Agenda Constructiilor
Marti, 22 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - ANAR: Peste 65 milioane de euro pentru lucrari la bazinul Somes-Tisa
ANAR: Peste 65 milioane de euro pentru lucrari la bazinul Somes-Tisa
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 06 Iul 2020 11:28
In prezent, Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) are in promovare la Ministerul Fondurilor Europene (MFE) doua proiecte de aparare impotriva inundatiilor in bazinul hidrografic Somes-Tisa, in valoare de peste 65 milioane de euro, propuse spre finantare europeana prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritara 5. Acestea vizeaza "Marirea gradului de siguranta a Acumularii Colibita, judetul Bistrita-Nasaud", cu o valoare estimata de 21,28 milioane de euro si "Cresterea capacitatii de atenuare a acumularii Calinesti si de tranzitare a debitelor de viitura pana la frontiera cu republica Ungara, judetul Satu Mare", investitie estimata la 44,1 milioane de euro.
Cele doua proiecte reprezinta 15% din valoarea celor 16 proiecte implementate de ANAR pentru apararea impotriva inundatiilor, in valoare totala de 426 milioane de euro.
Evolutia schimbarilor climatice obliga natiunile sa adopte noi politici si proiecte de anvergura menite sa ofere noi spatii pentru atenuarea viiturilor si noi spatii pentru natura.  Astfel, masurile de punere in siguranta a barajului Calinesti sunt corelate cu masuri „verzi”, prietenoase cu mediul, cum ar fi realizarea polderului Dimosag, crearea a 8 zone umede, relocari de diguri, impaduriri in bazinele de receptie ale raului Tur si ale afluentilor, renaturari, prin aplicarea principiului european „mai mult spatiu pentru rauri”. In plus, cele doua proiecte includ informatii reactualizate cu privire la evolutia factorilor hidrometeorologici, climatici, de mediu, care caracterizeaza fiecare amplasament. De asemenea, presupun integrarea efectelor schimbarilor climatice in modelele hidrologice si hidraulice, care fundamenteaza solutiile tehnice propuse initial. 
"Solutiile propuse nu trebuie vazute disparat, ci integrate intr-o viziune de ansamblu, in care toate autoritatile responsabile trebuie sa colaboreze si sa-si coreleze proiectele tehnice propuse. De exemplu, indepartarea digurilor de malurile apelor inseamna ca Romania sa fie dispusa sa cedeze mai mult spatiu pentru rauri prin relocarea digurilor la distante mai mari de rau. In acest fel, este favorizata cresterea biodiversitatii, imbunatatirea conditiilor de mediu pentru zonele aflate in vecinatatea raurilor si transformarea lor in coridoare verzi", a declarat Ervin, directorul general al ANAR.
Conform calculelor estimative realizate de catre specialistii Apelor Romane, prin convertirea a 150.000-200.000 de ha de teren agricol, la nivel national, se poate obtine un strat de apa de circa 1 metru. Acesta este echivalentul a 1,5-2 miliarde de mc de apa, care ar putea sa fie folosita pentru atenuarea viiturilor, ceea ce inseamna dublarea capacitatii de atenuare a viiturilor. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesALLBIMBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE-IULIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 191 (Iunie-Iulie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
EDIT-Structural
SIGM
Eco Garden Construct
TECNIC
Ubitech
SSAB
strabag nivel 1
Daikin
AED
CDS
MCA
Arduro
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
noark
GEWISS
MAKITA
leviatan
EURO BUILD
quadratum
KADRA
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
theda mar

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor