Agenda Constructiilor
Joi, 23 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Info-Santiere - NuScale si Nuclearelectrica vor construi primul reactor solar mic (SMR) la Doicesti
NuScale si Nuclearelectrica vor construi primul reactor solar mic (SMR) la Doicesti
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 24 Mai 2022 11:19
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anuntat, intr-o conferinta de presa alaturi de secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie David Turk si Charge d”Affairs al SUA David Muniz amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din Romania, care va fi amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti, judetul Dambovita.
Amplasamentul a fost identificat in urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri in valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la inceputul anului 2021, in cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica si evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici in Romania.
„Astazi, mai mult ca oricand, se dovedeste ca energia inseamna securitate. Ne angajam sa ne respectam promisiunea de a sprijini Romania in vederea obtinerii independentei energetice, precum si pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important dupa anuntul facut de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si de John Kerry, trimisul prezidential special pentru clima al administratiei Biden, la Conferinta COP26, cu privire la intentia celor doua tari de a construi in Romania o centrala cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicesti va avea beneficii dovedite in materie de securitate energetica si de mediu prin generarea de energie sigura, stabila, accesibila si curata, fara emisii. In plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunitatii pe care o deserveste si va genera prosperitate continua pentru industria si economia regionala. Le multumesc partenerilor nostri americani pentru ca au sprijinit si au sustinut programele nucleare din Romania, un parteneriat strategic bilateral inceput in anii 1980. Sunt mandru ca experienta de peste 50 de ani a Romaniei in domeniul energiei nucleare este recunoscuta si confirmata cu fiecare pas inainte, ceea ce ne permite sa devenim una dintre primele tari care implementeaza tehnologia inovatoare si sigura a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc sa va asigur ca Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, Prim - ministrul Nicolae Ciuca si Guvernul Romaniei sustin acest proiect care va aduce numeroase beneficii tarii noastre”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, Romania.
Conferinta de presa a fost organizata in cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucuresti de USTDA in parteneriat cu Departamentul de Comert al SUA, NuScale si Nuclearelectrica. Au mai participat directorul Agentiei Americane pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) Enoh Ebong, Consilier principal pentru competitivitate comericiala in domeniul energiei nucleare Justin Friedman, ministr- consilier pe probleme comerciale pentru Uniunea Europeana si Director comercial si principal pentru Europa in Departamentul Comertului Mike Lally, CEO Nuclearelectrica Cosmin Ghita si CEO NuScale John Hopkins.
Tehnologia SMR a NuScale cea mai matura in ceea ce priveste aprobarile, fiind prima si singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleara in august 2020, are in acelasi timp si cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.
„In urma studiului, au fost identificate mai multe potentiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti a obtinut toate calificarile in ceea ce priveste securitatea, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare si principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.
”Implementarea reactoarelor modulare mici, la trei ani de la primul Memorandum de Intelegere cu NuScale, in care am analizat tehnologia, siguranta, maturitatea si disponibilitatea acesteia in vederea implementarii si a indeplinirii obiectivelor Romaniei in materie de securitate energetica si decarbonizare.
Echipa Nuclearelectrica, avand experienta de peste 25 ani de operare in conditii de siguranta nucleara a uneia dintre cele mai sigure si performante centrale nucleare din lume, are expertiza, cunostintele si competentele profesionale necesare pentru a se implica alaturi de NuScale in prima implementare a unui reactor modular de mici dimensiuni in Europa. Ne-am angajat sa oferim in continuare Romaniei energie curata, sigura si la preturi accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni in Romania va confirma experienta tarii noastre si va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelenta pentru industria nucleara din Romania si un hub pentru regiune in ceea ce priveste productia si asamblarea componentelor si pregatirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.
“Anuntul de astazi este un nou pas inainte in parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici in Romania si pentru a sustine atingerea tintelor climatice, beneficiind in acelasi timp de crestere economica.”, a spus John Hopkins, Presedinte si CEO NuScale. “Ne bucuram sa lucram cu Nuclearelectrica in etapa urmatoare de analiza a amplasamentului si sa demonstram beneficiile tehnologiei noastre romanilor”.
In urma selectarii amplasamentului, Romania are potentialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa si de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR in regiune, in special in alte tari din cadrul Initiativei celor Trei Mari care doresc sa isi consolideze securitatea energetica cu o sursa de energie sigura, stabila, accesibila si curata si sa isi atinga in acelasi timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele tari care se alatura demersului de independenta energetica cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleara, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, Romania va obtine o pozitie de lider si multiple beneficii socio-economice: are potentialul de a deveni o baza pentru sustinerea productiei si asamblarea componentelor SMR si un centru de pregatire si formare a viitorilor operatori si specialisti. In acest sens, Romania va dezvolta primul simulator pentru camera de comanda a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generatii de ingineri.
Comunitatea din Doicesti are, de asemenea, potentialul unor beneficii multiple, in timp ce NuScale si Nuclearelectrica fac pasi spre implementarea in Romania, in acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimeaza ca centrala electrica NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
 
TERAPLASTman and machineVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
theda mar
viarom
rigips
MAKITA
FRONTALE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
BMI_Icopal
leviatan
Acvatot 2019
BALTIC
CELCO 2020
Ubitech
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
hilti

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023