Agenda Constructiilor
Duminica, 08 Decembrie 2024
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CIROM: Crestere de 50% a cererii de ciment din primele trei luni ale anului 2019
CIROM: Crestere de 50% a cererii de ciment din primele trei luni ale anului 2019
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 19 Iun 2019 07:49
Cererea de ciment din Romania a inregistrat o crestere de circa 50% in primele trei luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Conditiile meteorologice favorabile si cresterea generala de 12,5% a sectorului de constructii au reprezentat principalii factori care au sustinut aceasta evolutie, explica reprezentantii CIROM - Organizatia Patronala din Industria Cimentului.
"Cresterea de 50% din primul trimestru trebuie vazuta ca o evolutie importanta, dar dintr-o valoare mica si care, in mod sigur, se va estompa pe total an. Deja vremea ploioasa din luna mai va aduce cereri diminuate de ciment, asa incat estimam pentru intregul an in curs o crestere de 5%-6% fata de anul precedent, dar desigur ca depinde foarte mult si de vremea din trimestrul al patrulea si de alti factori. Aceasta estimare este in corelare cu previziunile Comisiei Nationale de Prognoza, care preconizeaza o crestere a constructiilor de 7%", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), consumul de ciment din Romania in anul 2018, care include livrarile totale pe piata interna de ciment, dar si importurile, a fost de aproximativ 9,1 milioane de tone, in crestere cu 6,2% fata de nivelul din 2017. Importul de ciment a crescut cu aproximativ 27% fata de 2017.
"Ca de obicei, vectorul de crestere l-au reprezentat constructiile private, dar si lucrarile de intretinere si reparatii, care s-au majorat cu circa 8% fata de anul anterior, si cele de reparatii capitale, care au inregistrat un plus de 1,5%. Trebuie semnalat ca 2018 a fost si primul an cu o crestere semnificativa la lucrarile ingineresti (+8%), insa majoritatea au reprezentat proiecte ale administratiilor locale si mai putin lucrari de anvergura in infrastructura. Constatam, anul acesta, o impulsionare pe segmentul de infrastructura, printr-o presiune asupra antreprenorilor sa lucreze la maximum de capacitate si sa respecte termenele, ceea ce este imbucurator. Din pacate, lucrarile noi abia au fost lansate si proiectarea dureaza cel putin un an, asa ca nu ne asteptam la cresteri de cerere pe acest segment", a mai precizat Mihai Rohan.
Printre principalele riscuri de pe piata, reprezentantul CIROM indica lipsa finantarii corespunzatoare si lipsa de predictibilitate din economie. "In conditiile in care deficitul bugetar creste, de obicei se taie de la investitii, ca sa ne putem incadra in marja de 3%. De asemenea, mediul de afaceri, in general, si implicit industria cimentului, se confrunta cu lipsa de predictibilitate, frecventa schimbare a legislatiei, mai ales in domeniul fiscal, absenta transparentei in luarea deciziei si a consultarii partenerilor sociali", a indicat Mihai Rohan.
 
Preocupari intense pentru reducerea consumului energetic
Cei trei mari producatori de ciment din Romania - CRH Ciment, HeidelbergCement si Holcim -, care fac parte din CIROM, dezvolta in permanenta produse adaptate la diverse aplicatii, betoane cu consum cat mai mic de energie si emisii reduse de CO2. Totodata, in contextul preocuparilor pentru reducerea amprentei de carbon, industria cimentului face eforturi pentru a contribui activ la devierea deseurilor de la depozitare. "Cantitatile de deseuri care se co-proceseaza in industria cimentului nu se vor mai regasi la gropile de gunoi si, in acest fel, aceasta ajuta Romania sa isi atinga tintele asumate la nivel european in ceea ce priveste dezvoltarea unei economii circulare, conservarea resurselor naturale si reducerea gazelor cu efect de sera. Metoda de co-procesare a deseurilor in industria cimentului are o experienta de aproape 50 ani si este recunoscuta si legiferata la nivelul Uniunii Europene ca una dintre cele mai bune practici de eficientizare a resurselor. Fabricile de ciment din Romania care co-proceseaza deseuri isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia in vigoare, atat nationala, cat si europeana, si au implementate si certificate sisteme de management integrat calitate - mediu - sanatate si securitate.
 
Proiectele sociale nu lipsesc de pe agenda producatorilor de ciment
Conform CIROM, industria cimentului din Romania este implicata in foarte multe proiecte sociale, prin care se doreste sprijinirea comunitatilor in care isi desfasoara activitatea si nu numai. In acest sens, producatorii de ciment desfasoara o serie de proiecte si diferite parteneriate, mentionate in continuare.
• Impreuna cu "Hope and Homes for Children", producatorii de ciment au continuat parteneriatul strategic inceput in 2017, prin care au sprijinit construirea de case de tip familial pentru copiii aflati in programul de inchidere a institutiilor de tip vechi din Romania, derulat de Fundatie.
• In colaborare cu Spitalului Orasenesc Pucioasa, au redeschis sectia de pediatrie, ajutand la facilitarea accesului la servicii medicale pentru peste 6.000 de copii.
• Au dotat spitalul Bicaz cu o instalatie noua de fluide medicale in valoare de 30.000 de euro si o masa de operatie moderna in valoare de 20.000 de euro.
• Impreuna cu Fundatia LEADERS au lansat, la Tasca, Fieni si Deva, proiecte de educatie non-formala adresate tinerilor liceeni din clasele a XI-a si a XII-a.
• Mai mult de 3.600 de elevi din cadrul a sapte unitati de invatamant din Campulung si Alesd au acces la laboratoare de informatica moderne in urma investitiilor de circa 145.000 de euro derulate de un producator de ciment in intervalul 2017-2018.
• In parteneriat cu Junior Achievement (JA) Romania, au continuat programul "Drum sigur - ABCdar rutier. In anul 2018, 900 de elevi din 18 localitati au invatat regulile de deplasare in siguranta pe drumurile publice, respectarea regulilor de circulatie si adoptarea unei atitudini preventive in cadrul programului Drum Sigur - ABCdar rutier, dezvoltat pe baza programei de educatie rutiera elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice in anul 2015.
• Au lansat, la fabrica de ciment din Chiscadaga, un proiect pilot, cu ocazia celei de-a IX-a editii a "Saptamanii securitatii si sanatatii in munca", prin care au fost instruiti atat angajatii proprii, cat si cei ai firmelor contractante, pentru a invata cum sa foloseasca in mod corect echipamentele si dispozitivele de protectie.
Patronatul CIROM s-a constituit in anul 1991, fiind implicat in evolutia pietei locale a cimentului inca de la privatizarea acesteia (1995-1999).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Ubitech
AED
noark
CDS
quadratum
MAKITA
rigips
EURO BUILD
konsent
leviatan
strabag nivel 1
VEGO
DRS
theda mar
concelex
BogArt
Acvatot 2019
SSAB
ELECTROGRUP
SIGM
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<