Agenda Constructiilor
Miercuri, 19 Februarie 2020
 
Home - Stiri - Sustenabilitate - TRANZITIA energetica si indicele ETI de monitorizare a impactului masurilor aplicate
TRANZITIA energetica si indicele ETI de monitorizare a impactului masurilor aplicate
Sustenabilitate Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Apr 2019 06:52
Forumul Economic Mondial (WEF) a publicat recent un raport centrat pe incurajarea procesului de tranzitie energetica - demers ce face parte din planul mai amplu de initiativa ce are ca element central conturarea clara a tendintelor viitoare din domeniul respectiv. Documentul prezinta in rezumat rezultatele cercetarilor anterioare, reunite in asa-numitul „indice” de tranzitie ETI, ce evalueaza stadiul existent al performantei a 40 de indicatori din 115 state de pe intregul mapamond, estimand totodata capacitatea mediilor macroeconomice respective de a asigura trecerea la sisteme mai sigure, sustenabile, cuprinzatoare si accesibile, in acelasi timp.
Pe scurt, expertii WEF observa ca pe plan global procesul de tranzitie a fost oarecum incetinit, cu toate ca in primii doi ani dupa semnarea acordului de la Paris peste 135 de milioane de persoane au fost racordate la sistemele de electricitate. Cu toate acestea, intarzieri nepermise s-au inregistrat in ceea ce priveste sustenabilitatea din punct de vedere ecologic, iar din cauza majorarii preturilor de alimentare cu electricitate progresele din perioada anterioara au fost estompate.
Afirmatiile respective vizeaza in special statele dezvoltate ale lumii, care, in pofida faptului ca inregistreaza indici ETI foarte buni, au inca probleme legate de echilibrarea cresterii economice cu exigentele referitoare la protectia mediului. In ceea ce priveste amprenta de carbon, in aceste regiuni nu au fost consemnate progrese notabile. O alta mentiune notabila este ca tarifele au sporit mai alert in ultima perioada pentru consumatorii casnici in raport cu cei industriali, fapt ce a starnit ingrijorari cu privire la echitatea sistemului actual de tranzitie, cel mai acut reflectate in Franta prin protestele „vestelor galbene” si in SUA prin noul „green deal”.
In ceea ce priveste statele aflate in curs de dezvoltare, pe fondul cresterii economice alerte, a urbanizarii si a imbunatatirii conditiilor de viata, cererea de energie a sporit considerabil, carbunele fiind inca sursa majora de furnizare a mixului necesar pentru suportul acesteia. In contextul dat, cheia problemei rezida in obtinerea unui echilibru intre cererea tot mai mare a unui sector industrial in crestere si necesitatea unei griji sporite fata de mediu.
De reamintit faptul ca principalele imperative ale performatei sistemelor energetice raman securitarea si accesul, sustenabilitatea ecologica si asigurarea unui suport adecvat pentru o crestere economica sustinuta. Pentru a atinge obiectivul respectiv, este necesara abordarea catorva dimensiuni esentiale - si anume: reglementarea si asumarea politica, reforma institutionala si administrativa, asigurarea unei infrastructuri potrivite si inovatoare, incurajarea participarii resursei umane, restructurarea sistemului energetic si asigurarea fluxurilor investitionale.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ghid_proiectareallbimTeraSteelACAD

Autentificare

lafargeholcim_awards
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 148 (Ianuarie-Februarie 2020)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere