Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - Parlament: Vot favorabil pentru dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda
Parlament: Vot favorabil pentru dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 15 Mar 2023 12:49
Nuclearelectrica saluta adoptarea Legii privind aprobarea semnarii Acordului de sprijin intre Statul roman si Nuclearelectrica, in vederea dezvoltarii Proiectului strategic national Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.
„Salutam adoptarea legii privind aprobarea semnarii Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Multumim Presedintiei Romaniei, Guvernului si Parlamentului Romaniei. Este clar ca fara implicarea statului si a autoritatilor in proiectele energetice nucleare, acestea nu se pot realiza. Votul este un semnal concret pentru continuarea acestui proiect strategic pentru Romania, prin care vom adauga inca 10TWh de energie fara emisii de CO2 in sistemul energetic national dupa anul 2031. Sunt mandru de echipa Nuclearelectrica pentru eforturile pe care le depune constant pentru dezvoltarea acestui proiect”, a declarat Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.
Aprobarea acestui proiect de lege este necesara pentru demararea activitatilor aferente Etapei a II-a Proiectului, care sa permita: incheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizarii proiectului; actualizarea bugetului Proiectului; structurarea si contractarea finantarii si agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; obtinerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene in urma notificarii Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM si respectiv a unei decizii pozitive in conformitate cu dispozitiile europene relevante in materia ajutorului de stat; obtinerea Autorizatiei de Securitate Nucleara pentru etapa de Constructie si luarea Deciziei Finale de Investitie, pentru trecerea in Etapa III (Constructie).
Acordul de sprijin presupune angajamentul statului roman in realizarea demersurilor necesare pentru finantarea Proiectului inclusiv prin: acordarea de garantii de stat finantatorilor proiectului, in cadrul oricaror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau in afara unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferenta” si adoptarii masurilor administrative si/sau legislative in vederea asigurarii indeplinierii criteriilor tehnice prevazute in Actul Delegat Complementar al Comisiei Europene; aportul in natura prin cantitatea de apa grea si de octoxidul de uraniu aferent primei incarcaturi de combustibil nuclear, apa de racire pentru functionarea celor 2 unitati nucleare si finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare in scopul racordarii la Sistemul Energetic National si evacuarea energiei electrice produse in cele doua unitati nucleare.
„Proiectul Unitatilor 3 si 4 este parte esentiala din strategia de investitii a Nuclearelectrica de reeenergizare a Romaniei prin energie curata, alaturi de retehnologizarea Unitatii 1 si Proiectului Reactoarelor Modulare Mici. Energia nucleara, eficienta, sigura, curata va face din Romania un exemplu la nivel regional, dar si global, prin diferite parteneriate suport asociate proiectelor majore de investitii. Investim atat in dezvoltarea de unitati de mari capacitate, Unitatile 3 si 4, cat si reactoare modulare mici. Reactoarele la scara mare pot asigura energie electrica in banda, curata si accesibila, in timp ce SMR-urile pot oferi flexibilitate retelei, complementaritate cu sursele regenerabile, aplicatii non-electrice, cum ar fi caldura si hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionarii si decarbonarii. Cu cat dezvoltam in timp util mai multe capacitati, cu impact direct in strategia de decarbonare, dar mai ales in securitate energetica, cu atat vom creste echilibrul sistemului si siguranta consumatorului”, a precizat Cosmin Ghita.

Proiectul va fi implementat in 3 etape
Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor CANDU al Centralei Nucleare Cernavoda a fost aprobata de actionarii SNN in anul 2021 si va fi implementata in trei etape, in conformitate cu experienta internationala in constructia de centrale nucleare.
Etapa 1, cea actuala, demarata la sfarsitul anului 2021, reprezinta etapa pregatitoare, initiata prin capitalizarea si operationalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Aceasta etapa va dura pana la 24 de luni, timp in care se va pregati/actualiza un set de documentatii de inginerie si securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de baza de licentiere, a ghidurilor de securitate, a modificarilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investitie.
In cadrul acestei etape, la 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin si Autoritatea de proiectare si OEM Candu (producatorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. In cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea si actualizarea documentatiei necesare pentru initierea Proiectului unitatilor CANDU 3 si 4. Termenul de finalizare a acestei etape este Q2 2023.
Etapa 2 a proiectului (Lucrari preliminare) consta in efectuarea lucrarilor preliminare si se estimeaza ca va dura pana la 30 de luni. Aceasta etapa va consta in pregatirea ingineriei critice („Limited Notice to Proceed - LNTP”) pentru definirea proiectului, structurarea si contractarea finantarii si convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obtinerea Licentei de securitate nucleara pentru constructie, reevaluarea fezabilitatii Proiectului pe baza unor indicatori tehnici si economici actualizati si adoptarea Deciziei finale de investitie (FID), pentru trecerea la Etapa III (Constructie).
Etapa 3 a Proiectului, etapa estimata la 69-78 de luni, consta in mobilizarea santierului, inceperea lucrarilor de constructie, punerea in functiune si inceperea exploatarii comerciale a Unitatii 3 in 2030 si a Unitatii 4 in 2031.
Intentia statului roman si a SNN, in conformitate cu noua strategie, este de a realiza acest proiect intr-un consortiu euro-atlantic in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in legatura cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavoda si in sectorul energiei nucleare civile din Romania.
In cadrul COP 27, US Exim Bank a anuntat emiterea a doua scrisori de interes pentru finantarea serviciilor tehnice furnizate de SUA in legatura cu proiectul Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, dezvoltat de filiala Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A.
Pe baza informatiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua in considerare finantarea pana la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) in faza a doua a proiectului. Ulterior, in faza a III-a a proiectului va putea lua in considerare finantarea pana la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie si de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
viarom
rigips
noark
EDIT-Structural
ness project
strabag nivel 1
siniat
MAKITA
concelex
theda mar
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Ubitech
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander