Agenda Constructiilor
Marti, 04 August 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - AmCham: Romania trebuie sa ramana intre tarile recomandate pentru investitii
AmCham: Romania trebuie sa ramana intre tarile recomandate pentru investitii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 10 Iun 2020 13:47
Mentinerea ratingului suveran al Romaniei la "BBB- cu perspectiva negativa" de catre agentia Standard & Poor's (S&P) reflecta realitatile cu care se confrunta economia interna dupa incidenta socului generat de pandemia Covid-19, arata reprezentantii AmCham Romania, Camera de Comert Romano-Americana. Decizia a fost fundamentata de o serie de factori, inclusiv nivelurile reduse ale datoriei publice si datoriei externe, capacitatea Romaniei de a se imprumuta, politica monetara a BNR si programele anuntate de Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, expertii agentiei au atras atentia cu privire la persistenta dezechilibrelor macroeconomice in urmatoarele trimestre si importanta implementarii de masuri de consolidare fiscal-bugetara dupa depasirea crizei Covid-19.
AmCham Romania atrage atentia ca este important ca riscurile pe care S&P le-a semnalat in contextul acestei evaluari sa fie explicate si constientizate in mod public, iar politicile publice si prioritatile sa reflecte in continuare angajamentul ferm de a mentine finante publice echilibrate, de a genera investitii cu efect multiplicator in economie si de a capitaliza la maximum oportunitatile oferite de pachetele de finantare de care Romania poate beneficia in calitate de stat membru al UE.
"Nu trebuie in niciun fel ignorat faptul ca aceasta decizie este puternic conditionata de evitarea oricaror masuri care ar adanci dezechilibrul bugetar. Intr-o perioada de criza, precum cea pe care o traversam, sunt esentiale orientarea cheltuielilor catre masuri sau domenii care sa sustina potentialul cresterii economice, investitiile si restructurarea pietei muncii si proiectarea lor intr-un context mai larg care sa tina cont de evolutiile economiilor partenere din UE. Astfel, implementarea programului de relansare european Next generation EU la nivel national, pregatirea pentru implementarea programelor operationale in ciclul financiar 2021-2027 trebuie corelate cu atentie si orientate catre restructurarea eficienta a economiei nationale", a declarat Ionut Simion, presedintele AmCham Romania.
In viziunea AmCham, este fundamental ca deciziile de politica economica din perioada urmatoare sa urmareasca mentinerea Romaniei in categoria tarilor recomandate pentru investitii, ceea ce impune maparea proceselor de reforme structurale printr-o analiza corelata a recomandarilor agentiilor financiare, a institutiilor europene (ex. Raportul de Tara in contextul Semestrului European), precum si consultarea cu sectorul privat.
S&P a confirmat, vineri, ratingul Romaniei la "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala si a mentinut perspectiva negativa. Detalii aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulTeraSteelallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
rigips
elmas 2017
CELCO 2020

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
econet
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere