Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Iunie 2018
SAMSUNG 360
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - AFI: Crestere de 10% a venitului operational net, la peste 51 milioane de euro
AFI: Crestere de 10% a venitului operational net, la peste 51 milioane de euro
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 13 Mar 2018 18:51
AFI Europe Romania a publicat rezultatele sale financiare; Venitul Operational Net (NOI) din activele generatoare de venit din Romania a trecut pragul de 51 milioane de euro in 2017, ceea ce reprezinta o crestere de 10,1% fata de rezultatele inregistrate in anul 2016. AFI Cotroceni, cel mai mare si de succes mall din Romania, a raportat un venit operational net de peste 34 milioane de euro, reprezentand o crestere de 2% fata de anul 2016, luand in considerare lucrarile complexe de extindere care au fost finalizate in T4 2017. Numarul vizitatorilor din AFI Cotroceni a crescut la 51.000 pe zi. Vanzarile retailerilor (cifra de afaceri) au crescut cu 5%, pana la 1,1 miliarde lei fata de anul 2016.
Valoarea AFI Cotroceni la 30 septembrie era de 501 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 7%, dupa finalizarea lucrarilor de extindere pentru gazduirea celui mai mare magazin P&C din Romania (5.200 mp), precum si a celui mai mare magazin Zara din regiunea ECE (4.000 mp), aspecte ce au condus la cresterea suprafetei totale inchiriabile a centrului comercial la 90.000 mp.
Mall-ul AFI Ploiesti, care are o suprafata totala inchiriabila de 34.000 mp, a generat un venit operational net de peste 5 milioane de euro in 2017, in timp ce vanzarile retailerilor (cifra de afaceri) au crescut cu 18%, ajungand la peste 260 milioane lei, in comparatie cu anul 2016. Numarul de vizitatori ai mall-ului din Ploiesti a depasit 15.000 de persoane pe zi, iar gradul de ocupare ramane constant, la 99%. Proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafata inchiriabila de 70.000 mp si un venit anual estimat la 13 milioane de euro, are un grad de ocupare de 99,7%, iar valoarea celor cinci cladiri ale proiectului este de 165 milioane de euro, potrivit evaluarilor efectuate la 30 septembrie 2017.
„2017 a fost un an excelent pentru AFI Europe Romania, in care am inregistrat o crestere de 10% a venitului operational net, la peste 51 milioane de euro. In anul 2017 am extins AFI Cotroceni cu 7.000 mp GLA, inaugurand cele mai mari magazine P&C si Zara din Romania, iar contributia acestora la rezultatele financiare ale centrului comercial va fi resimtita in anul 2018. Rata de ocupare totala in ceea ce priveste activele producatoare de venit este de 99%. In plus, avem trei proiecte diverse in curs de desfasurare: proiectul mixt AFI Brasov, format din mall si cladiri de birouri unde avem contracte incheiate sau in curs de semnare pentru peste 85% din spatiile centrului comercial, proiectul de birouri AFI Tech Park, care este pre-inchiriat intr-un procent de 40% si complexul rezidential AFI City, unde vanzarile au fost demarate recent. Continuam sa ne mentinem interesul in ceea ce priveste noi oportunitati, fie ca vorbim despre dezvoltarea de noi centre comerciale sau proiecte de birouri", a declarat David Hay, CEO AFI Europe Romania.
Lucrarile de constructie a proiectului AFI Brasov avanseaza conform planurilor. In prezent, pentru 85% din spatiile din mall-ul AFI Brasov exista deja contracte de inchiriere semnate. Centrul comercial se intinde pe o suprafata de 45.000 mp GLA si va include 200 de magazine si unitati de retail. Deasupra centrului comercial vor fi integrate doua cladiri de birouri de Clasa A, cu o suprafata totala de 25.000 mp GLA.
Ca parte a segmentului de birouri, lucrarile de constructie pentru AFI Tech Park din Bucuresti sunt avansate, iar contractele de pre-inchiriere se apropie de 40%. Prima cladire de birouri va fi inaugurata in trimestrul al doilea din 2018, oferind 20.000 mp GLA spatii de birouri si 2.000 mp de spatii retail (incluzand clubul sportiv World Class, o cantina si Quick Service Restaurant „1 Minute”), eficient distribuiti pe opt etaje si doua niveluri de parcare subterana. AFI Tech Park 1 este pre-certificat LEED Platinum.
Pe parcursul ultimelor patru saptamani, AFI Europe Romania a demarat vanzarile sau pentru primul proiect rezidential din Romania, AFI City, situat in Bucurestii Noi. In faza I, este planificata dezvoltarea a doua cladiri rezidentiale de 190 de apartamente pe o suprafata construita de 16.000 de metri patrati.
Venit Operational Net (NOI) in euro in crestere cu 5%, pana la 85 milioane de euro
AFI Properties, compania mama a AFI Europe, a publicat rezultatele financiare corespunzatoare anului 2017, raportand un venit operational net de 85 milioane de euro, in crestere cu 5% in valoarea valutei si venituri de 217 milioane de euro, reprezentand o crestere de 30% comparativ cu anul 2016. In cursul anului 2017, AFI Properties a fost activa si in sectorul rezidential, inregistrand vanzarea a peste 600 de apartamente.
Prin intermediul AFI Europe, AFI Properties are in curs de dezvoltare pe pietele din Europa Centrala si de Est si din Europa de Sud-Est 120.000 metri patrati de spatii comerciale, ce includ patru proiecte de birouri dezvoltate in trei tari, dar si centrul comercial AFI Brasov de 45.000 mp GLA, aflat in prezent in constructie in Brasov, Romania. Pe segmentul rezidential, AFI Europe dezvolta 1.000 de unitati rezidentiale in Serbia, Polonia, Letonia si Republica Ceha. AFI Properties detine si gestioneaza aproximativ 500.000 de metri patrati de proprietati comerciale, iar la data de 31 decembrie 2017 detinea rezerve de numerar in valoare de 160 milioane de euro.
Despre AFI Properties
AFI Properties este membru al AFI Group, un grup de trusturi si de fonduri de investitii international, cu subsidiare active in domenii precum: real estate, constructii, infrastructura, industrie si hoteluri. Compania este activa pe piata din 1971. AFI Propertis a fost listata la bursa din Tel-Aviv in 2004. Compania este activa in Europa din 1997 prin subsidiarele AFI Europe de pe pietele din Europa Centrala si de Est. AFI Properties este cotata “BBB+ pozitiv” de catre S&P si “A3 stable” de catre Midroog (o subsidiara a Moody’s).
Despre AFI Europe
AFI Europe, subsidiara a AFI Properties, este una dintre companiile lider in ceea ce priveste dezvoltarea, managementul si investitiile din domeniul imobiliar, ce opereaza in Europa Centrala si de Est din 1997. Portofoliul AFI Europe include centre comerciale si proprietati de retail, parcuri de business si dezvoltari rezidentiale de mare amploare si dezvoltari cu utilizare mixta. AFI Europe opereaza in Romania, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria si Letonia.
Despre AFI Europe Romania
AFI Europe opereaza in Romania din 2005. Compania a dezvoltat si gestioneaza “AFI Cotroceni”, cel mai mare si de succes mall din Romania si unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrala si de Est. Centrul comercial se intinde pe o suprafata inchiriabila de aproape 90.000 metri patrati (GLA) si ofera vizitatorilor sai o zona extinsa dedicata activitatilor de divertisment, care include o varietate de optiuni de petrecere a timpului liber si peste 300 de magazine ale brandurilor locale si internationale, vizitate in medie de 50.000 de clienti pe zi.
In octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Ploiesti, primul si singurul mall modern dezvoltat in centrul orasului Ploiesti, in urma unei investitii de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial are o suprafata inchiriabila (GLA) de 34.000 de metri patrati, disponibila pe doua etaje ce cuprind peste 100 de branduri nationale si internationale, alaturi de peste 7.000 de metri patrati de divertisment.
Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Cotroceni, AFI Europe Romania a dezvoltat AFI Park, cel mai nou si mai modern parc de business de clasa A din Bucuresti. AFI Park ofera 70.000 metri patrati de spatii de birouri, ocupate de companii multinationale din domeniu IT&C. Cladirile de birouri AFI Park 1-5 au atins un grad de inchiriere de aproape 100%. In aprilie 2016, AFI Europe Romania a finalizat lucrarile la cladirile de birouri AFI Park 4 si 5, pe o suprafata inchiriabila de 32.000 de metri patrati. Printre cele mai cunoscute companii multinationale care au sediul in complexul de birouri se numara: Microchip Technologies, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software si Dell SecureWorks.
In prezent, AFI Europe Romania dezvolta in centrul orasului Brasov proiectul AFI Brasov, care include un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 45.000 de metri patrati si doua cladiri de birouri cu o suprafata inchiriabila de 25.000 de metri patrati.
Pe segmentul de birouri, AFI Romania are in dezvoltare AFI TECH PARK, un parc de business de clasa A cu o suprafata inchiriabila de 56.000 de metri patrati, aflat in apropierea hotelului J.W. Marriott si a Parlamentului Romaniei. Parcul de business va include doua cladiri de birouri de inaltime redusa si un turn de birouri, care vor avea spatii verzi amenajate intr-o gradina centrala, proiectul fiind un campus high tech care raspunde nevoilor de extindere a companiilor IT&C din Romania prin oferirea unui spatiu potrivit din punct de vedere al dotarilor tehnice si al posibilitatilor de dezvoltare.
De asemenea, AFI Europe Romania va incepe in viitorul apropiat dezvoltarea a inca doua proiecte: unul va consta intr-un parc de retail care va fi construit pe un teren de 80.000 de metri patrati din Arad, a carui ancora va fi un hypermarket si un magazin tip „DYI”, iar cel de-al doilea, AFI City, un proiect rezidential amplu, care va fi dezvoltat pe un teren de 148.000 de metri patrati din Bucurestii Noi (sectorul 1 din Bucuresti).
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Romeps

Autentificare

TOP-Agenda Constructiilor nr. 134 (Mai 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
hospice 2%
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023