Agenda Constructiilor
Sambata, 11 Iulie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - MFP: Prima Casa se modifica si devine un program cu caracter social
MFP: Prima Casa se modifica si devine un program cu caracter social
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 23 Aug 2019 11:52
Ministerul Finantelor Publice propune printr-un proiect de act normativ modificarea Programului „Prima casa” si redenumirea acestuia in Programul "O familie, o casa" astfel incat acest program guvernamental sa fie mai bine orientat spre caracterul social.
Astfel, se vor revizui conditiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari si a pretului maxim de achizitie al locuintei care poate fi achizitionata in cadrul Programului. In acelasi timp, se propune acordarea de subventii de dobanda constand in reducerea ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil cat si pentru familiile cu doi sau mai multi copii.
"Am finalizat Programul O familie, o casa, in urma consultarilor intense si constructive cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei. Initiativa guvernului are in primul rand un caracter social, deoarece ne dorim sa venim in sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodata, ne-am gandit sa ajutam familiile tinere sa isi cumpere o locuinta decenta. In egala masura, sustinem sectorul constructiilor si nu numai in conditiile in care programul va avea efecte benefice in toata economia, va asigura mentinerea sau infiintarea de noi locuri de munca si va ajuta la dezvoltarea afacerilor", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
Prin proiectul de act normativ care modifica si completeaza OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casa" se propune:
- Modificarea titulaturii Programului „Prima casa” in programul "O familie, o casa".
Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
- la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 lei;
- pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei.
- Mandatarea pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul Programului.
- Mentinerea avansului minim de 5 % din pretul de achizitie al locuintei. Pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
Acordarea urmatoarelor subventii de dobanda:
- reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
- reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii.
- Refinantarea creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

AUTODESKVideoConfAC-iulbluebeamTeraSteelCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
strabag nivel 1
rigips
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
Acvatot 2019

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
AHK 2018
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere