Agenda Constructiilor
Miercuri, 15 Iulie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - IG: Reactia firmelor este inca destul de lenta la schimbarile de trend ale pietei
IG: Reactia firmelor este inca destul de lenta la schimbarile de trend ale pietei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 18 Nov 2019 14:16
Firmele active in Romania sunt mai vulnerabile la urmatoarea recesiune, in contextul propagarii mai rapide a efectului de contagiune pe canalul comercial. In urmatoarele articole imi voi indrepta atentia asupra unor componente ale bilantului companiilor active in Romania care pot semnala apropierea urmatoarei recesiuni.
In acest scop, in acest articol analizez evolutia stocurilor companiilor active in Romania in ultimul deceniu. Ce legatura are evolutia stocurilor cu ciclul economic, respectiv alternarea naturala a perioadelor de crestere (expansiune) cu cele de scadere (denumire popular, si in mod evident exagerat, „criza” sau „recesiune”)?
Literatura de specialitate, si realitatea economica, au dovedit foarte clar urmatoarele corelatii:
- Perioada de relansare accelerata - este insotita de o crestere economica peste nivelul potential Inflatia este in crestere, moneda nationala se depreciaza iar dobanzile sunt majorate pentru a tempera cresterea economica si presiunile inflationiste. In aceasta perioada investitiile si stocurile sunt la un nivel foarte ridicat, alimentate de increderea companiilor in perspectivele si cererea viitoare;
- Perioada de incetinire - in ciuda decelerarii ritmului de crestere economica, stocurile raman la un nivel ridicat din cauza reactiei lente a companiilor (efectul paradoxal de optimism si supraincredere in apropierea unei recesiuni)
- Perioada de recesiune - de obicei ajustarea este brusca, increderea se prabuseste si companiile tind sa vanda din stocurile existente fara sa continue aprovizionarea de la furnizori, pentru a genera lichiditate pe termen scurt. Accesul la finantare este complicat, cererea este scazuta, increderea se prabuseste iar stocurile sunt in cadere libera;
- Perioada de revenire initiala si relansare timpurie - primele semnale de crestere economica pozitiva, dobanzile sunt scazute (pentru a sprijini relansarea economiei) dar increderea companiilor revine lent (efectul paradoxal de pesimism prelungit dupa „dusul rece” al recesiunii). In aceasta perioada stocurile cresc timid, relativ proportional cu evolutia cererii si a veniturilor.
Analizand evolutia stocurilor tuturor companiilor active in Romania, conform declaratiilor financiare anuale depuse la Ministerul Finantelor Publice,constat ca aceste corelatii descrie anterior se respecta cu regularitate.
Astfel, conform cifrelor prezentate in tabelul si graficele urmatoare, principalele concluzii sunt:
- Valoarea contabila a stocurilor aproape ca s-a dublat in ultimul deceniu, crescand de la 113 mld. Lei (2006) la 204 mld. Lei (2017). Cele doua maxime au fost inregistrate in anul 2008 si 2017, cand PIB-ul a crescut aproape de doua ori peste nivelul potential;
- Durata medie de rotatie a stocurilor a atins perioada maxima de aproximativ doua luni in anul 2008 si 2017, ceea ce poate fi asociata cu varful cresterii economice, urmat de o perioada de temperare.
Aceasta reflecta supraincrederea si optimismul companiilor, care alimenteaza aprovizionarea si productia pe stoc in asteptarea cresterii cererii si a vanzarilor. Entuziasmul exacerbat este readus la realitate prin „dusul rece” al recesiunii, care cauzeaza prabusirea increderii, accesul dificil la finantare si vanzarea de pe stoc pentru a genera lichiditate.
Astfel, companiile isi redus dramatic stocurile, si trec rapid de la supraincredere la panica generalizata. Relansarea economica prin reinstaurarea increderii este lenta si greoaie, de aceea stocurile si veniturile companiilor isi revin impreuna timid si in expectativa (prima data se observa cresterea cererii, care este urmata apoi de avansul stocurilor). Aceasta perioada (observata in ultimul deceniu in Romania intre 2011–2015) este marcata de precautie! Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ALLBIMAUTODESKVideoConfAC-iulTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017
rigips
CELCO 2020
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
AHK 2018
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere