Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Martie 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BNS solicita cresterea salariului minim si negocieri tripartite
BNS solicita cresterea salariului minim si negocieri tripartite
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 03 Oct 2019 08:38
Blocul National Sindical, impreuna cu celelalte confederatii sindicale reprezentative, a participat la data de 2 octombrie 2019 la o intalnire cu conducerea Partidului Social Democrat, informeaza un comunicat al BNS.
Aceasta intalnire survine ca urmare a solicitarii scrise a miscarii sindicale din Romania de a se intalni cu candidatii la presedintie si cu partidele politice parlamentare care-i sustin. In cadrul intalnirii, presedintele PSD, Viorica Dancila impreuna cu presedintele executiv, Eugen Orlando Teodorovici, cu secretarul general, Mihai Fifor si cu deputatul Catalin Radulescu, coordonatorul PSD pentru relatia cu partenerii sociali, au subliniat disponibilitatea PSD de a relansa relatia dintre partid si miscarea sindicala din Romania.
Din partea BNS, la dezbatere au participat Dumitru Costin, presedinte BNS, Horatiu Raicu, secretar general si Grigore Mare, vicepresedinte.
Presedintele PSD Viorica Dancila a recunoscut faptul ca de o lunga bucata de vreme PSD s-a indepartat de partenerii traditionali ai social-democratilor - si anume miscarea sindicala.
Chiar daca PSD prin deciziile pe care le-a luat (cresterea salariului minim pe economie, o noua lege a salariilor in sectorul bugetar, cresterea pensiilor, o noua lege a pensiilor etc), a demonstrat o apropiere fata de valorile stangii, recunoaste ca in anii trecuti a abandonat ideea unei relatii institutionale corecte si principiale, care sa faca din miscarea sindicala din Romania un partener activ in identificarea si asumarea unor masuri economice si sociale care sa fie incluse in programul partidului si asumate prin programul de guvernare.
In acest sens, Viorica Dancila, impreuna cu ceilalti reprezentanti din conducerea PSD, au propus confederatiilor sindicale crearea unui parteneriat solid care sa vizeze demersuri permanente comune, care sa genereze solutii la provocarile economice si sociale ale cetatenilor romani si care sa fie asumate in cadrul programul politic pe care partidul si-l asuma in campania electorala ce vizeaza alegerile generale din 2020.
Presedintele PSD Viorica Dancila a cerut de asemenea liderilor confederatiilor sindicale sa se pronunte asupra „Pactului pentru bunastare”, lansat in dezbatere publica de catre PSD si adresat intregii clase politice din Romania, partenerilor sociali si societatii civile.
Reprezentantii confederatiilor sindicale, la randul lor, au insistat asupra a trei subiecte care ar trebui sa intre pe agenda cu caracter de urgenta a relansarii parteneriale propuse si anume:
- Adoptarea modificarilor la Legea 62, in aceasta sesiune parlamentara;
- Clarificarea Ordonantei nr. 79/2017, Titlul 5, care introduce asa-zisul transfer de contributii de la angajator la angajat;
- Un calendar pe termen mediu cu privire la cresterea salariului minim printr-un proces negociat tripartit Guvern-patronate-sindicate si asumat de partenerii sociali, care sa aduca stabilitate si predictibilitate in piata muncii.
Pe parcursul dezbaterilor, presedintele BNS, Dumitru Costin, si-a comunicat disponibilitatea de a participa la discutii atat cu PSD, cat si cu celelalte partide politice parlamentare in vederea ameliorarii „Pactului pentru bunastare” propus de PSD. In acest sens, Dumitru Costin a anuntat ca BNS a elaborat deja un document in zece puncte pe care-l va propune in cadrul discutiilor viitoare pe marginea acestui pact.
In ceea ce priveste o posibila relatie parteneriala intre PSD si BNS care sa duca la identificarea unor solutii moderne si corecte de reforme in plan economic si social pe care PSD sa si le asume in programul sau politic, Biroul Executiv al BNS va fi forul care va decide saptamana viitoare o pozitie clara si ferma ce va fi comunicata PSD.
 
ACADTeraSteelALLBIMCOVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
EURO-Constructii 2020
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere