Agenda Constructiilor
Luni, 17 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROENEF: Initiativa comuna a marilor companii pentru renovarea cladirilor
ROENEF: Initiativa comuna a marilor companii pentru renovarea cladirilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 31 Mai 2023 11:55
Asociatia pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri (ROENEF), saluta initiativa regionala a membrilor sai si semnarea memorandumului de la Forumul pentru Eficienta Energetica din Europa Centrala si de Est (Forumul C4E) desfasurat in Samorin, Slovacia, in perioada 23-26 mai 2023.
La Forumul pentru Eficienta Energetica din Europa Centrala si de Est (Forumul C4E), liderii industriei din sectorul renovarii cladirilor Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Rockwool, Saint-Gobain, Signify si Velux au semnat un memorandum prin care se angajeaza sa lucreze impreuna si sa ia masuri sistematice si eficiente pentru a imbunatati profilul renovarii cladirilor si eficientei energetice in cadrul politicilor publice din tarile ECE. Aceasta initiativa reprezinta o noua validare a angajamentului si implicarii in eforturile asociatiei de a promova eficienta energetica in cladiri ca prioritate strategica la nivel national in vederea atingerii obiectivelor privind neutralitatea climatica si securitatii energetice.
“Memorandumul semnat in cadrul Forumului pentru Eficienta Energetica din Europa Centrala si de Est (Forumul C4E), reprezinta o initiativa proactiva si un model de bune practici pentru liderii industriei in vederea sustinerii eforturilor nationale si europene de implementare a Valului Renovarii in vederea atingerii obiectivului de neutralitate climatica la nivelul UE pana in anul 2050. Industria este pregatita sa ofere cele mai moderne tehnologii si solutii in vederea atingerii tintelor ambitioase cu privire la renovarea aprofundata a stocului de cladiri insa este nevoie de un efort sustinut din partea tuturor stake holderilor, de colaborare, comunicare si promovare a celor mai bune practici. Acest demers este un prim exemplu regional al unei astfel de colaborari extinse” a declarat Mihai Moia, Director Executiv ROENEF
Doua treimi din cele 43,6 milioane de locuinte din cladirile unifamiliale si multifamiliale din tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) au mai mult de 30 de ani (construite inainte de 1989, conform Observatorului privind fondul de cladiri ale UE) si sunt in mare masura ineficiente energetic. Cetatenii si societatile suporta facturi mari la energie, confort scazut, poluare severa a aerului si dependenta de combustibilii fosili peste media UE.
Prezenta companiilor in ECE numara peste 42 de mii de angajati si 100 de fabrici de productie. Acestia intentioneaza sa se concentreze pe un angajament mai sistematic si mai eficient in cadrul dezbaterilor nationale de politici publice iar renovarea cladirilor sa devina tematica
prioritara. Cetatenii si institutiile au nevoie de contributia guvernelor nationale pentru adoptarea de politici publice care sa le ajute sa depaseasca un numar de bariere in calea renovarii cladirilor si pentru a contribui la beneficiile comune precum aerul curat, sanatatea publica, securitatea energetica si decarbonizarea.
Renovarea poate oferi cladiri mai sanatoase, mai eficiente si mai ieftine din punct de vedere operational precum si un aer mai curat si o securitate energetica imbunatatita a tarilor din ECE. Mai mult decat atat, renovarea cladirilor ofera deja sute de mii de locuri de munca in regiunea ECE.
Industria sustine aceste afirmatii prin concluziile unor studii de specialitate: numai izolarea cladirilor rezidentiale poate economisi in medie 44 % din consumul final de energie si 46 % din gazele naturale, conform Buildings Performance Institute Europe. EuroWindoor a identificat ca inlocuirea ferestrelor poate duce la potentiale economii suplimentare de energie de pana la 15% din necesarul total pentru incalzire. Healthy Homes Barometer 2022 a aratat ca unul din trei europeni este afectat de cel putin un pericol climatic interior, cum ar fi umezeala si mucegaiul, intunericul, frigul sau zgomotul excesiv. Pompele de caldura au potentialul de a reduce emisiile cu peste 600 de milioane de tone de CO2 in stocul de cladiri la nivel european, potrivit unei perspective Gluckman Consulting. Ecofys a calculat ca sistemele tehnice ale cladirii, care includ contorizarea, reglarea temperaturii si echilibrarea instalatiilor de incalzire, racire si apa calda, au potentialul de a genera economii de energie de pana la 30%. In cele din urma, trecerea tuturor instalatiilor de iluminat la LED-uri conectate ar putea reduce emisiile anuale cu 19 milioane de tone de CO2 si costurile cu energia cu 16,4 miliarde de euro in tarile ECE, asa cum este subliniat de modelul de conversie Green Switch.
Liderii de afaceri regionali se angajeaza sa ridice profilul renovarii cladirilor si al eficientei energetice, oferind resursele personale si financiare necesare pentru a infiinta si mentine asociatii nationale dotate cu expertiza pentru a se angaja in dezbaterile publice in mod eficient.
Companiile isi propun, de asemenea, sa isi valorifice expertiza si cunostintele prin invitarea altor intreprinderi, institutii neguvernamentale, academice si publice sa colaboreze si sa sprijine initiativele nationale si regionale care pledeaza pentru renovarea cladirilor si eficienta energetica. Cooperarea se va concentra pe politici de eficienta energetica, programe de renovare si alte aspecte conexe in tarile ECE, inclusiv Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Slovenia si altele.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
noark
Ubitech
CDS
MAKITA
EDIT-Structural
concelex
viarom
theda mar
siniat
ness project
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
konsent
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander