Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - ACCENTURE: In ritmul actual, 5% din companii pot atinge zero emisii pana in 2050
ACCENTURE: In ritmul actual, 5% din companii pot atinge zero emisii pana in 2050
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 28 Oct 2021 14:03
Angajamentele pentru protectia mediului au accelerat in ultimii doi ani, aproape o treime (30%) dintre cele mai mari companii europene listate la bursa s-au alaturat initiativei Net Zero, pentru a elimina emisiile de gaze de sera pana in anul 2050, potrivit unui nou studiu realizat de Accenture (NYSE: ACN).
Studiul, intitulat “Reaching Net Zero by 2050,” a analizat date de la peste 1.000 de companii incluse in marii indici bursieri din Europa si arata ca stabilirea de obiective ajuta la accelerarea tranzitiei la Net Zero - adica atunci cand o companie isi reduce emisiile de CO2 si alte gaze cu efect de sera (GES) la zero sau compenseaza pentru a realiza un echilibru intre cantitatea de emisii de GES produse si cantitatea eliminata din atmosfera. In ultimul deceniu, companiile cu un obiectiv net zero si-au redus in medie emisiile cu 10%, iar cele fara obiective au inregistrat emisii in crestere.
Companiile listate din Marea Britanie au fost cele mai predispuse la stabilirea unei date tinta net zero, 37% dintre acestea facand acest lucru, acoperind emisiile din domeniile de aplicare 1, 2 si 3*, in comparatie cu 27% in Germania si 18% in Franta.
Majoritatea companiilor incluse in studiu estimeaza ca data pentru atingerea obiectivului anul 2043. Astfel, in Marea Britanie anul tinta este 2043, in Germania 2044, in Franta 2044, in Italia 2041, iar in Spania 2042. Companiile din industriile cu emisii ridicate de dioxid de carbon - precum petrol si gaze si produse chimice - au stabilit termene in jurul anului 2050, in timp ce majoritatea companiilor din sectorul de servicii vizeaza anul 2035.
„Comunitatea de afaceri europeana este mai implicata ca niciodata in cursa catre zero, numarul companiilor care isi stabilesc obiective public a crescut in ultimii doi ani”, a declarat Jean-Marc Ollagnier, CEO Accenture Europa. „Si dupa cum arata studiul nostru, obiectivele functioneaza. Net zero ar trebui sa fie gestionat ca orice prioritate strategica de afaceri: Stabilirea unor obiective clare pentru a conduce intreaga organizatie in aceeasi directie si monitorizarea progresului pentru a corecta traiectoria, dupa caz. Publicarea obiectivelor contribuie, de asemenea, la crearea impulsului colectiv necesar, intrucat companiile nu pot rezolva singure acest lucru.”
In ritmul actual, doar 5% dintre companii pot atinge obiectivele
Cu toate acestea, raportul a constatat ca doar o companie din 20 (5%) dintre cele care fac obiectul studiului sunt pe drumul cel bun pentru a-si atinge obiectivele net zero in cadrul propriilor operatiuni, acoperind emisiile din domeniile de aplicare 1 si 2, daca continua ritmul de reducere a emisiilor pe care l-au atins intre 2010 si 2019, si doar 9% dintre acestea isi pot indeplini obiectivul in anul 2050. Companiile care au realizat o reducere modesta a emisiilor din 2010 - adica o reducere de 0-5% pe an - pot atinge in continuare un nivel net zero in operatiunile lor inainte de jumatatea secolului, daca isi dubleaza ritmul de reducere a emisiilor pana in 2030 si il tripleaza pana in 2040.
„Desi numarul de obiective nou stabilite este linistitor, este inca clar ca organizatiile nu se misca suficient de repede”, a declarat Peter Lacy, CRO (Chief Responsibility Officer) si global lead Sustainability Services Accenture. „Cu COP26 la doar cateva zile distanta, companiile si guvernele din toata lumea trebuie sa-si concentreze eforturile asupra unor actiuni concrete care urmeaza obiective solide pentru a face fata provocarii cu care se confrunta lumea noastra de a ajunge la net zero pana la jumatatea secolului si de a mentine incalzirea globala la 1,5°c.”
Raportul sugereaza solutii specifice si etape intermediare spre net zero pentru anumite industrii, inclusiv industria auto, industria chimica, constructii, finante, retail si transport.
De asemenea, studiul arata ca sapte industrii - in special in sectoarele serviciilor, cum ar fi serviciile profesionale, informatiile si comunicatiile - se vor afla pe drumul cel bun spre net zero in operatiunile lor pana in 2050 daca vor dubla ritmul de reducere a emisiilor in urmatorul deceniu, iar apoi vor accelera cu inca 50% pana la 70% in urmatorii 10 ani. Va fi nevoie de o accelerare mai radicala pentru cinci sectoare reprezentand 42% din gazele cu efect de sera emise de toate companiile din esantionul de cercetare - auto, constructii, productie, petrol si gaze, transport si depozitare - pentru a ajunge la net zero pana la jumatatea secolului.
„Net zero pana in 2050 - sa nu mai vorbim mai devreme - va fi fezabil doar cu actiuni rapide si decisive in acest deceniu. Constatarile noastre arata ca este posibil, dar numai daca companiile europene actioneaza acum”, a spus Ollagnier. „Solutiile difera in functie de industrie si companie si toate au puncte de plecare, oportunitati si provocari diferite. In unele industrii, tehnologiile necesare sunt disponibile si vor trebui sa fie scalate rapid. In altele, ele vor trebui inventate. Cu toate acestea, pentru a ajunge acolo, toate companiile vor face ca reinventarea sa devina norma, condusa de inovarea tehnologica, colaborare, noi modele de afaceri si reglementari favorabile.”
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
concelex
strabag nivel 1
rigips
ness project
leviatan
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CDS
MAKITA
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
viarom
siniat
noark
Acvatot 2019
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander