Agenda Constructiilor
Duminica, 14 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Premise favorabile pentru sectorul de tubulatura, pe termen mediu
ANALIZA: Premise favorabile pentru sectorul de tubulatura, pe termen mediu
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 22 Mar 2017 10:36
Piata locala de tubulatura si tevi pentru retelele de alimentare cu apa si canalizare, evaluata la circa 250 - 300 milioane de euro anual de operatorii din domeniu, s-a inscris pe un trend descrescator in 2016. Din punct de vedere al structurii pietei, un segment semnificativ este cel al tubulaturii din material plastic (PVC, PE si PP), estimat la o valoare de circa 100 milioane de euro anual. Pentru 2017, managerii celor mai multe companii active in acest sector estimeaza o stabilizare cu posibilitati de crestere usoara in domeniu, in pofida faptului ca stadiul incipient in care se afla proiectele finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 indica un posibil regres, tendinta ce s-ar putea mentine pana in prima jumatate a lui 2017. Totodata, activitatea din acest an va fi afectata inclusiv de faptul ca proiectele finantate din bugetul aferent perioadei de programare 2007-2013 se vor finaliza in perioada imediat urmatoare, cu intarzieri foarte mari.
La nivelul AM POIM si al beneficiarilor sunt in pregatire 44 proiecte de infrastructura de apa si apa uzata, in valoare de circa 6 miliarde de euro. Acestora li se adauga si 22 proiecte fazate spre care vor fi orientate fonduri suplimentare de circa 550 milioane de euro din alocarea pentru intregul sector analizat. Investitiile din POIM sunt orientate spre sisteme de apa si canalizare regionale, care pot deservi o arie geografica mai mare, cu costuri mai mici decat daca s-ar fi utilizat un sistem national. Din cele 4,47 miliarde euro orientate spre sectorul de mediu alocate, 3 miliarde euro vizeaza infrastructura de apa. Ghidul de finantare a fost lansat inca din luna martie 2016, dar, pana in prezent, numai cateva din cele 44 de proiecte noi de infrastructura de mediu au ajuns in etapa de semnare a contractelor de lucrari, majoritatea fiind cel mult in faza de proiectare.
Pe termen mediu, premisele pentru dezvoltarea sectorului de apa/canalizare si, implicit, a pietei de tubulatura, tevi si sisteme de statii de epurare/tratare a apei, fitinguri, accesorii etc. sunt favorabile, in conditiile in care peste 70% din vanzarile de tubulatura din PVC si PE se realizeaza pentru proiectele respective. Romania are de recuperat decalaje importante in ceea ce priveste gradul de bransare a populatiei la retelele de alimentare cu apa si canalizare, pentru a se conforma obligatiilor asumate in tratatul de aderare, astfel ca exista potential ca piata de tubulatura sa creasca semnificativ in urmatorii ani, in conditiile in care o mare parte din finantarile disponibile in master planul pentru infrastructura de mediu sunt directionate spre dezvoltarea si modernizarea retelelor de apa si canalizare.
Un segment important ce genereaza cerere de tubulatura si fitinguri este reprezentat de infrastructura energetica, in special in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, proiecte ce presupun alocarea mai multor milioane de euro si vizeaza mai ales interconectarea transfrontaliera a retelelor de energie. Un alt sector important pentru furnizorii de sisteme de tubulatura este reprezentat de agricultura si irigatii. Dupa zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, infrastructura de apa si canalizare din tara noastra este, inca, deficitara. Conform celor mai recente date disponibile, in 2014, circa 62,4% din populatie era racordata la sistemul public de alimentare cu apa si numai 45,7% la reteaua de canalizare. Una dintre principalele cerinte ale UE in tratatul de aderare viza cresterea masiva a gradului de bransare la retelele de alimentare cu apa si canalizare, prin implementarea a numeroase proiecte de constructie, reabilitare si extindere a sistemelor de distributie a apei, de canalizare si statii de epurare a apelor uzate. 
***
In plus, analiza include informatii despre proiectele companiilor de apa din tara, ce vor fi implementate cu sprijinul POIM 2014-2020, precum si opinii ale managerilor unor companii importante din domeniu. 
Intreaga analiza poate fi lecturata in editia Martie-Aprilie 2017 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare si posibilitati de abonare, click aici!
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
concelex
quadratum
BogArt
CDS
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
SIGM
noark
konsent
Acvatot 2019
theda mar
siniat
ness project
rigips
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
viarom
SSAB
EDIT-Structural
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander