Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR: Avem nevoie de o crestere bazata pe activitati cu valoare adaugata ridicata
BNR: Avem nevoie de o crestere bazata pe activitati cu valoare adaugata ridicata
Actualitatea interna Publicat de AG&F 08 Dec 2023 11:04
Romania exporta materie bruta si importa bunuri cu valoare adaugata mare, iar de aici rezulta deficitul pe filiera agroalimentara, o contributie importanta in cadrul balantei comerciale, a afirmat joi Alexie Alupoaiei, consilier BNR, citat de Agerpres.
"La Banca Nationala avem de doua ori pe an un raport asupra stabilitatii financiare si, in prima parte a raportului, identificam riscurile cu potential sistemic in cazul tarii noastre. Unul dintre principalele riscurile pe care il semnalizam de ceva timp este legat de dezechilibrele macroeconomice. Aici ne referim in principal la deficitul de cont curent in conjunctie cu deficitul bugetar. O componenta importanta a deficitului de cont curent este faptul ca noi importam bunuri cu valoare adaugata mare. Da, asta e o componenta foarte importanta. Noi, la Banca Nationala, de fapt in cadrul Comitetului National de Supraveghere Macropotentiala, entitatea care pune la un loc BNR, ASF, Ministerul de Finante si alte institutii importante, am analizat contributia pe filiera agroalimentara la deficitul de cont curent si am observat urmatoarea chestie: exportam materie bruta si importam bunuri cu valoare adaugata mare - si de aici avem deficitul pe filiera agroalimentara, o contributie importanta in cadrul balantei comerciale", a mentionat Alexie Alupoaiei, la conferinta "Ecosistemul Antreprenorial", organizata de Oxygen Events.
In opinia sa, adoptarea de noi tehnologii in agricultura, spre exemplu, ar putea sa contribuie in acest sens. Reprezentantul BNR a mentionat ca Romania, in ultimii ani, "a continuat procesul de convergenta reala si s-au vazut progrese semnificative".
"Daca ne uitam unde eram acum 10 ani cu PIB-ul per capita si unde suntem acum. In prezent, suntem in zona medie cu PIB-ul per capita al Uniunii Europene. Asadar, au fost niste progrese importante, insa aceasta convergenta trebuie sa fie insotita si de o tranzitie structurala a economiei noastre, adica trebuie sa adoptam un model de crestere bazat intr-o mai mare masura pe activitati cu valoare adaugata ridicata, pe de o parte si, pe de alta parte, cu un grad ridicat de tehnologie si cunoastere, astfel incat sa fie sustinuta alinierea la obiectivele de mediu si digitalizare", a mai spus Alexie Alupoaiei.
El si-a exprimat speranta ca IMM-urile "sa fructifice anii acestia cu o crestere economica solida si cumva sa-si creasca rezilienta, sa-si imbunatateasca in unele cazuri situatia bilantiera, pentru a avea un acces mai bun la finantare".
"Cred ca asta este foarte important: sa fructifice anii astia buni de cresterea economica. Pe de alta parte, digitalizarea cred ca poate fi o solutie pentru multe companii mici sa creasca", a adaugat reprezentantul BNR.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
theda mar
ness project
rigips
Arduro
quadratum
Acvatot 2019
Ubitech
concelex
viarom
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
siniat
leviatan
EDIT-Structural
BogArt
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
SIGM
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander