Agenda Constructiilor
Joi, 09 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - UAUIM a desemnat cele 3 cule care vor beneficia de un program de restaurare
UAUIM a desemnat cele 3 cule care vor beneficia de un program de restaurare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 16 Dec 2019 11:31
Trei dintre cele 27 de cule din Oltenia au sansa de a castiga lupta cu timpul: la 6 luni dupa lansarea proiectului Cule in lumina, perioada in care fiecare dintre constructii a fost prezentata publicului larg, Grupul CEZ in Romania impreuna cu UAUIM anunta acum rezultatul voturilor.
Pe site-ul oficial al campaniei (culeinlumina.ro) comunitatea locala si publicul national au avut la dispozitie mai multe saptamani pentru acordarea votului pentru cula preferata, care din punctul lor de vedere ar necesita un proiect de restaurare. Acest vot s-a incheiat cu un top 10 al celor mai votate constructii, dintre care reprezentantii UAUIM au selectat 3 cule: Cula I. C. Davani[i], Casa Cula Eftimie Nicolaescu[ii] si Cula Cioaba Chintescu[iii].
“Implicarea comunitatii locale si a publicului larg ne onoreaza si ne valideaza decizia de a ne orienta eforturile catre istoria bogata a ariei noastre de activitate si catre aducerea ei in lumina prezentului. Multumim tuturor celor care ne-au impartasit povesti despre energia speciala a unui #Acasa de odinioara”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.
"Implicarea UAUIM in proiectul Cule in lumina reprezinta o etapa fireasca in demersul Grupului CEZ de a pune in lumina atentiei publice aceste edificii - martori ai istoriei. Primul pas din realizarea de propuneri de restaurare-conservare pentru culele oltenesti a fost reprezentat de selectia a 3 cule de catre experti si arhitecti de la UAUIM. Criteriile principale folosite in evaluare au fost: relevanta edificiului pentru programul de arhitectura de tip cula si fezabilitatea unei propuneri de interventie asupra cladirii, stabilita pe baza evaluarii starii de conservare si a utilizarii actuale”, spune Conf. dr. arh. Oana Diaconescu.
In perioada imediat urmatoare, echipe de studenti din anii IV si V ai Universitatii, sub indrumarea atenta a cadrelor didactice, vor face o vizita de studiu in localitati, unde vor realiza masuratori, cercetare la fata locului si vor aduna informatii relevante pentru munca lor ulterioara.
Dupa pregatirea ideilor de proiecte de conservare-restaurare pentru cele 3 cule, acestea vor fi jurizate in cadrul unui concurs care va avea loc in a doua jumatate a anului 2020, concurs care beneficiaza inclusiv de certificare internationala.
Avand in vedere rolul pe care aceste cule l-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a Olteniei si numarul din ce in ce mai mic al acestor constructii-simbol, proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului (INP) si UAUIM prezinta in format digital - pe www.culeinlumina.ro - detalii despre importanta si istoria fiecarei cule.
La imbogatirea informatiilor au participat atat reprezentantii autoritatilor locale din zona Olteniei, cat si pasionatii de istorie din regiune.
Grupul CEZ in Romania a lansat un program de recunoastere a rolului istoric pe care culele oltenesti le-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a comunitatilor de la nordul Dunarii, in parteneriat cu cercetatorii de la Institutul National al Patrimoniului. Proiectul <Cule in lumina> este una dintre cele mai importante initiative civice pentru cunoasterea unei parti importante din istoria regiunii. Acesta isi propune sa contribuie la intelegerea factorilor geopolitici, sociali si economici care au condus la dezvoltarea acestor constructii emblematice ale Olteniei. Cula olteneasca este o constructie rezidentiala fortificata din piatra, cu doua sau trei etaje, asemanatoare unui turn. Construite in secolele XVIII - XIX pentru adapost si aparare in fata invaziilor otomane, culele oltenesti sunt astazi inedite adaptari ale nevoii de aparare. Ele reprezinta o marturie a stilului de viata, a evenimentelor istorice si politice care au determinat aparitia si raspandirea acestui tip de locuinta de aparare si veghe.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ACADALLBIMTeraSteel
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196


SONDAJ de OPINIE - Agenda Constructiilor & Fereastra
Impactul pandemiei Covid-19 pentru industria de constructii si domeniile conexe

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere