Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - PREMIILE EURO-CONSTRUCTII - SKANSKA: Prevenirea accidentelor - o coordonata strategica majora
SKANSKA: Prevenirea accidentelor - o coordonata strategica majora
Premiile EURO-Constructii Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Iun 2015 11:37
In materie de responsabilitate sociala si dezvoltare durabila, se poate afirma faptul Skanska este lider incontestabil in randul antreprenorilor de constructii activi pe piata mondiala. Strategia celor "Cinci zero" ce presupune, pe scurt, eliminarea completa a accidentelor de munca, a breselor etice, a defectelor si a incidentelor ecologice, concomitent cu eficientizarea maxima a operatiunilor pentru anularea riscului de pierderi financiare la nivelul proiectelor puse in opera, a transformat contractorul suedez intr-un exemplu demn de luat in considerare, inclusiv de catre cei mai importanti competitori ai sai. Departe de a se rezuma doar la declaratii de bune intentii, tintele mentionate anterior sunt urmarite cu asiduitate de top-managementul grupului, iar transpunerea acestora in practica este un scop al codului de conduita organizationala. Trofeul EURO-Constructii 2015, decernat cu ocazia galei Conferintei Internationale de Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica la categoria "Sustenabilitate si CSR", constituie modul in care expertii juriului Agenda Constructiilor recompenseaza aceasta orientare.
 
Managementul riscului si pregatirea atenta a subantreprenorilor
In mod traditional, antreprenorul suedez abordeaza cu un profesionalism indiscutabil problematica protectiei muncii si securitatii angajatilor. Toate analizele efectuate asupra activitatii concernului releva faptul ca accidentele genereaza atat costuri directe (medicale, salariale, de asigurari), cat si indirecte (scaderea productiei, specializarea personalului de inlocuire, timp alocat pentru realizarea documentatiei, afectarea moralului etc.). De aceea, strategia din acest punct de vedere presupune functionarea unui sistem integrat de management de tip EHS (mediu - sanatate - securitate), bazat pe codul de conduita al Skanska, precum si pe normele de standardizare proprii. Actiunile de prevenire a riscurilor sunt complexe, incluzand pregatirea partenerilor care lucreaza in subantrepriza (precalificare, intruniri de informare, asumarea metodelor de lucru si instruirea propriu-zisa), formarea competentelor prin antrenament direct pe santier si comunicare, ce presupune efectuarea coordonarii zilnice, realizarea de intalniri saptamanale ale managerilor de proiect etc. Alte elemente de baza ce fac parte tot din strategia de minimizare a acestor evenimente nedorite se refera la managementul riscului, monitorizare/raportare si auditul extern al procesului.
 
Coordonate ecologice ale activitatii companiei
Atentia Skanska este orientata inclusiv in directia diferentierii companiei in raport cu principalii competitori din bransa constructiilor. Conform opiniei echipei manageriale a grupului, este important ca proiectele realizate in prezent sa fie adaptate perfect la cerintele viitorului. De aceea, resursa umana si calitatea acesteia au un rol vital in strategia de dezvoltare, la care se adauga o politica foarte coerenta de perfectionare a angajatilor. Doar prin asigurarea unui nivel optim de performanta a acestora se pot obtine rezultate financiare optime in ceea ce priveste organizatia. In ceea ce priveste abordarea ecologica, opinia generala a membrilor Skanska este ca toate actiunile indreptate in directia dezvoltarii durabile au sens doar daca sunt insotite de beneficii direct masurabile. Dintre acestea, se remarca lipsa pagubelor produse mediului, cum ar fi, de exemplu: poluare, zgomot, praf, degradarea calitatii surselor de apa si a solului etc. De altfel, obiectivul declarat al planului actual de afaceri se focalizeaza pe consolidarea pozitiei de lider mondial in domeniul cladirilor «verzi». Demersul respectiv a fost initiat inclusiv in Romania, Skanska fiind in plin proces de executie a primului proiect din Bucuresti certificat in sistemul de atestare a sustenabilitatii LEED Gold. Green Court Bucharest include tehnologii inovatoare ce asigura optimizarea consumului energetic, iar in acelasi timp cele trei cladiri ale complexului exercita un impact minim asupra mediului si se adapteaza, in mod dinamic, cerintelor socio-culturale ale utilizatorilor.

***
Infiintata in urma cu aproape 130 de ani, Skanska a demarat activitatea in domeniul constructiilor prin productia de sisteme prefabricate din beton. Rapid, a urmat o diversificare accelerata a operatiunilor derulate in sectorul respectiv, ceea ce a determinat implicarea companiei in realizarea unor lucrari de infrastructura, in constructia de centrale electrice, imobile de birouri si cladiri cu destinatie rezidentiala. Ulterior, a avut loc reorientarea pronuntata pe plan international, fiind accesate pe rand piete importante din America de Sud, Africa si Asia, dupa care Skanska a intrat in competitie directa la cel mai inalt nivel, cu antreprenorii de constructii din SUA. Din punct de vedere financiar, cea mai buna faza de dezvoltare a avut loc la finele secolului trecut, cand, in mai putin de 10 ani, cifra de afaceri la nivel de grup s-a dublat. In prezent, atentia este focalizata pe imbunatatirea profitabilitatii, ceea ce se transpune prin sistematizarea operatiunilor, orientarea catre segmentele imobilelor rezidentiale, comerciale si lucrarilor de infrastructura in sistem de parteneriat public-privat etc. Astfel, in 2014, cifra de afaceri a atins 15,5 miliarde euro, iar perspectivele sunt optimiste pe termen scurt si mediu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
theda mar
viarom
Ubitech
ness project
MAKITA
leviatan
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
siniat
concelex
quadratum
noark
EDIT-Structural
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander