Agenda Constructiilor
Miercuri, 19 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - UTILIZAREA izolatiilor din polistiren extrudat (XPS) va creste anual cu 4,7%
UTILIZAREA izolatiilor din polistiren extrudat (XPS) va creste anual cu 4,7%
Izolatii & Finisaje Publicat de Cosmin Dincu 20 Nov 2019 06:40
Estimarile actuale indica faptul ca, pe plan mondial, cererea globala de materiale de izolare din categoria polistirenului extrudat (XPS) ar putea creste cu +4,7% pe an, pana la 1,6 milioane de tone in 2023, depasind astfel rata de crestere pentru placile rigide (de tip PUR/ PIR). Produsele prefabricate pe baza de XPS si panourile de izolare a constructiilor sunt de asteptat sa castige cote de piata, continuand tendinta remarcata in anii 2013-2019. Acestea sunt doar cateva din concluziile noului raport Global Foamed Plastic Insulation, elaborat de cercetatorii Freedonia Group, din Cleveland - Ohio.
Potrivit studiului, cererea globala pentru toate tipurile de izolatii pe baza de materiale tip spuma (elastica sau rigida) va creste cu +3,8% anual, pana la 8,2 milioane de tone in 2023. Polistirenul expandat (EPS) va continua sa reprezinte cel mai utilizat produs pana in acel an – cu 43% din cererea exprimata pe plan mondial – intrucat costul scazut si disponibilitatea pe scara larga sunt principalele criterii de alegere a acestui material, in multe tari ale lumii in care bugetele pentru asemenea investitii sunt, in general, reduse.
In studiul Freedonia se mai arata ca, in general, cererea pentru produsele de tip XPS va inregistra o rata mai mare de crestere, deoarece polistirenul extrudat asigura o valoare R ridicata, la un cost mai mic decat in cazul utilizarii altor placi rigide. De asemenea, are aplicatii si in productia de echipamente industriale sau sisteme HVAC, deoarece XPS este instalat frecvent la aplicatiile ce presupun izolarea de conducte. Un alf factor-motor al cererii este reprezentat deja de cresterea activitatii de constructii pe segmentul nerezidential (in general, hale cu functiuni industriale), XPS fiind un materiale utilizat frecvent la izolarea cadrelor sau structurilor metalice, datorita facilitatii montajului la nivelul panourilor metalice sau placilor de gips. In fine, dar nu in ultimul rand, se poate lua in considerare si majorarea veniturilor globale, care permit utilizatorilor finali sa aleaga XPS in detrimentul EPS, acesta din urma fiind, pana la urma, cel mai ieftin material de izolare din categoria analizata.
In concluzie, analistii Freedonia preconizeaza ca XPS isi va creste cota de piata pana in anul 2023, deoarece ofera eficienta energetica similara la un pret mai mic decat izolatiile pe baza de PUR/ PIR.
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
konsent
theda mar
concelex
EDIT-Structural
leviatan
quadratum
viarom
rigips
Ubitech
noark
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
siniat
Acvatot 2019
ness project
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander