Agenda Constructiilor
Miercuri, 12 August 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - BNR: Companiile care genereaza mai putin carbon sunt de trei ori mai profitabile
BNR: Companiile care genereaza mai putin carbon sunt de trei ori mai profitabile
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 25 Feb 2020 13:25
Creditele acordate de bancile din Romania sunt directionate, in proportie de 15%, catre companii intensive in generarea de carbon, potrivit datelor din Raportul de stabilitate pe anul 2019, prezentate de Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), si citat de Agerpres.
"Daca ne uitam din perspectiva de stabilitate financiara, colegii mei au luat primele zece banci care imprumuta cel mai mult sectoare care genereaza mult carbon. 15% din totalul creditelor acordate de bancile din Romania sunt pentru companii care sunt intensive in generarea de carbon. Prima banca din cele zece are undeva la 15% din creditele poluante. Analiza indicatorilor financiari arata ca, de trei ori mai putin profitabile, sunt companiile care genereaza mai mult carbon decat cele cu impact mic in generarea de carbon. In acelasi timp, acestea sunt mai putin capitalizate si din cauza faptului ca sunt mai putin solvabile, se imprumuta mai putin. Companiile cu impact ridicat de generare de carbon sunt undeva de doua ori mai putine", a declarat Ciprian Popa, in cadrul participarii sale la dezbaterea cu tema "Bugetul european pentru perioada 2021-2027 si strategia Romaniei in procesul de negociere", ce a avut loc ieri in Bucuresti.
Reprezentantul BNR a mai precizat faptul ca ponderea de 25% a industriei romanesti in total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani, dar nu inseamna ca "este putin".
"Conform Eurobarometru, 93% dintre europeni vad «climate change» ca pe o datorie a politicienilor sa trateze problemele ridicate de cetateni. In acelasi timp, bancile centrale pot fi parte din acest proces, dar nu pot fi protagoniste, nu pot sa-si asume ca obiectiv schimbarea climatica. Deci, o banca centrala nu poate veni sa spuna: «Voi limita incalzirea globala». Treaba ei este sa lupte cu inflatia si asumarea mai multor obiective. Ponderea industriei romanesti in total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani. Asta nu inseamna ca 25% din PIB, cat reprezinta industria in prezent, este putin. Aceasta cifra influenteaza normal si intensitatea de carbon. Colegii mei care au realizat studiul au impartit industriile in patru categorii: industriile care nu genereaza sau genereaza foarte putin carbon, industrii cu impact scazut, industrii cu impact mediu si industrii cu impact ridicat. Daca adunam industriile care genereaza carbon, putem observa ca ele reprezinta 50% din valoarea adaugata bruta, undeva la 40% din numarul de salariati din Romania si peste 50% din numarul de active", a subliniat Cristian Popa.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulCOVID-19AUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
rigips
hilti
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere