Drumul Siretului: Autostrada Pascani-Suceava a primit Acord de mediu |
Infrastructura Publicat de AG&F 21 Nov 2023 15:59 |
30 de minute, in loc de doua ore. Atat va dura parcurgerea drumului intre Pascani si Suceava, pe sectorul de autostrada care va fi construit in cadrul coridorului Bucuresti – Ucraina. Pentru aceasta lucrare a fost semnat, azi, Acordul de mediu necesar inceperii constructiei, de catre Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Laurentiu Alexandru Pastinaru, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), in prezenta Ministrului Mircea Fechet.
”Drumul Siretului”, al carui beneficiar este Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., va avea o lungime totala de 62 de kilometri si va traversa teritoriile a 13 unitati administrativ-teritoriale, prin vecinatatea a 30 de arii naturale protejate de interes national si comunitar. Viteza maxima de circulatie pe viitoarea autostrada va fi de 120 km/h.
"Proiectul presupune realizarea unui sector de autostrada, intre municipiile Suceava si Pascani, care va trece prin judetele Botosani, Suceava si Iasi si va ocupa o suprafata totala de 945 de hectare, cea mai mare parte fiind in Suceava, de 780 de hectare. Din punct de vedere al avizarii, lucrarea a fost extrem de complexa, avand in vedere ca proiectul se afla in vecinatatea a 30 de arii naturale protejate, din care fac parte paduri, rauri, fanete seculare, lunci, lacuri si rezervatii-monument al naturii, iar biodiversitatea nu trebuie sa aiba de suferit. Este o bucurie fiecare proiect de asemenea anvergura si orice contributie pe care o avem la dezvoltarea retelei de transport rutier sau feroviar”, a declarat Laurentiu Alexandru Pastinaru, Presedintele ANPM.
Conform proiectului autostrazii Pascani – Suceava, constructia va traversa teritoriile unitatilor administrativ-teritoriale: Pascani, Valea Seaca, Lespezi. Tatarusi, Tudora, Dolhasca, Liteni, Fantanele, Udesti, Veresti, Salcea, Dumbraveni si Suceava.
"Sustin toate aceste proiecte menite sa dezvolte infrastructura rutiera din tara si ma bucur ca zona Moldovei va beneficia de o astfel de autostrada. Ii felicit pe toti cei care s-au implicat in acest proiect si care au facut posibila semnarea Acordului de mediu, care a necesitat studii de impact si foarte multa munca”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Autostrada Pascani-Suceava se leaga, in Municipiul Pascani, cu Autostrada A7 (Ploiesti - Buzau – Focsani – Bacau – Pascani) si va imbunatati conditiile de circulatie la nivel de retea rutiera nationala de transport, inclusiv sub aspect de siguranta rutiera, va contribui la reducerea emisiilor poluante si a costurilor de operare, raspunzand cerintelor privind adaptarea retelei rutiere nationale la cererea reala de transport. Acest proiect va genera efecte socio-economice pozitive importante inclusiv prin „micsorarea distantelor" si dezvoltarea regionala prin marirea zonei de influenta economica „gravitationala" a oraselor mari asupra localitatilor mai mici „satelitare" acestora, se arata in memoriul de prezentare a proiectului, a carui perioada de executie este estimata la 30 de luni.
"Autostrada A7 prinde contur de la o saptamana la alta si se aproprie tot mai mult de Suceava. Pe celelalte loturi se lucreaza deja si speram ca, cel putin din a doua jumatate a anului viitor, sa se poata circula deja pe primii kilometri din A7. Nu gresesc cand spun ca este pentru prima oara cand se vede o viziune de ansamblu la Ministerul Transporturilor, cand se fac asemenea investitii in infrastructura mare, in autostrazi, si cand avem un ritm sustinut al lucrarilor. Ma bucur ca le putem da aceasta veste buna celor care tranziteaza permanent aceasta portiune si s-au interesat permanent de stadiul autorizatiilor”, a afirmat deputatul sucevean George Soldan, un sustinator al proiectelor de anvergura, din judetul Suceava.
La intalnirea pentru semnarea Acordului de mediu, organizata la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au mai participat: Eugen Cozma, Vicepresedintele ANPM, Octavian Patrascu, Directorul Directiei Controlul Poluarii si Reglementari a ANPM, Ciprian Soava, Sef Serviciu Autorizari si Evaluare Impact al ANPM si Mihai Dragan, Directorul Directiei de Comunicare a MMAP.
|