ACUE: Eficienta energetica reprezinta cel mai bun instrument activ pentru dezvoltare |
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 19 Apr 2024 08:56 |
Eficienta energetica reprezinta cel mai bun combustibil si abia apoi vorbim despre investitii in noi resurse, iar in aceasta zona mai sunt multe de facut, a declarat, joi, Daniela Daraban, director executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), citata de Agerpres.
"In momentul de fata, pe zona de eficienta energetica cred ca mai sunt multe de facut, si nu o spun in sens negativ, o spun in sensul constructiv. Trebuie sa admitem ca sunt multe de facut. Eficienta energetica, din punctul meu de vedere, ramane cel mai bun combustibil pe care aceasta tara il are, dupa care vorbim de investitii in noi resurse. Prima data cred ca ar trebui sa ne uitam cat putem sa salvam prin proiecte care de fapt si de drept ne ajuta sa consumam mai putin, dar cu acelasi efect", a spus Daniela Daraban, la o conferinta de presa in cadrul careia au fost prezentate rezultatele proiectului "Eficienta Energetica in case inteligente, cladiri inteligente si retele inteligente".
Ea a adaugat ca institutiile joaca un rol cheie in intelegerea corecta a acestui concept, in mintea multora eficienta energetica fiind amestecata cu rationalizarea energiei.
"Din nefericire, punctul de plecare pentru noi este de la o mentalitate care ne aduce in memorie niste vremuri pe care vrem sa le uitam. Si atunci indirect refuzi acest concept, pentru ca eficienta energetica este amestecata in mintea multora dintre noi cu politica de rationalizare a energiei in timpul regimului comunist, cu care, de fapt si de drept, nu are absolut nicio legatura. Dar depinde de noi sa corectam aceasta neintelegere", a afirmat directorul ACUE.
La randul sau, Razvan Nicolescu, presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice (AECCSC), a subliniat ca eficienta energetica contribuie in acelasi timp la cele mai mari trei provocari cu care se confrunta sectorul energetic, respectiv securitatea aprovizionarii, sustenabilitate si competitivitate.
"Eficienta energetica este o tema nu atat de spectaculoasa. Intr-o lume care vorbeste de reactoare care zboara, conducte care plutesc si masini care merg cu spatele, sa vorbesti de un consum eficient nu este atat de spectaculos. Dar este importanta, pentru ca nu exista un domeniu sau un segment al domeniului care sa contribuie in acelasi timp la cele mai mari trei provocari cu care se confrunta sectorul energetic: securitatea aprovizionarii - consumam mai eficient, suntem mai siguri din punct de vedere al securitatii aprovizionarii -, sustenabilitate - consumam mai eficient, poluam putin - si competitivitate - consumam mai eficient, platim mai putin", a explicat Nicolescu.
Daniela Daraban a semnalat ca proiectul a presupus cheltuirea intregului fond alocat la inceput si chiar a primit o suma suplimentara de cateva zeci de mii de euro pentru a mai derula cateva actiuni.
Si Razvan Nicolescu a mentionat ca aceasta campanie a inregistrat un succes peste asteptari si i-a ajutat pe oameni sa fie mai bine informati, sa inteleaga mai bine oportunitatile actuale oferite de un consum mai eficient.
"Iar sprijinul Norvegiei in derularea acestui proiect a insemnat, totodata, un ghidaj perfect in termeni de eficienta energetica. Norvegia este un exemplu inspirational, demonstrand ca o combinatie de viziune strategica, colaborare intre sectorul public si privat si implicarea activa a cetatenilor poate duce la crearea unei societati durabile si sustenabile din punct de vedere energetic", a spus presedintele AECCSC.
Proiectul "Eficienta Energetica in case inteligente, cladiri inteligente si retele inteligente" al Federatiei ACUE, implementat in parteneriat cu Asociatia pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice (AECCSC), a actionat pe trei piloni furnizand, prin intermediul expertilor cooptati, solutii de crestere a eficientei energetice in locuinte si in cladirile publice, dar si informatii legate de necesitatea dezvoltarii retelelor de distributie a energiei pentru a fi capabile sa integreze eficient energia din surse regenerabile, in folosul comunitatilor, conform unui comunicat al ACUE.
"Eficienta energetica inseamna utilizarea inteligenta a resurselor energetice, iar proiectul a demonstrat, prin exemple practice si informatii actualizate, ca masura esentiala pentru tranzitia energetica este adoptarea unui consum inteligent de energie", se subliniaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, risipa a peste 35% din energia consumata in locuinte poate fi evitata prin schimbari de comportament si masuri de eficientizare. Imbunatatirea izolatiei peretilor exteriori si masurile de etanseizare pot reduce factura la incalzire cu pana la 30%.
"Avem 242.000 de cladiri publice al caror consum este peste 200-250 kWh/mp fata de o medie recomandata la nivel european de 140 kWh/mp. Un calcul sumar arata ca, daca am atinge consumul recomandat pe metrul patrat, am obtine o economie de peste 6 miliarde de lei anual. Cu acesti bani am putea construi 10 scoli de dimensiuni medii-mari sau doua spitale regionale", se mai arata in comunicat.
Pe de alta parte, acesta semnaleaza ca, in contextul unui consum de energie electrica care este asteptat sa creasca cu aproximativ 60%, pana in 2030, la nivel european, cu un numar din ce in ce mai mare de prosumatori, retelele de electricitate vor trebui sa integreze o mare parte a energiei curate - ceea ce impune investitii substantiale pentru modernizarea infrastructurii existente. Retelele de distributie a energiei joaca un rol crucial in tranzitia energetica asigurandu-se, pe de o parte, ca energia produsa este preluata de la producatori, inclusiv prosumatori, si, pe de alta parte, ca este distribuita eficient si sigur catre consumatori.
In cadrul proiectului a fost dezvoltata platforma www.eficient-energetic.ro, care aduce in prim-plan informatii complete si practice despre case, cladiri, retele si comunitati inteligente. S-au realizat si 4 video infografice dedicate fiecarei teme abordate in proiect, un Ghid practic de utilizare eficienta a energiei in cladiri publice si un repertoar al surselor de finantare pentru proiecte de eficienta energetica atat pentru institutii publice, cat si pentru entitati private.
De asemenea, au fost organizate 5 webinarii si 5 workshop-uri care au reunit, in total, peste 550 de reprezentanti ai societatii civile, companiilor, autoritatilor nationale, institutiilor publice locale din judetele Mures, Cluj, Iasi, Dolj si Bucuresti-Ilfov.
Totodata, a fost realizat si un studiu privind sistemele energetice integrate din Targu Mures, in vederea dezvoltarii unui concept de comunitate independenta energetic.
"Pana in 2050, estimarea este ca jumatate dintre cetatenii europeni ar putea produce pana la 50% din energia regenerabila, potrivit unei analize recente a CE. In tot mai multe locuri, cetatenii se reunesc in comunitati pentru a juca un rol activ in piata de energie. Am ales Targu-Mures pentru realizarea unui studiu de caz, in scopul evidentierii implicatiilor si avantajelor aduse de sistemele energetice integrate, precum si perspectivele pentru viitorul sustenabil al productiei de energie electrica si termica pentru autoconsum", a precizat Cristina Paun, director adjunct al Federatiei ACUE si manager de proiect.
Studiul abordeaza aspecte esentiale legate de integrarea diverselor surse de energie intr-un sistem complex si ofera o viziune asupra optimizarii utilizarii si distribuirii energiei. O comunitate de energie ar putea oferi economii de aproape 30%, in privinta costurilor necesare tranzitiei energetice pentru municipiul Targu-Mures, comparativ cu optiunea proiectelor individuale. Conform analizei efectuate, pentru trei scenarii diferite de instalatii si consum, costurile privind implementarea solutiilor cu sprijinul comunitatilor de energie variaza intre 340 si 512 milioane de euro, in timp ce adoptarea de solutii individuale ar insemna un efort financiar intre 440 si 656 milioane de euro.
Federatia ACUE a inceput, in 7 februarie 2023, derularea proiectului "Eficienta energetica in case inteligente, cladiri inteligente si retele inteligente", cofinantat in cadrul Programului de Energie in Romania - Innovation Norway, SGS 4 Training and awareness raising. Valoarea totala eligibila a proiectului a fost de 222.000 de euro, din care asistenta financiara nerambursabila este de 199.800 euro.
ACUE este o federatie patronala reprezentativa la nivelul sectorului de activitate energie electrica, petrol, gaze si minerit energetic, reprezentand interesele unor importante companii din domeniul producerii, distributiei, furnizarii energiei electrice si a gazelor naturale si al serviciilor conexe acestor activitati. ACUE reprezinta 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce insumeaza un numar total de 22.500 de angajati si o cifra de afaceri anuala de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totala a investitiilor realizate de membrii ACUE in perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei.
Asociatia pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice este o organizatie care isi propune sa ajute la o tranzitie regionala inteligenta catre o economie sustenabila si prietenoasa cu mediul inconjurator.
|