Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - MFP: Norme de aplicare pentru Programul IMM Invest Romania 2019
MFP: Norme de aplicare pentru Programul IMM Invest Romania 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Aug 2019 16:42
Ministerul Finantelor Publice a elaborat normele metodologice de aplicare ale Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM Invest Romania. Programul incurajeaza si stimuleaza dezvoltarea IMM-urilor prin acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru creditele acordate acestora. Pentru anul 2019 este alocat un plafon de garantii in valoare de 700 milioane de lei.
Proiectul de act normativ stabileste:
- costul total al creditelor acordate in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri care se compun din ROBOR 3M + marja fixa, astfel: pentru creditele garantate de stat in proportie de 80%, marja este de maximum 2,0% pe an, iar pentru creditele garantate de stat in proportie de 50%, marja este de maximum 2,5% pe an. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre institutia de credit in toate etapele creditarii. Marja nu include prima unica de garantare si taxele aferente operatiunilor conexe activitatii de creditare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare si inregistrarea garantiilor etc.). Prima unica de garantare compusa din comisionul de risc datorat M.F.P. de catre beneficiarul programului si comisionul de administrare datorat de beneficiar F.N.G.C.I.M.M.
- criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, cat si pentru institutiile de credit ce vor sa participe in Program.
- detaliile documentelor necesare si fluxul acestora intre institutia de credit si FNGCIMM in vederea acordarii garantiei de stat, precum si monitorizarea acesteia si modalitatile de recuperare a sumelor platite in cazul in care institutia de credit solicita plata garantiei
- modelul conventiilor care se va incheia intre MFP si cele doua fonduri de garantare si institutiile de credit necesare derularii programului se aproba prin Ordin al ministrului Finantelor Publice si vor fi similare celorlalte programe de garantii de stat.
- detaliile codurilor CAEN necesare implementarii proiectelor de dezvoltare/infiintare a centrelor de agrement, inclusiv a celor destinate dezvoltarii/infiintarii bazelor de tratament balnear precum si codurile CAEN excluse de la acordarea de garantii (intermediere financiara, fabricare armament, jocuri de noroc, comert cu ridicata sau amanuntul, activitati de protectie etc.).
De asemenea, beneficiarul trebuie sa prezinte institutiilor de credit garantii colaterale, care, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit in cazul creditelor de investitii, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii. Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparenta decizionala.
Programul IMM Invest Romania consta in acordarea de garantii de stat in favoarea fiecarui beneficiar participant in program, astfel:
- Garantie de stat in procent de 80% pentru credite de investitii finantare proiecte de dezvoltare/infiintare centre de agrement, proiecte de investitii in activitati de productie, servicii si inovare, cu o valoare maxima a finantarii garantate de 1.250.000 lei.
- Garantie de stat in procent de 50% pentru credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru cu o valoare maxima a finantarii garantate de 5.000.000 lei.
- Garantie de stat in procent de 50% pentru credite de investitii cu o valoare maxima a finantarii garantate de 10.000.000 lei.
Un beneficiar poate cumula facilitatile de garantare a finantarii cu incadrarea in valoarea maxima cumulata de 10.000.000 lei. Durata maxima a finantarii este de 120 luni, in cazul creditelor pentru investitii si de maxim 24 luni in cazul creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru. Liniile de credit pot fi prelungite cu maximum 24 luni.
Principalele avantaje ale Programului:
- eliminarea principalei constrangeri a beneficiarilor de tip IMM in accesarea creditelor, si anume lipsa garantiilor;
- stimularea institutiilor de credit in crearea de produse de finantare care sa se adreseze unui segment de IMM-uri cu profil de risc ridicat prin oferirea unui produs de garantare in nume si cont stat;
- sprijinirea dezvoltarii sectorului IMM atat prin consolidarea societatilor existente cat si prin stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici sau mijlocii.
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
viarom
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
Acvatot 2019
theda mar
rigips
strabag nivel 1
CDS
concelex
EDIT-Structural
siniat
leviatan
ness project
quadratum

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander