Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - UTILIZAREA izolatiilor din polistiren extrudat (XPS) va creste anual cu 4,7%
UTILIZAREA izolatiilor din polistiren extrudat (XPS) va creste anual cu 4,7%
Izolatii & Finisaje Publicat de Cosmin Dincu 20 Nov 2019 06:40
Estimarile actuale indica faptul ca, pe plan mondial, cererea globala de materiale de izolare din categoria polistirenului extrudat (XPS) ar putea creste cu +4,7% pe an, pana la 1,6 milioane de tone in 2023, depasind astfel rata de crestere pentru placile rigide (de tip PUR/ PIR). Produsele prefabricate pe baza de XPS si panourile de izolare a constructiilor sunt de asteptat sa castige cote de piata, continuand tendinta remarcata in anii 2013-2019. Acestea sunt doar cateva din concluziile noului raport Global Foamed Plastic Insulation, elaborat de cercetatorii Freedonia Group, din Cleveland - Ohio.
Potrivit studiului, cererea globala pentru toate tipurile de izolatii pe baza de materiale tip spuma (elastica sau rigida) va creste cu +3,8% anual, pana la 8,2 milioane de tone in 2023. Polistirenul expandat (EPS) va continua sa reprezinte cel mai utilizat produs pana in acel an – cu 43% din cererea exprimata pe plan mondial – intrucat costul scazut si disponibilitatea pe scara larga sunt principalele criterii de alegere a acestui material, in multe tari ale lumii in care bugetele pentru asemenea investitii sunt, in general, reduse.
In studiul Freedonia se mai arata ca, in general, cererea pentru produsele de tip XPS va inregistra o rata mai mare de crestere, deoarece polistirenul extrudat asigura o valoare R ridicata, la un cost mai mic decat in cazul utilizarii altor placi rigide. De asemenea, are aplicatii si in productia de echipamente industriale sau sisteme HVAC, deoarece XPS este instalat frecvent la aplicatiile ce presupun izolarea de conducte. Un alf factor-motor al cererii este reprezentat deja de cresterea activitatii de constructii pe segmentul nerezidential (in general, hale cu functiuni industriale), XPS fiind un materiale utilizat frecvent la izolarea cadrelor sau structurilor metalice, datorita facilitatii montajului la nivelul panourilor metalice sau placilor de gips. In fine, dar nu in ultimul rand, se poate lua in considerare si majorarea veniturilor globale, care permit utilizatorilor finali sa aleaga XPS in detrimentul EPS, acesta din urma fiind, pana la urma, cel mai ieftin material de izolare din categoria analizata.
In concluzie, analistii Freedonia preconizeaza ca XPS isi va creste cota de piata pana in anul 2023, deoarece ofera eficienta energetica similara la un pret mai mic decat izolatiile pe baza de PUR/ PIR.
 
ALLBIMVideoConfAC-iulman and machineALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
FRONTALE
grundfos
noark
Ubitech
CDS
theda mar
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
strabag nivel 1
viarom
leviatan
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica