Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - EMPA pentru E-ON: Sectorul constructiilor si-a ratat obiectivele climatice in 2022
EMPA pentru E-ON: Sectorul constructiilor si-a ratat obiectivele climatice in 2022
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 29 Mar 2023 09:46
Pentru al treilea an consecutiv, sectorul constructiilor si-a ratat obiectivele climatice in 2022. Multi proprietari de locuinte se confrunta cu provocarea de a face cladirile mai eficiente si mai prietenoase cu mediul, in conditiile in care cea mai mare parghie pentru reducerea emisiilor de carbon in cladiri este sistemul de incalzire. Problema este ca peste 80% din cererea de energie termica este acoperita inca de combustibili fosili. Intre timp, izolarea precara si sistemele de incalzire invechite nu numai ca duc la un consum de energie peste medie, dar si la costuri mai mari.
Conform rezultatelor studiului CO2-Optimist, realizat de Institutul elvetian de cercetare EMPA pentru E.ON, schimbarea sistemului de incalzire coroborata cu inlocuirea usilor si ferestrelor poate reduce emisiile de carbon ale unei case unifamiliale cu peste 80 de procente. Sistemul de incalzire cu cele mai mici emisii de carbon este pompa de caldura cu colector de sol, cuplat cu un sistem fotovoltaic. Pompele de caldura utilizeaza energia electrica pentru a extrage caldura stocata in pamant, iar cu un sistem fotovoltaic o parte considerabila din energia electrica necesara pentru aceasta poate fi asigurata din sursa solara. Acest lucru inseamna o mai mare independenta in ceea ce priveste aprovizionarea cu energie si costuri mai mici cu energia electrica.
„Criza energetica ne-a aratat in mod clar ca sectorul cladirilor a fost neglijat mult prea mult timp in tranzitia energetica. Multi proprietari de locuinte doresc acum sa se ocupe singuri de aprovizionarea cu energie si sa se bazeze mai mult pe tehnologiile ecologice, dar factorii de decizie politica trebuie sa ofere stimulente financiare in acest sens. Cererea de consultanta privind incalzirea din surse regenerabile si pompele de caldura este mai mare ca niciodata. Oferim asistenta si indrumare clientilor si, in acelasi timp, realizam cercetari privind concepte inovatoare pentru a conduce in mod eficient tranzitia termica in viitor", a declarat Patrick Lammers, responsabilul de solutii pentru clienti in cadrul Consiliului de Administratie al Grupului E.ON.
In 2021, in Germania existau aproximativ 19,4 milioane de cladiri rezidentiale, dintre care 16,1 milioane erau case unifamiliale. In acelasi timp, aproape doua treimi din cladiri au fost construite inainte de 1979, pe cand varsta medie a sistemelor de incalzire in 2019 a fost de aproximativ 17 ani. Folosind exemplul unei case unifamiliale tipice din 1960, E.ON si EMPA au verificat costurile si emisiile de CO2 care apar in diverse scenarii de renovari si de constructii noi. Fiind unul dintre primele din acest domeniu care face acest lucru, studiul ia in considerare si materialele de constructie utilizate. In cazul structurilor noi de inlocuire, cercetatorii au comparat diferite metode de constructie in ceea ce priveste emisiile de carbon pe parcursul intregului ciclu de viata al cladirii.
Cercetatorii au investigat, de asemenea, ce masuri de renovare sunt potrivite din punct de vedere al emisiilor atunci cand proprietarii trebuie sa ia o decizie din cauza lipsei de resurse financiare sau de forta de munca. In acest caz, rezultatele studiului arata ca inlocuirea unui sistem de incalzire invechit este de obicei utila inainte de anveloparea cladirii, cu exceptia cazului in care ambele sunt posibile in acelasi timp. Solutia optima – desi semnificativ mult mai costisitoare si consumatoare de timp – este inlocuirea completa. In functie de materialele de constructie utilizate, este posibil chiar sa se obtina emisii negative. Conform rezultatelor studiului, tehnologiile pe baza de gaz natural realizeaza cele mai mici economii de CO2 dintre combinatiile luate in considerare.
„Pentru ca sectorul constructiilor sa isi atinga obiectivele climatice, trebuie facute investitii substantiale pe termen scurt. Pompele de caldura moderne sunt indispensabile pentru tranzitia la incalzire in cladirile existente, dar solutiile de incalzire urbana si gazele verzi vor juca, de asemenea, un rol important in decarbonizarea sectorului de incalzire”, adauga Lammers.
E.ON subliniaza, de exemplu, ca, in ceea ce priveste evitarea emisiilor de CO2, stimulentele mai puternice pentru subventii pentru pompele de caldura geotermale si sistemele fotovoltaice, precum si pentru incalzirea centralizata cu emisii scazute de dioxid de carbon sunt esentiale pentru accelerarea tranzitiei catre incalzire in sectorul constructiilor. Gazele verzi nu au fost examinate in cadrul studiului, dar utilizarea tot mai mare a acestora poate completa in mod util electrificarea si extinderea utilizarii pompelor de caldura.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ness project
CDS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Acvatot 2019
siniat
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Ubitech
noark
EDIT-Structural
MAKITA
viarom
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander