Agenda Constructiilor
Joi, 23 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Sustenabilitate - CEMACON initiaza un proiect de cogenerare pentru cresterea eficientei energetice
CEMACON initiaza un proiect de cogenerare pentru cresterea eficientei energetice
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 29 Sep 2020 09:40
Cemacon SA, printr-un parteneriat cu compania de servicii energetice Servelect din Cluj-Napoca, a inceput implementarea unui proiect de cogenerare de inalta eficienta in cadrul fabricii din Recea, judetul Salaj.
Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa 6, Obiectivul specific 4.
Titlu proiectului: „Optimizarea consumurilor de energie primara in cadrul CEMACON SA prin instalarea unei centrale de cogenerare de inalta eficienta”.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de cresterea eficientei energetice a fabricii si reducerea emisiilor de carbon prin instalarea unitatii de cogenerare de inalta eficienta.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Implementarea centralei de cogenerare cu o capacitate electrica instalata de 1.2 MW;
- Obtinerea de economii anuale de energie primara de 31,6%, contribuind la indicatorul 2S57* la nivel national cu 2,19%;
- Reducerea emisiilor de CO2 cu minimum 2.777,19 tone CO2/an.
*Indicator privind economiile anuale de energie primara obtinute prin cogenerare de inalta eficienta.
Valoarea totala a contractului de furnizare si instalare este de 9.688.230,91 lei + TVA.
Detalii proiect
Instalatia de cogenerare de 1,2 MWel, formata din doua module de turbine Capstone C600 (2 x 600 kWel), va fi utilizata pentru producerea locala a aerului cald necesar in procesul industrial de uscare a caramizilor, precum si a energiei electrice utilizata pentru alimentarea echipamentelor din cadrul fabricii.
Tehnologia Capstone este una matura, cu peste 5 milioane de ore de functionare la nivel mondial. Solutiile de cogenerare cu turbine Capstone folosesc tehnologia rulmentilor pe perna de aer, cu o singura piesa in miscare, fara uleiuri de lubrifiere si fara frecari in functionare. Astfel, uzura este minimala, iar costurile de operare sunt mai reduse fata de alte tehnologii.
Turbinele Capstone au o disponibilitate ridicata, de pana la 8700 ore/an. Datorita constructiei modulare, se poate interveni la unul dintre module pentru service / mentenanta, fara a afecta functionarea celorlalte module.
De asemenea, tehnologia are un nivel redus de emisii de gaze cu efect de sera, fiind compatibila cu legislatia in vigoare.
Servelect este unic distribuitor in Romania al turbinelor de cogenerare Capstone, fabricate in SUA. Aplicatiile pornesc de la 30 kWel si ajung la 30 MWel in sistem modular.
Aplicatiile unde implementarea unei cogenerari pe baza de turbina reduce consumurile, costurile si emisiile sunt cele care utilizeaza aer fierbinte/abur/apa calda/apa racita/frig si electricitate cel putin 4500 ore/an.
Solutiile de cogenerare cu turbine Capstone ofera o gama variata de aplicatii pentru: industria oli&gas (pentru toate etapele de productie upstream, midstream si downstream), statii de epurare, abatoare, industria laptelui, industria berii, prelucrarea si conservarea fructelor si a legumelor, producerea de hrana dezhidratata, producerea medicamentelor, producerea de caramida, gresie si BCA, industria hartiei, producerea de silicati, producerea asternutului pentru pisici, cladiri de birouri si rezidentiale, piscine, centre de date, spitale.
Turbinele Capstone pot valorifica aproape orice tip de combustibil lichid sau gazos, inclusiv gaz metan, biogaz, LPG, propan, diesel, gaze de sonda etc.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
noark
quadratum
theda mar
CDS
concelex
Ubitech
viarom
rigips
ness project
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
konsent
leviatan
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander