Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - B. Chiritoiu: Este un mit ca pretul energiei ar fi fost mai mic daca produceam mai mult
B. Chiritoiu: Este un mit ca pretul energiei ar fi fost mai mic daca produceam mai mult
Actualitatea interna Publicat de AG&F 07 Feb 2022 11:46
Pretul electricitatii si al gazelor din Romania urmeaza trendul celor din Europa, iar daca am fi avut mai multa productie am fi castigat din exporturi, nu ar fi scazut preturile la noi, a afirmat, vineri, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la conferinta „Liberalizarea si portabilitatea - succesul din telecom vs impasul din energie si gaze. Asta inseamna sa faci parte dintr-o piata interna”, citeaza Agerpres.
„Un mit in care traim este problema noastra ca nu ne satisfacem necesitatile energetice, ca acum cativa ani exportam energie electrica si acum importam. La gaze, importam 10%, acum am ajuns sa importam 20%. Bun, e foarte bine ca produci si exporti, intrucat castigi bani, dar preturile nu au treaba cu asta. Indiferent daca esti importator sau exportator, preturile la electricitate si gaze vor fi tot cele din Europa. Cand sunt mici in Europa, vor fi mici si la noi, cand sunt mari in Europa, vor fi mari si la noi”, a spus Chiritoiu.
Subiectul productiei nationale de electricitate si gaze este unul important si ar fi bine sa producem mai mult sa exportam si sa castigam bani, in loc sa pierdem bani importand.
„Dar preturile tot alea vor ramane in piata. Din punct de vedere economic, nu ne putem separa de celelalte tari din UE”, a completat el.
Context special in Europa
In Europa, este un context cu totul special legat de faptul ca, pentru prima data in istorie, Rusia isi foloseste strategic avantajul ca este furnizorul principal de gaze al acesteia, a explicat oficialul autoritatii de concurenta.
„Rusia isi onoreaza contractele pe termen lung, dar nu livreaza pe pietele spot. Ne spune Agentia Europeana de Energie ca Rusia ar putea sa livreze cu 30% mai multe gaze decat o face in momentul de fata si, nelivrand aceste gaze, preturile au crescut foarte mult”, a semnalat el.
De asemenea, scumpirile din ultimele luni nu au legatura cu liberalizarea, sustine Chiritoiu. La momentul liberalizarii pietei gazelor, preturile au scazut cu 30%, iar la electricitate au crescut, pentru ca pana atunci erau tinute artificial la un nivel mic de catre autoritatile statului.
„Liberalizarea ajuta piata sa mearga mai bine, iar preturile, cand scad in Europa, scad si la noi, cand cresc in Europa, cresc si la noi, ceea ce nu tine neaparat de liberalizare. La electricitate, inainte de liberalizare, preturile erau anormal de mici, in sensul ca statul lua cu japca, folosea firmele de stat ca pe o pusculita si le obliga sa vanda energie sub pretul pietei, iar cand s-a trecut la un pret de piata, preturile au crescut”, a explicat Chiritoiu.
Cei mai afectati consumatori
Cel mai greu loviti de aceasta criza au fost consumatorii din statele din Europa de Sud-Est si mai putin cei din tarile vestice si nordice, unde energia era oricum mai scumpa, dar are o importanta mai mica in cosul de consum.
„Faptul ca Romania are preturi mai mari la energie decat in UE este un alt mit. Problema este ca bursele nu sunt atat de importante in alte tari cum sunt la noi. Foarte multa electricitate este tranzactionata pe Piata pentru Ziua Urmatoare”, a mai spus presedintele Concurentei.
El a adaugat ca nu are niciun semn ca actorii din piata au incalcat legislatia concurentei, iar acest lucru este valabil si la nivel european.
„Aici e si o doza de ipocrizie: ne lamentam ca nu avem productie nationala, dar si marile firme de stat, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, din ce sa faca investitii daca tot vrem sa vanda la cost si sa nu profite ca au costuri mai mici decat piata, sa genereze profit din care sa faca si investitii, cumva am vrea sa nu castige nimic si ne-ar placea sa fie bine conduse si profitabile si sa faca si investitii. Nu poti face toate lucrurile acestea deodata”, a aratat Chiritoiu.
Spre exemplu, daca acum Hidroelectrica are un profit foarte mare, ar trebui sa ramana cu o parte din el sa faca investitii.
Chiritoiu a mai spus ca se asteapta la reducerea preturile incepand cu lunile de primavara, cand consumul va scadea.
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
quadratum
noark
Acvatot 2019
theda mar
concelex
viarom
ness project
leviatan
Ubitech
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander