Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Sustenabilitate - Bankwatch: Investitiile in gaze blocheaza miliarde de euro in active nesustenabile
Bankwatch: Investitiile in gaze blocheaza miliarde de euro in active nesustenabile
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 21 Mar 2022 12:57
Ministerul Energiei a pus in dezbatere publica pe 9 martie OUG-ul pentru stabilirea cadrului legislativ pentru implementarea Fondului de Modernizare (FM). Acest lucru vine cu o intarziere de un an si jumatate de la primul apel de depunere a proiectelor, in octombrie 2020, si la sapte luni de la depunerea primelor proiecte la Banca Europeana de Investitii.
Cu aceasta ocazie, reprezentantii organizatiei Bankwatch Romania au trimis o scrisoare deschisa Ministerului, in care atrag atentia ca Fondul de Modernizare este un instrument special creat pentru statele membre cu venituri reduse, care sa le ajute in tranzitia catre neutralitatea climatica, prin modernizarea sistemelor energetice. In Romania exista insa propuneri de investitii in gaz fosil, care vor ingreuna tranzitia energetica si ne vor tine dependenti de acest combustibil.
"Ministerul Energiei va trebui sa evalueze aceste proiecte din perspectiva potentialului pe care il aduc eficientizarii sistemului energetic si economic, dar si din perspectiva reducerii de emisii de gaze cu efect de sera. In contextul conflictului din Ucraina, dar si al crizei climatice, noile proiecte pe gaz ar adanci si mai mult dependenta de combustibilii fosili, iar o parte din acest fond va fi folosit intr-o infrastructura cu o durata medie de viata de cel mult 20 de ani, blocand miliarde de euro in active nesustenabile economic", arata reprezentantii Bankwatch.
 
Ce este Fondul de Modernizare
Fondul de Modernizare este un mecanism financiar finantat prin licitarea pe piata a 2% din totalul certificatelor de carbon alocate statelor membre prin schema EU-ETS pentru perioada 2021-2030. Conform notei de fundamentare a OUG-ului, Romania are alocate peste 200 de milioane de certificate pentru acest fond, echivalentul a peste 13 miliarde de euro. In cadrul Directivei ETS sunt mentionate alte doua mecanisme de care Romania poate beneficia, si anume mecanismul 10c si Fondul de Inovare (art. 10a), care cumuleaza cel putin 10 miliarde de euro.
Proiectele care pot beneficia de Fondul de Modernizare sunt impartite in doua categorii: prioritate si neprioritare. Cel putin 70% din resursele financiare alocate Fondului de Modernizare trebuie sa fie investite in domeniile prioritare precum:
- generarea si utilizarea energiei electrice din surse regenerabile;
- imbunatatirea eficientei energetice (inclusiv in transport, cladiri, agricultura, deseuri, cu exceptia eficientei energetice legate de generarea de energie folosind combustibili fosili solizi);
- stocare a energiei;
- modernizarea retelelor energetice (inclusiv conducte de termoficare, retele pentru transportul energiei electrice, cresterea interconexiunilor intre statele membre);
- sprijin pentru o tranzitie justa in regiunile dependente de carbon din statele membre beneficiare (inclusiv sprijin pentru redistribuirea, recalificarea si perfectionarea lucratorilor, educatie, initiative de cautare a unui loc de munca si start-up-uri, in dialog cu partenerii sociali).
Restul investitiilor sunt considerate neprioritare; ele trebuie sa demonstreze ca au o contributie la scaderea emisiilor GES, si se pot utiliza pana la 30% din sursele fondului. Fondul de Modernizare poate acoperi pana la 70% din costurile investitiilor neprioritare, atat timp cat costurile ramase sunt finantate din surse private. Romania si Bulgaria pot finanta combustibili solizi doar daca investitia contribuie la termoficarea eficienta si durabila.
Reprezentantii Bankwatch avertizeaza, insa, ca in cadrul regulamentului nu exista criterii solide pentru a evalua alinierea proiectului la obiectivul UE de neutralitate climatica. "Sunt multe lacune in criteriile de eligibilitate care risca sa creasca dependenta de combustibili fosili. Lipsa de claritate in ceea ce presupune definitia «investitiilor prioritare» - in special pentru modernizarea retelelor energetice, inclusiv a retelelor de termoficare si a retelelor de electricitate - lasa o usa deschisa pentru cresterea ponderii gazului si petrolului in mixurile energetice ale tarilor dependente in principal de carbune. Asta inseamna ca statele membre beneficiare pot face investitii, inclusiv in gaze fosile, fara a avea nicio obligatie de a analiza daca investitiile in energie regenerabila sau stocarea energiei si eficienta energetica ar fi mai benefice sau mai rentabile", subliniaza expertii Bankwatch.
Proiectele Romaniei la FM
ONG-ul mai arata ca Romania are deja un proiect aprobat, si anume linia de transmisie de inalta tensiune cu dublu circuit intre Constanta si Medgidia a companiei Transelectrica, cu o valoare de 22,99 milioane de euro, ceea ce face si mai presanta urgentarea actului normativ de accesare a fondurilor din mecanismul FM, mai ales daca luam in considerare si decizia Comisiei Europene de a scadea dependenta de gazul rusesc in cel mai scurt timp, prin investitii in energie regenerabila, eficienta energetica si modernizarea infrastructurii.
De asemenea, dupa ce planul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost aprobat, a fost anuntata depunerea a doua cereri de finantare din FM pentru constructia a doua centrale electrice pe gaz fosil de 1325 MW, in valoare de 800 milioane euro, si ulterior a 735 MW in energie solara cu o valoare din FM de 470 milioane euro. Totusi, pana acum singurele proiecte pe gaz aprobate la nivel european au fost cele de cogenerare de inalta eficienta (termoficare).
Conform OUG, fondurile alocate prin FM vor avea ca scop finantarea a noua sectoare prioritare, dintre care o buna parte ar putea fi catalogate ca neprioritare dupa criteriile trasate in directiva:
1. Surse regenerabile de energie (SRE): i. Surse regenerabile de energie in sectorul energie electrica; ii. Surse regenerabile de energie in sectorul incalzire si racire;
2. Stocarea energiei, inclusiv activitati de cercetare, dezvoltare, inovare;
3. Infrastructura energetica: i. Retele de transport si distributie energie electrica; ii. Retele de transport si distributie gaz natural, stocarea gazului natural; iii. Retele de termoficare;
4. Cogenerarea de inalta eficienta;
5. Capacitati noi de productie de energie electrica pentru inlocuirea carbunelui si echilibrarea retelei;
6. Energia nucleara;
7. Productia si folosirea hidrogenului verde;
8. Eficienta energetica in instalatii industriale incluse in EU ETS;
9. Productia de biocarburanti.
"In prezent nu exista o lista publica oficiala a proiectelor propuse spre finantare prin Fondul de Modernizare. Proiectele depuse pana acum nu au urmat un cadru legislativ, lipsind totodata transparenta mecanismului financiar. Prin acest lucru putem deduce ca acele companii private care ar fi dorit sa aplice la apelul de proiecte au fost descurajate de un sistem legislativ absent, singurii beneficiari de pana acum fiind companii cu participatie de stat", mai arata re[rezentantii Bankwatch Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ness project
quadratum
siniat
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Acvatot 2019
rigips
EDIT-Structural
noark
strabag nivel 1
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander