Agenda Constructiilor
Vineri, 09 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Sustenabilitate - EPG: Numai 0,2% din parcul imobiliar este supus reabilitarii aprofundate, anual
EPG: Numai 0,2% din parcul imobiliar este supus reabilitarii aprofundate, anual
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 07 Mar 2023 12:04
Fondul de cladiri din Romania trebuie convertit la standardele europene privind eficienta energetica, in prezent ratele de renovare a cladirilor fiind insuficiente, doar 0,2% din parcul imobiliar fiind supus anual unor renovari aprofundate, a declarat, luni, la o conferinta de specialitate, Denisa Diaconu, senior researcher Energy Policy Group, potrivit Agerpres.
"Vedem mai multe programe publice si private care incurajeaza masurile de eficienta energetica, ceea ce ne face sa credem si sa ne dorim ca eficienta energetica sa devina o prioritate nationala. Si cel putin contextul european este favorabil, pentru ca doua dintre cele mai importante instrumente care reglementeaza eficienta energetica sunt in proces de revizuire si de negociere. Si ma refer la directiva privind eficienta energetica, respectiv directiva privind performanta energetica a cladirilor. Reamintesc ca incepand cu 2021 este in vigoare standardul nZEB (nearly zero energy building), care defineste o cladire cu un consum mic de energie, implicit o performanta ridicata energetica.(...) Fondul de cladiri din Romania trebuie si el convertit incet-incet la aceste standarde. Din pacate, ratele actuale de renovare a cladirilor sunt insuficiente. Numai 0,2% din parcul imobiliar este supus anual unor renovari aprofundate, care sunt necesare pentru a imbunatati performanta energetica a cladirilor cu cel putin 60%", a spus Denisa Diaconu la conferinta organizata de Asociatia Energia Inteligenta.
El a subliniat ca standardul nZEB urmeaza sa fie inlocuit cu unul nou, prezentat in propunerea de directiva a Comisiei Europene, care va fi mult mai ambitios, de cladiri cu emisii zero. Acest nou standard va fi obligatoriu incepand cu 2028.
"In propunerea Comisiei, acesta trebuia sa fie obligatoriu incepand cu 2030. Parlamentul European, care a adoptat o noua varianta la inceputul lunii februarie, a vrut sa fie ceva mai ambitios si toate cladirile noi vor trebui sa fie ZEB incepand cu 2028, iar toate cladirile publice vor trebui sa fie ZEB incepand cu 2026. Alte aspecte care trebuie avute in vedere in implementare a acestui standard ZEB se refera si la tehnologiile pe care le incorporeaza cladirile, iar incepand cu 2028 toate cladirile noi trebuie echipate cu panouri fotovoltaice, acolo unde este, bineinteles, adecvat din punct de vedere tehnic si fezabil economic", a explicat reprezentanta Energy Policy Group.
Aceasta a adaugat ca propunerea de directiva are in vedere si standardele minime de performanta energetica, iar noua propunere venita din partea Parlamentului European spune ca cladirile rezidentiale ar trebui sa atinga cel putin clasa de performanta energetica E pana in 2030 si D pana in 2033.
"Date fiind aceste noi modificari pe care le vedem discutate la nivel european si uitandu-ne la realitatea noastra locala, nationala, trebuie sa intelegem ca e nevoie de mai multa ambitie in ceea ce priveste eficienta energetica si trebuie sa intelegem ca masurile de eficienta energetica trebuie sa fie gandite pe termen lung, astfel incat sa putem sa implementam aceste standarde si sa le integram intr-un timp care sa ne permita sa ne atingem tintele si obiectivele pe care trebuie sa le realizam", a punctat Denisa Diaconu.
Ea a mentionat ca in prezent exista fonduri atat nationale, cat si europene, care pot sustine investitii ample in renovari si masuri de eficienta energetica, dar in contextul in care standardele si politicile europene in ceea ce priveste sectorul cladirilor vor deveni mai ambitioase, se va impune si o suplimentare a bugetului, iar statele membre, implicit Romania, trebuie sa ia masuri pentru a facilita si pentru a incuraja si investitiile de capital privat. Totodata, a semnalat Diaconu, se simte necesitatea unor programe de eficienta energetica publice, care sa targeteze diferentiat anumite categorii sociale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiman and machinevailantVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
leviatan
theda mar
CDS
leviatan
strabag nivel 1
rigips
viarom
MAKITA
grundfos
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023