani dezvoltarea orasului si a judetului. Tocmai de aceea este nevoie de implicarea Guvernului.
Concluzia acestei intalniri a fost de sustinerea din partea parlamentarilor de Brasov a construirii spitalului regional, dupa cum a sintetizat deputatul Marian Rasaliu, toti factorii politici sustin acest proiect, iar daca cineva nu il sustine, inseamna ca insala asteptarile celor care l-au votat, pentru ca acest spital este al brasovenilor, construit pentru brasoveni.
 
Se asteapta HG pentru inaintarea cu proiectul
Potrivit primarului Allen Coliban, in acest moment suntem in faza in care depindem doar de o „semnatura“ a guvernului, pe care si-a asumat-o ministerul Sanatatii prin protocolul semnat anul trecut cu primaria. Primarul Brasovului a solicitat implicarea parlamentarilor in urgentarea obtinerii acestei hotarari de guvern. Conform calendarului convenit pentru constructia spitalului, orice intarziere dupa 1 iulie 2022 in adoptarea hotararii de guvern ar insemna ca brasovenii si locuitorii din regiune sa nu aiba un spital modern, la standarde europene, pana in 2028.
Reamintim ca, potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfarsitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 sectii, 77 de specialitati, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continua, 96 de paturi de terapie intensiva, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienti pe an, atat spitalizati, cat si cei tratati in ambulatoriu, si va dispune de cele mai noi aparate si echipamente medicale din Romania.
Termenul estimat pentru pentru realizarea lucrarilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.
Inaugurarea spitalului este prevazuta in 2028, constructia lui fiind evaluata la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor si dotarilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fara TVA, n.n.).
 
Proiectul cuprinde urmatoarele obiective de constructie:
– cladirea principala a spitalului (suprafata desfasurata de circa 141.000 m.p.);
– parcare de masini supraetajata (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
– cladire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperis);
– parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
– parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generata de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Pentru ca acest spital sa fie functional incepand cu 2028 este necesar ca in cel de al doilea trimestru din 2022 sa fie aprobata Hotararea de Guvern, iar in trimestrul IV lansata licitatia. Procedura ar trebui finalizata la sfarsitul anului 2023, pentru ca pana la sfarsitul anului 2024 sa fie finalizata toata procedura pentru finantare si demararea lucrarilor. In 2025 este prevazuta inceperea lucrarilor de construire, care vor fi finalizate in 2028, data la care Spitalul Regional Brasov ar trebui deschis.
Proiectul, asa cum a fost dezvoltat si conceput, este pe deplin in conformitate cu obiectivele Strategiei Nationale de Sanatate din Romania si indeplineste obiectivele si parametrii Strategiei regionale in domeniul sanatatii.
Pentru Municipiul Brasov, acesta reprezinta, de asemenea, un element esential al viziunii sale pentru dezvoltarea Programului “Orasul Medical”.
Proiectul este pe deplin conform cu cele mai recente evolutii ale strategiei europene de asistenta medicala, inclusiv cu programul Sanatate 2020 si cu programul EU4Health si este aliniat si promoveaza obiectivele de dezvoltare durabila.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ness project
Acvatot 2019
konsent
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
noark
theda mar
quadratum
CDS
concelex
siniat
EDIT-Structural
viarom
Ubitech
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander