Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - FRIGOTEHNICA: Circa 100 milioane euro anual, pe piata locala a frigului comercial
FRIGOTEHNICA: Circa 100 milioane euro anual, pe piata locala a frigului comercial
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 27 Apr 2023 06:17
Piata frigului comercial din Romania, estimata la circa 100 de milioane de euro anual, se va dezvolta semnificativ in anii urmatori, avand in vedere perspectivele de investitii ale marilor retaileri, dar nu numai, potrivit datelor Frigotehnica, lider national in productia de solutii de refrigerare si parte a grupului Vinci Energies.
"Principalii investitori sunt in zona de retail si au numeroase proiecte ce vizeaza deschiderea de noi magazine, remodelarea celor existente (inclusiv cu schimbarea vechilor instalatii cu unele cu agenti naturali) si constructia de centre logistice de aprovizionare. Observam, totodata, un interes tot mai mare din partea clientilor pentru cresterea eficientei energetice, reducerea cantitatilor de agenti din instalatii, folosirea de noi tehnologii de racire mai eficiente si mai sigure, dar si folosirea de solutii care sa aduca beneficii adiacente, cum ar fi producerea de apa calda. Concluzionand, suntem increzatori ca potentialul pe aceasta piata este mare", a declarat Razvan Voicu, director de dezvoltare la Frigotehnica SA.
In ultimii ani, piata frigului este intr-o schimbare majora datorata cresterii gradului de constientizare a impactului asupra mediului cauzat de folosirea agentilor frigorifici. Comunitatea internationala a impus actiuni concrete inca din anul 1987 prin "Protocolul de la Montreal" - privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, continuand cu "Protocolul de la Kyoto", intrat in vigoare in 2005 si cu "Acordul de la Paris" din 2015 - un tratat international obligatoriu din punct de vedere juridic privind schimbarile climatice, avand scopul general de a limita cresterea temperaturii la 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Uniunea Europeana a continuat acest efort legislativ prin introducerea Regulamentul nr. 517/2014, ce prevede interzicerea anumitor agenti frigorifici.
"In acest context, solutiile moderne de frig se bazeaza tot mai mult pe utilizarea agentilor naturali (amoniac, dioxid de carbon, propan si alte hidrocarburi, apa) ca solutii sustenabile, pe termen lung. Necesitatea reducerii dependentei de combustibilii fosili a impus folosirea solutiilor cu inalta eficienta energetica si promovarea din ce in ce mai puternica a solutiilor de integrare a pompelor de caldura in instalatii existente sau noi, inclusiv cu producerea de apa pentru incalzirea centralizata a unor localitati sau comunitati", a explicat Razvan Voicu.
 
Crestere de 15% a afacerilor Frigotehnica, in 2022
Compania Frigotehnica SA a inregistrat o crestere de 15% a cifrei de afaceri in anul 2022, comparativ cu nivelul din 2021, iar pentru 2023 conducerea societatii estimeaza o majorare de numai 5%, vanzarile urmand a fi afectate de prelungirea razboiului din Ucraina, mentinerea situatiei economice mondiale dificile si de inflatie. 
"Cresterile de preturi au avut un impact major asupra activitatii noastre, afectand rezultatele financiare in ultimii doi ani. Am reusit sa limitam si sa optimizam o parte din impact, lucrand in stransa legatura cu furnizorii si contractorii nostri, insa, in ansamblu, putem spune ca a fost o perioada deosebit de dificila. Inca sunt intarzieri importante in livrarea de componente electronice si motoare, dar, in general, observam o stabilizare atat la nivelul preturilor, cat si in ceea ce priveste termenele de livrare", a precizat Razvan Voicu.
Potrivit managerului, provocarile majore ale acestui an sunt legate de posibilitatea de a-si putea realiza proiectele in conditii de performanta tehnica, termene si conditii financiare preconizate, asigurarea stabilitatii si cresterea competentelor membrilor echipei, in timp ce oportunitatile sunt legate de introducerea pe scara tot mai larga a agentilor naturali in aplicatii cat mai extinse, dar si posibilitatea de dezvoltare a utilizarii pompelor de caldura.
"In portofoliul nostru de servicii urmarim sa introducem in permanenta cele mai noi tehnologii si inovatii disponibile pe piata, in functie de specificul fiecarui client si de interesele lor. O noutate este, de exemplu, instalatia modulara pentru depozitare produse medicale la -80 ºC functionand cu agent frigorific aer. O alta premiera este instalatia pentru depozitarea la -24 ºC intr-un depozit de tip «High Bay» cu inaltimea de 36 de metri", a subliniat Razvan Voicu.
Totodata, obiectivele Frigotehnica pe termen scurt si mediu vizeaza consolidarea pozitiei in regiune, in Romania si Bulgaria, precum si implementarea unor proiecte de profil din Europa.
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Ubitech
CDS
siniat
Acvatot 2019
ness project
noark
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
concelex
konsent
MAKITA
leviatan
SIGM
strabag nivel 1
rigips
BogArt
quadratum
viarom
Arduro

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander