Agenda Constructiilor
Marti, 20 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - Agenda Constructiilor: Optimism generat de publicarea planului national de investitii
Agenda Constructiilor: Optimism generat de publicarea planului national de investitii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Iul 2020 06:31
Editia Iunie-Iulie a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si cele mai noi estimari referitoare la impactul pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra economiei, in general, si a sectorului de constructii, in particular, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor.
Tema centrala a editiei o reprezinta analiza pietelor de ciment/ agregate/ betoane/ elemente prefabricate din beton, respectiv de zidarie (caramida si BCA), in noul context de piata. In premiera editia curenta include o prezentare a primei editii a videoconferintei EURO-Constructii, cu principalele teme discutate si concluziile trase in urma evenimentului.

Din sumar
Primul material al revistei prezinta, pe scurt, Planul National de Investitii si Relansare Economica, lansat de Guvernul Romaniei la 1 iulie 2020. Investitii totale de circa 100 de miliarde de euro sunt luate in calcul in urmatorii zece ani, pana in 2030, in toate sectoarele economice. Analiza include principalele zone unde vor fi directionate investiile, cu precadere marile proiecte din infrastructura de transport, dar si extrase din discursurile din cadrul evenimentului de lansare, sustinute de Presedintele Klaus Iohannis, de prim-ministrul Ludovic Orban, dar si de ministrii Finantelor Publice - Florin Citu si al Transporturilor - Lucian Bode.
Urmatorul material include prezentarea primei editii a videoconferintei EURO-Constructii - Industria de constructii, sub impactul schimbarii, ce a avut loc la 25 iunie 2020 si a fost transmisa in direct pe Facebook si Youtube. Participantii la prima editie a evenimentului - Adriana Iftime (director general FPSC), Alexandru Gavozdea (presedintele OAR), Mihai Rohan (presedintele CIROM), Sorin Biban (Senior Tax Manager la Biris Goran SPARL), Adrian Cefalan (director de investitii la CNI) si Marius Lulea (vicepresedintele CTDS) - sunt optimisti privind evolutia acestei piete, cel putin pe termen scurt si mediu. Ei au prezentat impactul pe care l-au avut pandemia de coronavirus si criza economica ce i-a urmat si au încercat sa delimiteze câteva repere privind activitatea în perioada urmatoare a segmentelor pietei de constructii pe care le reprezinta. Toti au fost de acord ca sectorul va ramâne pe lista domeniilor strategice ale economiei in urmatorul deceniu, cu pastrarea facilitatilor stabilite prin OUG nr. 114/ 2018, indiferent de partidele care vor urma la guvernare în acest interval.

Productia locala de ciment, prefabricate si zidarie sub impactul Covid-19
Primul material de la rubrica de Analiza include prezentarea evolutiei pietei de ciment si a materialelor conexe (elemente prefabricate din beton) in noul context al pietei. Articolul include date privind afacerile principalilor producatori de ciment in 2019 si in primele luni din 2020 si modul in care activitatea acestora a fost afectata de pandemia de Covid-19. Datele statistice sunt intarite de opinii ale reprezentantilor pietelor de ciment si elemente prefabricate din beton, precum Mihai Rohan (presedintele CIROM), Horia Adrian (CEO Holcim România & Market Head Emerging Europe), Emila Gota (directorul general al Elis Pavaje), Iulian Mangalagiu (reprezentantul Semmelrock Romania) si Gabriel Neculae (administrator la SW Umwelttechnik România).
Cel de-al doilea material de analiza se refera la piata de zidarie (caramida si BCA), un sector estimat la 220 de milioane de euro in 2019. Articolul include o analiza a rezultatelor financiare ale celor 14 mari producatori din domeniu in 2019 si 2018, precum si principalele tranzactii realizate in ultimii ani in sector, care au schimbat clasamentul liderilor din cele doua subsectoare, de caramida si BCA. Sectiunea de opinii a analizei include declaratii semnate de Iulian Mangalagiu (CEO al Wienerberger și Tondach România), Liviu Stoleru (director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon SA), Niculae Dusu (presedinte le grupului Celco), Marian Petre Milut (președintele Consiliului de Administratie al Prefab SA) si Marius Dragne (CEO al Xella Romania).

Telemunca sub lupa
In continuare, rubrica dedicata digitalizarii evidentiaza rolul telemuncii, care a reprezentat regula in aceasta perioada de low touch economy si a adus tehnologia pe agenda managerilor de companii. Materialul mai subliniaza importanta existentei unui plan de continuitate a afacerii in situatii de criza pentru orice companie, dar si a securitatii sistemelor IT de pe care se lucreaza. O sectiune a analizei evidentiaza modul in care s-a vazut trecerea la telemunca si in alte tari ale lumii, dar si lacunele tehnologice pe care le-a scos la iveala noul regim de lucru.
Un material separat este dedicat si pietei muncii, materialul fiind centrat in jurul perspectivelor aproape nule de angajare din aceasta vara, existente in toate domeniile, inclusiv in sectorul de constructii, Activitatea de angajare este prognozata sa revina la nivelul anterior Covid-19 in aprilie 2021, in acest moment numai unul din tre angajatori continuand activitatile de recrutare. Articolul include si o sectiune dedicata initiativelor guvernamentale pentru ocuparea fortei de munca, dar si masurile de sprijin oferite angajatorilot afectati de pandemie, cu facilitati suplimentare pentru angajarea tinerilor si a persoanelor cu varste de peste 50 de ani.
Sectiunea de Produse & Tehnologii trece in revista cateva din principalele tehnologii care vor influenta lumea in perioada post-Covid-19, abordari integrate in domeniul smart home, de tipul Connectivity Ecosystem (alianta dintre Schneider Electric, Somfy, Danfoss si Assa Abloy) pentru a pune pe piata cele mai bune solutii tehnologice integrate pentru locuinte si spatii horeca inteligente. Rubrica mai include si alte tehnologii inovatoare specifice sectorului de constructii, promovate de companii precum Alumil, Hilti, Jungheinrich si Rockwool.

Constructiile in pandemie - opinii
Rubrica de opinii include estimari privind evolutia pietei de constructii in contextul Covid-19 si perspectivele companiilor din domeniu pe termen scurt si mediu, reliefate de Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Despre derularea afacerilor pe timp de criza si mutarea focusului de pe business pe angajati vorbeste Horia Adrian (CEO Holcim Romania & Market Head Emerging Europe). Un alt material de la aceasta rubrica trateaza impactul pandemiei asupra certificarii cladirilor, care aduce noi reguli in planul certificarilor de sustenabilitate a cladirilor, in opinia lui Razvan Nica, Managing Director la BuildGreen, companie implicata in certificarea a peste 200 de cladiri si proiecte imobiliare. Un alt interviu prezinta perspectivele de pe piata elementelor prefabricate din beton si rezultatele si planurile de afaceri ale companiei SW Umwelttechnik Romania, comunicate de administratorul acesteia, Gabriel Neculae. Tot la rubrica Opinii mai este inclus si un interviu referitor la piata finantarilor pentru companii in 2020, realizat cu Roxana Mircea, Managing Partner la REI Finance Advisors.
Sectiunea de Antreprenori & Dezvoltatori include date privind activitatea si planurile Casei Sociale a Constructorilor (CSC) si a companiilor Con-A, Porr Construct, Zublin Romania si Ellaktor. La randul sau, rubrica Info-Santiere include date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, dar si stadiul unor mari proiecte publice.
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMVideoConfAC-iulelmas_1octAUTODESKCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
hilti
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere