Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROMEPS: Aplicare sinergica a Green Deal in zona eficientei energetice a cladirilor
ROMEPS: Aplicare sinergica a Green Deal in zona eficientei energetice a cladirilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 26 Aug 2020 05:20
La finalul anului 2019, Comisia Europeana a propus implementarea proiectului Green Deal, un proiect al carui scop principal este de a reduce emisiile de carbon in spatiul European, la un nivel care sa nu depaseasca valorile ce pot fi absorbite in mod natural de mediul inconjurator. Acest proiect, a carui termen de implementare este 2050, vizeaza transformarea Europei in primul continent neutru din punct de vedere climatic.
“Acest proces de transformare a economiei Uniunii Europene in vederea unui viitor sustenabil trebuie sa se realizeze treptat, prin actiuni concrete din partea tuturor sectoarelor economiei, in special al productiei de energie, transporturilor, constructiilor etc. De asemenea, trebuie sa ne asumam cu maturitate un echilibru sanatos intre temele de mediu si restrictiile aduse economiei, pentru a evita astfel abordarile de tip extremist. Industria, de toate tipurile de altfel, trebuie ascultata, iar deciziile vor trebui luate si asumate in consens cu analizele industriale. Iar acest lucru este necesar pentru a se evita o “nota de plata” pe care o vom achita cu totii: consumatori si companii. Lucrurile trebuie sa se intample cursiv, iar deciziile trebuie realizate treptat, astfel incat implementarea Green Deal, cel putin la nivelul eficientei energetice a cladirilor, sa fie sinergica cu proiectul in ansamblul sau si sa contribuie activ la reducerea emisiilor de carbon.” (Serban Cazanisteanu - Presedinte ROMEPS)
“Europa are un stoc mare de cladiri vechi si doar 1% dintre acestea sunt renovate in fiecare an. Acest lucru arata clar ca, la nivel European, avem o cantitate uriasa de energie care se pierde in incalzirea si racirea locuintelor, a cladirilor. Iar aceasta risipa poate fi usor oprita prin transformarea imobilelor nesustenabile in unele eficiente din punct de vedere energetic. ROMEPS reuneste cei mai mari producatori de polistiren expandat, un material cunoscut ca fiind, probabil, cel mai bun material de termoizolare. Polistirenul expandat, in afara faptului ca este usor de pus in opera, calitate oferita si data de compozitia sa din care 98% este aer, reprezinta o resursa extrem de eficienta si reciclabila. De asemenea, ROMEPS este membru in EUMEPS, Asociatia care reprezinta intreaga industrie europeana a producatorilor de polistiren expandat si nu numai, iar acest lucru ne motiveaza sa sustinem cu toate resursele pe care le avem la dispozitie angajamentul asumat de acestia, ca pana in 2025 sa se recicleze 46% din deseurile de polistiren expandat.” (Mihail Catalin Stefan - Director Executiv ROMEPS)
Romania are un grad scazut de locuinte reabilitate termic, insa se deruleaza mai multe programe menite sa ajusteze aceasta deficienta. Joi, 30 iulie, Ministrul lucrarilor publice, dezvoltarii si administratiei, Ion Stefan, a aprobat transferul a 70 de milioane de lei pentru lucrari de reabilitare termica, in vederea cresterii performantei energetice a blocurilor de locuinte pentru alte 13 unitati administrativ - territorial, in contextual in care, de la inceputul anului, atat Municipiul Bucuresti, cat si alte judete din tara au beneficiat de finantari pentru sustinerea programelor de acest tip. De asemenea, prin intermediul a doua programe operationale din domeniul energiei - Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD) si Programul Operational Tranzitie Justa, aprobate pentru 2021-2027, Romania va beneficia de circa 10 miliarde euro pentru a realiza tranzitia spre o economie verde. Cele doua programe sunt in acord cu strategia Comisiei Europene privind Pactul Ecologic European (PEE).
Insa, pentru implementarea conceptului Green Deal si pentru un grad de absorbtie cat mai mare a surselor de finantare in domeniul reabilitarilor termice, este necesar ca autoritatile locale sa valorifice toate oportunitatile, sa aiba o abordare proactiva si dinamica, care sa integreze atat angajamentele fata de mediul inconjurator, cat si asteptarile comunitare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiVideoConfAC-iulALLBIMman and machineALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
rigips
noark
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
theda mar
viarom
grundfos
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
FRONTALE
leviatan
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
BA 2023
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica