Agenda Constructiilor
Marti, 22 Septembrie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - MSDA: Planul National de Investitii si Relansare este contrar trendului european
MSDA: Planul National de Investitii si Relansare este contrar trendului european
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 27 Iul 2020 15:58
Grupul ONG-urilor reunite in platforma www.mainesedecideazi.ro a analizat componentele de mediu si energie din Planul National de Investitii si Relansare Economica pregatit de Guvernul Romaniei. Concluzia este ca acest plan reuseste sa rateze complet orice tinta relevanta in cele doua domenii enutate. Cu acest plan precar, ancorat in proiecte vechi de peste 40 de ani si chiar daunator intereselor societatii, riscam sa pierdem fondurile pentru redresare economica disponibile la nivelul Uniunii Europene.
Acordul Climatic de la Paris, Pactul Ecologic European, noile strategii ale Uniunii privind Biodiversitatea si De la Ferma la Consumator ar trebui sa ghideze viziunea si tipul de masuri de redresare economica propuse de Romania pentru a accesa banii de care avem atat de multa nevoie. Acestea stabilesc directia in care se indreapta Europa si au fost negociate si agreate prin consens cu toate statele membre.
Cu toate acestea si complet nejustificat, Romania propune un set de masuri care ne tin captivi in normalitatea toxica ante COVID-19, continuari ale unor proiecte din anii ’70, cum ar fi hidrocentrala de pe Jiu, oprita prin decizia instantei pentru ca a fost construita fara acord de mediu intr-un parc national, sau proiecte aflate deja in derulare dar cu impact marginal, cum ar fi programul Rabla, ba chiar nefunctionale, cum ar fi Casa Verde Fotovoltaic. Planul nu abordeaza problema schimbarilor climatice, nu are niciun obiectiv concret privind conservarea resurselor naturale, bioeconomie, circularitate, managementul deseurilor, calitatea aerului, mobilitate, biodiversitate, arii naturale protejate sau infrastructura verde, toate domenii care rezolva si probleme grave de mediu, raspund ambitiilor, obligatiilor si tintelor asumate la nivelul UE si care sunt si generatoare de dezvoltare durabila. Mai mult decat atat, planul nu rezolva nici macar problemele de infringement declansate de CE impotriva Romaniei pentru nerespectarea Directivelor europene in zona de mediu si poluare.
In luna mai a acestui an, Guvernul a semnat scrisoarea tarilor progresiste (Green Growth Group) care cereau Comisiei Europene ca Pactul Ecologic European sa fie la baza planurilor de redresare economica post COVID-19. Cu toate acestea, Planul National de Investitii si Relansare Economica nu tine cont de niciuna dintre tintele Pactului.
“Miza acestui Plan depaseste momentul prezent si actuala conjunctura politica. Sa fie clar ca urmatoarea varianta a planului trebuie sa fie facuta transparent, prin consultari, inclusiv politice, si sa fie asumata transpartinic, de intreaga clasa politica.” a declarat Valentin Salageanu, Director Greenpeace Romania, organizatie fondatoare a platformei mainesedecideazi.ro
Toti si oricine va fi la guvernare in urmatorii sapte ani va trebui sa depuna toate eforturile pentru transformarea Romaniei in directia asumata de Uniunea Europeana: tranzitia ecologica, tranzitia echitabila spre productia de energie din surse regenerabile, tranzitia digitala, rezilienta climatica, infrastructura nationala prietenoasa cu mediul. Nu o cerem doar noi, ci si 20.000 de romani, care au semnat petitia noastra disponibila pe mainesedecideazi.ro.” a declarat Orieta Hulea, Director WWF Romania.
”Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga, macar in al 12-lea ceas, ca traim timpuri exceptionale si trebuie sa implementeze schimbari profunde, de paradigma. Nu mai putem propune proiecte care s-au tot regasit in diverse strategii si planuri in ultimii 20 de ani si sa ne asteptam sa fie altfel decat perdante. ”, a declarat Ioana Ciuta, Director Bankwatch Romania.
Bunastarea trebuie fie decuplata de ideea de crestere, iar sanatatea mediului nu este negociabila, pentru ca viitorul nostru ca societate depinde de ea.”, a declarat Mihai Stoica, Directorul Executiv organizatiei 2 Celsius.
Nu mai putem carpi, actiona marginal si pe termen scurt, contrar cu ceea ce ne-am asumat la nivel european, ci trebuie sa ne asiguram ca ne folosim la maximum potentialul de energie regenerabila si capitalul natural, ca tara cu cea mai mare biodiversitate din UE, pentru a ne asigura dezvoltarea durabila.”, a declarat Florin Stoican, Presedinte al Asociatiei Kogayon.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ALLBIMVideoConfAC-iulElmas 375AUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
Acvatot 2019
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere