Agenda Constructiilor
Luni, 25 Mai 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ROPEPCA sustine abrogarea prevederilor OUG 114, aplicabile in sectorul energetic
ROPEPCA sustine abrogarea prevederilor OUG 114, aplicabile in sectorul energetic
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 29 Aug 2019 10:08
Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) considera benefica si necesara propunerea Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor privind abrogarea articolelelor care fac referire la domeniul energiei din Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 si spera ca acelasi lucru se va intampla si in comisiile raportoare. Prevederile din ordonanta plafoneaza pretul gazelor la producator si introduc o noua contributie de 2%, avand drept consecinte negative cresterea artificiala a pretului nereglementat si reducerea investitiilor. In plus, consumatorii cu adevarat vulnerabili nu sunt protejati prin aceste masuri.
ROPEPCA a militat pentru abrogarea prevederilor ordonantei aplicabile sectorului energetic din momentul adoptarii acesteia, demonstrand constant consecintele sale negative prin opinii ale expertilor si un studiu de impact independent. Desi in vigoare pentru numai cateva luni, masurile impuse prin Ordonanta 114 au perturbat functionarea pietei de gaze, ducand la o crestere artificiala a pretului nereglementat si au afectat viabilitatea economica a proiectelor de explorare si productie petroliera.
Abrogarea prevederilor este o necesitate evidenta si stringenta, reprezentand un prim pas spre intoarcere la normalitate si la reabilitarea increderii investitorilor in Romania ca destinatie de proiecte in domeniul energetic.
Ca sectorul energetic sa redevina unul cu adevarat competitiv si diversificat trebuie intergrate mecanisme de piata functionale si masuri pentru protectia reala a consumatorilor vulnerabili. De asemenea, este necesara stimularea activitatii de productie prin actualizarea legislatiei cu privire la deblocarea operatiunilor petroliere, inlaturarea barierelor birocratice si modernizarea regimului datelor. Prin astfel de masuri care au impact semnificativ in economia nationala se pot atrage investitii noi, se asigura cresterea productiei si siguranta aprovizionarii consumatorilor.
„Propunerea abrogarii ordonantei 114 este un semnal pozitiv. Este important sa ne intoarcem la principii de legiferare realizate cu participarea expertilor si consultarea mediului de afaceri, care sa stimuleze activitatea de explorare si productie pe termen lung si care sa diversifice piata de gaze,” spune Saniya Melnicenco, Presedintele ROPEPCA.
In prezent, in Romania exista peste 400 de zacaminte petroliere si peste 13.000 de sonde active. Prin eforturile companiilor din sector, se asigura peste 90% din consumul Romaniei de gaze naturale. Pentru mentinerea constanta a nivelului productiei de titei si gaze este nevoie de investitii semnificative si de un cadru de reglementare stabil, predictibil si competitiv.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADTeraSteelCOVID-19ALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere