Agenda Constructiilor
Luni, 05 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - ACORD european privind importurile de materiale de constructii din afara UE
ACORD european privind importurile de materiale de constructii din afara UE
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Dec 2022 14:19
Negociatorii Consiliului si ai Parlamentului European au ajuns la un acord cu caracter provizoriu si conditionat asupra mecanismului de ajustare la frontiera in functie de carbon (CBAM), care vizeaza importurile UE de produse din sectoarele de ciment, aluminiu, ingrasaminte, energie electrica, fier si otel. Scopul CBAM este de a impiedica neutralizarea eforturilor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera din cauza importurilor de produse fabricate in tari din afara UE, unde politicile pentru combaterea schimbarilor climatice sunt mai putin ambitioase decat cele din Uniunea Europeana. Mecanismul va fi util si pentru a impiedica relocarea productiei sau importul de produse cu emisii ridicate de dioxid de carbon.
"CBAM este o etapa-cheie a actiunii noastre privind schimbarile climatice. Acest mecanism promoveaza importul din afara UE de bunuri care indeplinesc standardele climatice inalte aplicabile in cele 27 de state membre. Se va asigura, astfel, un tratament echilibrat al acestor importuri, mecanismul fiind conceput pentru a incuraja partenerii nostri din lume sa se alature eforturilor UE in domeniul climei", a declarat Jozef Sikela, ministrul industriei si comertului din Cehia.
Acordul provizoriu depinde de unele aspecte care sunt relevante pentru CBAM, dar care trebuie precizate in alte acte legislative asupra carora sunt inca in desfasurare negocieri. Presedintia Consiliului European considera ca regulamentul CBAM poate fi adoptat in mod oficial numai dupa solutionarea elementelor relevante pentru CBAM in alte dosare conexe.
Conform acordului provizoriu, CBAM va incepe sa functioneze din octombrie 2023. Initial, un CBAM simplificat s-ar aplica, in esenta, numai cu obligatii de raportare, cu scopul de a colecta date. Ulterior, CBAM va inlocui treptat mecanismele existente ale Uniunii Europene de contracarare a riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, in special alocarea cu titlu gratuit a certificatelor EU ETS. Acest lucru va asigura compatibilitatea CBAM cu regulile internationale privind comertul.
In continuare, Consiliul Europei va trebui sa elimine, treptat, alocarile de certificate cu titlu gratuit sectoarelor industriale care fac obiectul CBAM, stabilita prin Directiva EU ETS, si sa gaseasca solutii adecvate privitoare la chestiunea limitarii potentialelor relocari ale emisiilor de dioxid de carbon generate de exporturi, astfel incat sa se asigure eficienta economica, integritatea de mediu si compatibilitatea CBAM cu normele OMC.
 
ALLBIMhiltiVideoConfAC-iulman and machinevailant
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
leviatan
theda mar
viarom
CONCEPT STRUCTURE
CDS
strabag nivel 1
rigips
leviatan
grundfos
BALTIC
FRONTALE
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023