Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BNR: Mentinere ritm inalt de crestere pentru lucrarile de constructii noi in 2019
BNR: Mentinere ritm inalt de crestere pentru lucrarile de constructii noi in 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Iul 2019 10:25
Rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna mai, la nivelul de 4,10 la suta (4,11 la suta in luna aprilie), deasupra intervalului de variatie al tintei si usor peste nivelul prognozat, in conditiile in care temperarea cresterii in termeni anuali a preturilor combustibililor si produselor din tutun a fost compensata integral de accelerarea inflatiei de baza.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a continuat sa creasca in luna mai 2019 pana la 3,2 la suta, de la 3 la suta in luna aprilie. Pe langa influentele noii taxe din sectorul telecomunicatiilor si ale cresterii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare, avansul evidentiaza presiuni inflationiste ridicate pe partea cererii si a costurilor salariale, alaturi de ajustarea ascendenta a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt.
Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada pana la 4,2 la suta in luna mai, de la 4,3 la suta in aprilie 2019, in timp ce rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum s-a mentinut la nivelul de 4,1 la suta incepand cu decembrie 2018.
Datele privind cresterea economica in trimestrul I 2019 arata accelerarea dinamicii anuale a PIB real la 5 la suta, de la 4,1 la suta in trimestrul anterior. Pe partea cererii, consumul final si-a mentinut pozitia de factor determinant al cresterii economice, intensificarea de ritm datorandu-se inclusiv unui efect de baza, urmat de variatia stocurilor si formarea bruta de capital fix, a carei dinamica a revenit in teritoriul pozitiv. In schimb, exportul net si-a amplificat contributia negativa la dinamica PIB, pe fondul largirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor si cea a importurilor de bunuri si servicii. Datele la luna aprilie releva accelerarea cresterii in termeni anuali atat a deficitului balantei comerciale, cat si a celui de cont curent comparativ cu ritmurile inregistrate in trimestrul I al anului.
Cele mai recente date statistice indica evolutii mixte in sfera productiei, consumului si investitiilor: cresterea usoara a dinamicii anuale a productiei industriale in luna aprilie fata de trimestrul I 2019, concomitent cu temperarea activitatii in comertul cu amanuntul si serviciile pentru populatie; mentinerea ritmului inalt de crestere, in termeni anuali, a volumului lucrarilor de constructii, in principal la obiective noi (atat cladiri, cat si constructii ingineresti).
Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a mentinut relativ constanta in lunile aprilie-mai, in usoara scadere fata de trimestrul I 2019. Evolutia pe luna mai a reflectat continuarea incetinirii cresterii componentei in lei, in principal pe seama creditelor acordate populatiei. Pe acest fond, ponderea creditului in lei in totalul creditului s‑a majorat marginal, la 66,2 la suta.
Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pe orizontul scurt de timp, in conditiile unor mici fluctuatii, pe o traiectorie compatibila cu cea evidentiata in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din mai 2019.
Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei continua sa fie legate de impactul setului de masuri fiscale si bugetare implementate in acest an, inclusiv al noului indice IRCC asupra creditarii si a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Incertitudini mari continua sa fie asociate conduitei viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, iar evolutia deficitului de cont curent ramane preocupanta. Importante sunt si incertitudinile legate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale - inclusiv in contextul razboiului comercial si al Brexit -, de evolutia pretului petrolului pe pietele internationale. Deosebit de relevante au fost considerate perspectivele relaxarii conduitei politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.
In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.
Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 11 iulie 2019, la ora 15:00. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 august 2019, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
ness project
noark
rigips
concelex
CDS
Acvatot 2019
leviatan
quadratum
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
MAKITA
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander