Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - INDUSTRIE: Sentiment puternic de incertitudine privind viitoarele comenzi de export
INDUSTRIE: Sentiment puternic de incertitudine privind viitoarele comenzi de export
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 23 Apr 2019 17:11
Accente
- In luna martie au crescut cererea interna si volumul productiei.
- Dar costurile de productie raman ridicate, iar ocuparea fortei de munca se mentine constant la limita intre contractie si expansiune.
- Vedem si o usoara crestere a preturilor si a importurilor.
- In schimb, exporturile par relativ plafonate si au ajuns sa fie prea slabe pentru a impulsiona mai puternic cresterea generala a industriei.
- Optimismul managerilor a continuat sa scada, semn ca firmele nu se asteapta la cresteri semnificative in perioada viitoare.
Usoara imbunatatire in martie, dar indicatorii sugereaza crestere slaba in continuare
- Volumul productiei a urcat de la 55 in februarie la 63 in martie. Cresterea s-a inscris in limitele obisnuite ale fluctuatiilor activitatii anuale din ultimii doi ani.
- Stocurile au reinceput sa se umple, iar nivelul indicatorului a ajuns la 49, cu un punct sub zona de expansiune.
- Comenzile neexecutate au crescut foarte putin de la 41 la 43 in interiorul zonei de contractie, ceea ce arata ca volumul activitatii se afla sub potentialul capacitatii industriale.
Productia
Incepand din 2014, in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Cererea
- Comenzile noi au crescut de la 56 in februarie la 61 in martie. Cresterea a fost insa mai mica decat in perioada similara din ultimii doi ani ceea ce semnaleaza slabirea activitatii economice pe termen lung.
- Comenzile pentru export au stagnat. Indicatorul a urcat mai mult simbolic de la 54 la 55. De fapt, volumul comenzilor pentru export a scazut constant in primul trimestru din ultimii 3 ani, de la 60 in 2017, la 57 in 2018 si la 56 in 2019.
Micsorarea sensibila a exportului reprezinta un proces mai degraba structural decat conjunctural.
- Importurile de materii prime arata o usoara crestere de la 52 in februarie la 55 in martie, odata cu revenirea cererii pentru produse industriale.
Forta de munca
- Numarul angajatilor nu creste in mod efectiv. Intre februarie si martie, la o marire a indicatorului comenzilor cu 5 puncte si a volumului productiei cu 8 puncte, indicatorul de ocupare a fortei de munca a crescut cu numai 1 punct, de la 50 la 51.
Politica de angajari ultra-rezervata arata ca managerii nu sunt convinsi ca fluxul comenzilor si productia vor creste in continuare..
Costuri si venituri
- Costurile de productie au coborat de la 72 in februarie la 70 in martie, dar in aces domeniu variatiile lunare sunt mai putin semnificative. Pe termen lung, costurile arata un nivel ridicat de rezistenta la eroziune. In primul trimestru din 2017, media costurilor a fost 69, in 2018 a urcat la 72, iar in primul trimestru din 2019 s-a mentinut la 72.
- Preturile incasate de firme au urcat de la 58 la 59, dar ar putea sa creasca mai substantial, daca se mentine cererea in lunile care vin.
Asteptarile
- Asteptarile managerilor au scazut constant de la o luna la alta. Indicatorul sintetic al increderii a coborat de la 70 in ianuarie, la 68 in februarie si la 65 in martie.
- Faptul ca optimismul managerilor scade in pofida revenirii comenzilor si a productiei sugereaza persistenta unui puternic sentiment de incertitudine si de teama fata de viitor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
noark
CDS
quadratum
theda mar
ness project
rigips
strabag nivel 1
concelex
Ubitech
MAKITA
viarom
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander