Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BUILDGREEN: Tot mai multe proiecte certificate sustenabil
BUILDGREEN: Tot mai multe proiecte certificate sustenabil
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 24 Mai 2018 07:53
Piata de certificari sustenabile trece la urmatorul nivel, dupa cum se arata intr-un comunicat al BuildGreen, mai ales pentru ca in perioada urmatoare vor fi dezvoltate primele proiecte imobiliare locale dupa normele sustenabile EDGE, care pun accent pe reducerea consumurilor de energie si apa, si WELL, care se concentreaza pe bunastarea angajatilor prin crearea unui mediu de lucru prietenos. In acelasi sens, implementarea normelor de dezvoltare sustenabila va deveni mai raspandita pe segmentul rezidential in viitorul apropiat, urmand sa asistam la tot mai multe proiecte rezidentiale certificate sustenabil. Nu in ultimul rand, inmultirea proiectelor imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari sustenabile de tip „communities”. In plus, certificarea sustenabila va deveni o practica uzuala pe segmentele spatiilor comerciale si logistice.
In comunicatul dat publicitatii la data de 23 mai a.c., se mai precizeaza ca peste 40 de proiecte imobiliare, atat noi, cat si existente, au fost certificate sustenabil in 2017 in Romania, potrivit datelor BuildGreen, liderul pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania.
„Piata imobiliara locala s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani, din punct de vedere al sustenabilitatii si suntem din acest punct de vedere la nivelul altor tari din regiune, fie ca vorbim de Cehia, Slovacia, fie de Polonia si Ungaria. Asistam deja la o trecere catre un nivel superior de sustenabilitate, care pune accent nu doar pe niveluri de performanta energetica foarte ridicate, ci mai ales pe implementarea de noi tehnologii si pe crearea unui mediu de lucru axat pe bunastarea angajatilor”, a declarat Razvan Nica, Managing Director al BuildGreen.
Astfel, obtinerea unei certificari sustenabile dupa normele BREEAM si LEED a devenit o practica pe segmentul cladirilor de birouri si al centrelor comerciale de mari dimensiuni. In acelasi timp, numerosi proprietari de proiecte deja finalizate decid sa implementeze solutii de eficientizare a consumurilor de energie, tintind obtinerea unei certificari sustenabile de tipul In Use, din dorinta de a isi pastra proiectele relevante pe piata, comparativ cu noile proiecte care au, de regula, niveluri ridicate de performanta.
Urmatoarea etapa a implementarii principiilor de dezvoltare sustenabila pe piata imobiliara locala va fi reprezentata, in opinia expertilor BuildGreen, de aparitia primelor proiecte rezidentiale certificate sustenabil. In acest moment exista deja mai multe proiecte care au obtinut o astfel de certificare din partea unor foruri interne, iar perioada urmatoare va aduce si obtinerea primelor certificari BREEAM sau LEED.
Specialistii BuildGreen mai arata ca majorarea numarului de proiecte imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari de tip „communities”, care pot aduce beneficii inca din etapele de elaborare a master planurilor, rezultand astfel comunitati ample, unde componentele locative, profesionale, comerciale si de recreere sunt imbinate armonios, intr-un model de business de succes. In plus, in viitorul apropiat, vom asista la tot mai multe proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentele spatiilor logistice si industriale - un exemplu in acest sens este deja fabrica Arcelik, certificata LEED.
Dorinta investitorilor de obtinere a unor randamente energetice ridicate se va concretiza si prin dezvoltarea primelor proiecte dupa normele de sustenabilitate EDGE, care pun accent pe utilizarea eficienta a resurselor atat in procesul de dezvoltare, cat si pe perioada administrarii.
EDGE reprezinta un sistem de certificare complementar si a fost creat de catre International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, obtinerea certificarii fiind posibila prin atingerea unui procent de reducere de 20% a consumurilor de energie, apa si a energiei incorporate in materialele de constructie.
Spre exemplu, prin reducerea raportului dintre pereti si ferestre, utilizarea unor solutii inteligente de ventilatie si iluminare artificiala, implementarea de panouri solare, dar si utilizarea unor robinete cu presiune scazuta pot sa duca la diminuari ale consumurilor de pana la aproximativ 50%.
„Eficientizarea consumurilor de energie va fi dublata in perioada imediat urmatoare de implementarea unei multitudini de solutii menite sa majoreze semnificativ bunastarea angajatilor la locul de munca, masuri care se vor transpune intr-un final prin cresterea gradului de satisfactie, dar si a productivitatii angajatilor”, a adaugat Razvan Nica.
Astfel, in perioada urmatoare, vor fi obtinute mai multe certificari de sustenabilitate WELL, care pun accent pe crearea unui mediu de lucru prietenos, propice bunastarii angajatilor. Aceasta se poate obtine prin implementarea unor solutii inteligente de iluminare, ventilatie sau design general al spatiilor de birouri. Spre exemplu, unele masuri pot avea un impact direct imediat, precum schimbarea sistemului de ventilatie, in timp ce altele au un efect mai subtil - numeroase studii au aratat ca nivelul de luminozitate artificiala dintr-un spatiu de lucru poate duce la insomnii sau realizarea scarilor dupa un design prietenos poate determina un grad de utilizare mai redus al lifturilor, ceea ce se transpune printr-o stare de sanatate generala mai buna a angajatilor.
BuildGreen a consiliat si a obtinut in 2017 peste 25 de certificari sustenabile pentru o serie intreaga de proiecte din Romania dar si din Europa Centrala si de Est si Liban, reprezentand o majorare de 25% a numarului de proiecte consiliate, printre cele mai importante numarandu-se intreg portofoliul din regiune al NEPI Rockcastle, The Bridge si Globalworth Tower - ambele cu cel mai ridicat nivel de certificare LEED Platinum, Oregon Park, The Mark si Unirii View.
Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 130 de proiecte imobiliare, cu o valoare investitionala cumulata de peste un miliard de euro, dupa cum se mai arata in comunicat.
***
Fondata in 2010, BuildGreen a fost prima companie din Romania care a oferit servicii de consultanta pentru dezvoltarea sustenabila in plan local si, pana in prezent, s-a consacrat drept lider al pietei. BuildGreen ofera setul complet de servicii de consultanta pentru design-ul, dezvoltarea si certificarea cladirilor sustenabile - de la certificari BREEAM si LEED pana la modelare energetica, analize de tip LLC (life cycle costing) si LCA (life cycle assessment) sau suport in proiectarea cladirilor sustenabile.
BuildGreen detine un portofoliu impresionant, atat prin prisma dimensiunii - aproximativ 60 cladiri certificate pana in prezent -, cat si ca rata de succes - BuildGreen a obtinut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o cladire din Romania (BREEAM Excellent), toate certificarile au inregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietatile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent).
Printre clientii si partenerii pentru care BuildGreen a lucrat sau lucreaza in prezent, se numara: Aberdeen Asset Management, Ascenta Management, BogArt, Bluehouse Development, CA Immo, EBRD, Forte Partners, Genesis Development, Globalworth Asset Management, Immochan, Mulberry Development (Ovidiu Sandor), NEPI, Octagon, Padeco, Portland Trust, Rivium Galleria Mall, S IMMO AG, S Group Holding, Strabag, Unirii View, Vitalis Consulting.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
viarom
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
concelex
MAKITA
leviatan
EDIT-Structural
CDS
ness project
noark
strabag nivel 1
siniat

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander