Agenda Constructiilor
Duminica, 23 Februarie 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - JLL: Preturile proprietatilor industriale si de birouri au crescut in semestrul intai
JLL: Preturile proprietatilor industriale si de birouri au crescut in semestrul intai
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Aug 2019 13:48
In contextul in care in ultima perioada se vehiculeaza informatii despre o incalzire accentuata a pietei de investitii imobiliare locale, datele privind primul semestru arata ca fost inchise doar 4 tranzactii de peste 10 milioane de euro in acest interval, iar peste 70% din volumul de 340 de milioane de euro a fost generat de doar doua tranzactii (The Office si portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital).
”Este adevarat ca exista un numar crescut de tranzactii in diverse stadii de negociere pe piata de investitii, care este posibil sa duca piata la cel mai mare volum de dupa 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumparatorii raman foarte atenti si procesele de due-diligence sunt foarte detaliate”, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Prima jumatate din 2019 a demonstrat ca exista lichiditate in orasele secundare pentru produse de calitate, institutionale, fapt sustinut atat de cea mai mare tranzactie din acest interval de timp, respectiv vanzarea The Office din Cluj Napoca, cat si de faptul ca 70% din volumul total de investitii s-a indreptat spre alte orase decat Bucurestiul.
Peste jumatate din investitiile din primul semetru au vizat cladiri de birouri, tendinta care ne asteptam sa continue si in perioada urmatoare, birourile ramanand cea mai lichida clasa de active imobiliare in prezent.. In context regional, Romania si Cehia sunt sigurele tari care au inregistrat cresteri ale investitiilor, in conditiile in care in Polonia, Ungaria si Slovacia au fost consemnate scaderi.
In primele sase luni, piata de investitii din Europa Centrala si de Est a depasit 5,47 miliarde de euro si a fost dominata la fel ca si anii anteriori de Polonia si Cehia, care cumuleaza, in total, 80% din volumele investitionale.
Evolutia preturilor
In ultimele 12 luni, in Romania preturile pentru proprietati industriale si de birouri au crescut (yieldurile pe industrial s-au comprimat cu 50 puncte de baza, cele pe piata de birouri au scazut cu 25 puncte de baza), in vreme ce pentru retail au ramas la acelasi nivel.
“Evolutia de mai sus este in concordanta cu trendurile regionale si globale, unde apetitul investitorilor este in crestere pentru proiecte industriale si de logistica, in special datorita expansiunii comertului electronic si implicit a spatiilor care deservesc retailerii din on-line, in vreme ce centrele comerciale traditionale isi pierd din atractivitate mai ales in cazul produselor secundare. De mentionat de asemenea, ca in contextul aparentei efervescente din piata, exista riscul ca spreadul dintre asteptarile de pret ale cumparatorilor si ale vanzatorilor sa creasca in perioada urmatoare”, a comentat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADTeraSteelghid_proiectareallbim

Autentificare

lafargeholcim_awards
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 148 (Ianuarie-Februarie 2020)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere